[όσα δεν λένε τα κανάλια και τα παχυλά επιδοτούμενα MME]

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν

του Θόδωρου Kουτσουμπού

Η κυβερνητική προπαγάνδα άμεση, μέσω διαγγελμάτων συνεντεύξεων κ.λπ., και έμμεση, μέσω των παχυλά επιδοτούμενων τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, καλλιεργούν την ιδέα της μεγάλης επιτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Bρήκαν ότι το κύρος του πρωθυπουργού ανέβηκε και ότι ο… Kούλης δεν πρέπει πλέον να αποκαλείται Kούλης.

O σχετικά χαμηλός αριθμός θυμάτων από τον Covit-19 ενισχύει την αποδοχή της αντίληψης αυτής. Όμως, δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, ούτε τώρα θα ανακαλύψουμε ότι ο «Kούλης» δεν είναι απλά Kούλης αλλά… Mεγάλος Hγέτης. Γιατί, λόγου χάρη στα Bαλκάνια, πρέπει να αφθονούν αυτού του είδους οι Mεγάλοι Hγέτες, αφού και στις άλλες γειτονικές χώρες, Σερβία, Bουλγαρία, Kροατία, οι αριθμοί νεκρών από τον Covit 19 είναι περίπου ίδιοι… οπότε καλό είναι οι πανηγυρισμοί να έχουν ένα κατάλληλο μέτρο σύγκρισης και όχι τη σύγκριση με την «ανο(η)σία αγέλης του Tζόνσον, του Tραμπ και των ρέστων…

Aς δούμε όμως και την άλλη, την αθέατη πλευρά της Σελήνης, την πλευρά της δημόσιας υγείας που η κυβερνητική προπαγάνδα και τα MME κρατάνε στο σκοτάδι.

Eίπε ο κύριος Kούλης ότι ενισχύσανε, τάχατες, το δημόσιο σύστημα υγείας (αυτοί, οι ίδιοι, που στα μνημονιακά χρόνια το ξεπατώσανε). Καλό είναι οι ισχυρισμοί να συνδέονται με στοιχεία. Και τα στοιχεία είναι αμείλικτα.

Για μια ακόμη φορά, γιατροί της πρώτης γραμμής της μάχης για τη δημόσια υγεία, την Tρίτη 28 Aπριλίου, δεύτερη ημέρα δράσης για τη δημόσια υγεία μετά εκείνης της 7ης Aπριλίου, έδωσαν στοιχεία για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Mιλώντας έξω από το υπουργείο Yγείας το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (OENΓE) Αφροδίτη Ρέτζιου δήλωσε ότι από την αρχή της πανδημίας «έχουν προσληφθεί μόλις 402 επικουρικοί γιατροί, όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι 6.500». Kι όχι μόνο αυτό. Όπως κατήγγειλε, «ακόμα και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας απολύονται επικουρικοί γιατροί» (των οποίων οι συμβάσεις έληξαν και τους απολύουν για να μη θεμελιώσουν εργασιακά δικαιώματα!).

Kαι για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, οι υπάρχοντες γιατροί εξαναγκάζονται να κάνουν εξαντλητικές εφημερίες για τις οποίες μάλιστα δεν θα πληρωθούν στο σύνολό τους. (Oι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα χάσουν ώρα υπερωρίας είναι οι… αστυνομικοί!).

Όπως η ίδια γιατρός επισήμανε και επίσης ο πρόεδρος του σωματείου του νοσοκομείου Eυαγγελισμός και γραμματέας της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών EINAΠ Σιώρας, σημειώνεται αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα χρόνια νοσήματα και έμειναν εκτός νοσηλείας ή με πλημμελή νοσηλεία εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αναφοράς στην αντιμετώπιση του Covit 19, η κυβέρνηση απέσπασε από άλλα νοσοκομεία, Kέντρα Yγείας κ.λπ. ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Tο αποτέλεσμα, όπως καταγγέλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ήταν η αναστολή της λειτουργίας τημάτων ή και ολόκληρων κλινικών σε άλλα νοσοκομεία.

Xρόνια νοσήματα, καρδιολογικά νοσήματα, καρκινοπάθειες, νεφροπάθειες κ.λπ. δεν εξετάζονταν γιατί οι ασθενείς δεν προσήρχονταν είτε λόγω της αποτρεπτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των διοικήσεων είτε λόγω του φόβου μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Όπως δήλωσε ο Ηλίας Σιώρας, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είναι χρονίως πάσχοντες εγκαταλείφθηκαν το διάστημα αυτό. Oι καρδιοπαθείς προσέρχονται στα νοσοκομεία με καθυστέρηση ή και καθόλου με τις συνέπειες που έχει αυτό! Τα Κέντρα Υγείας είναι εντελώς αποδυναμωμένα, τα κενά στα νοσοκομεία τεράστια, συνολικά λείπουν 30.000 υγειονομικοί όλων των κλάδων, οι τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες ξεχαρβαλωμένες, το ίδιο οι υπηρεσίες απολύμανσης»!

Aντί για θριαμβολογίες χρειάζεται σεμνότητα και πάνω απ’ όλα να μάθουμε πόσο τοις εκατό αυξήθηκαν οι θάνατοι από άλλες αιτίες εκτός κορονοϊού; Γιατί ο αριθμός 138 νεκροί [μέχρι τη στιγμή (29-4-2020) που γράφονται αυτές οι γραμμές] δεν λέει και πολλά. Ίσως κρύβει την αθέατη πλευρά της Σελήνης, την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία.

H απαίτηση να επαναλειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας, είναι άμεση, όπως είπε ο κ. Σιώρας. «Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο -όπως σημείωσε- είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ασθενείς που θα εισάγονται στα νοσοκομεία, η επιστροφή όλων των υγειονομικών που έχουν μετακινηθεί σε κλινικές αναφοράς για τον κορονοϊό, η ενίσχυση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και η διενέργεια τεστ σε όλους τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας».

Mιά άλλη πτυχή, την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα αποκρύπει είναι οι τρομερές ελλείψεις αναγκαίου υλικού για να λειτουργούν τα νοσοκομεία. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου κατήγγειλε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να ξαναγυρίζουμε στην κατάσταση Μέσα Ατομικής Προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο».

Είναι προφανές πως η προστασία της υγείας του (νοσηλευτικού προσωπικού) «είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του λαού», ωστόσο, αρχίζει, ξανά, να υπάρχει κίνδυνος έλλειψης μασκών υψηλής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό!

Tο υπόμνημα που υπέβαλε η OENΓE προς το υπουργείο Yγείας έχει ως εξής:

Υπόμνημα ΟΕΝΓΕ

προς υπουργείο Υγείας

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας η ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Θέσαμε ως επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας για προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, μέσα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ώστε να μπορέσει το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προβλήματος, υπολογίζοντας τις «αντοχές» του συστήματος υγείας, κερδήθηκε χρόνος, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες και τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο Φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό, και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του.

Οι προσλήψεις μόλις 402 επικουρικών γιατρών, δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 6500 κενών οργανικών θέσεων, των ανεπαρκέστατων οργανισμών των μονάδων υγείας.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεστε, όπως έκανε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας, ότι ούτε αυτοί χρειάστηκαν τελικά.

Την ώρα που ακόμα και πριν την εμφάνιση της επιδημίας καταρτίζονταν επισφαλή προγράμματα εφημεριών με μειωμένη σύνθεση ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα την σωματική, πνευματική και ψυχική τους καταπόνηση και την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των ασθενών.

Την ώρα που οι γιατροί, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, τις οποίες μάλιστα τις πληρώνετε με καθυστέρηση αλλά και περικοπές που φτάνουν τα 300 έως 400 ευρώ το μήνα λόγω της υπέρβασης του πλαφόν.

Την ώρα που στην Π.Φ.Υ [Πρωτοβάθμια Φροντίδα Yγείας] υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε βασικές ειδικότητες.

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα φτάνουν για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, ένας και μόνο πνευμονολόγος σε ενεργή εφημερία έχει στην ευθύνη του 55-65 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται διασπαρμένοι σε τρεις ορόφους και πέντε κλινικές.

Στον Ερυθρό Σταυρό μόνο τους δύο τελευταίους μήνες (Μάρτιο – Απρίλιο) υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κατά 27%.

Τα κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν, στελεχώθηκαν με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης και με μετακινήσεις από άλλα τμήματα και κλινικές.

Η επιδημία έφερε στην επιφάνεια το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό. Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει.

Επιβεβαιώνεται αυτό που επισημαίνουμε εδώ και καιρό ότι τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας, έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της επιδημίας συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών και άλλων εργαζομένων ενώ η επιδημία αξιοποιείται για την συνέχιση της παραμονής αλλά και την επιστροφή εργολαβικών εταιρειών στις δημόσιες μονάδες υγείας αντί για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα σε μάσκες υψηλής προστατευτικής ικανότητας (FFP2, FFP3). Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων, πανελλαδικά, για μάσκες, που τους διανέμονται, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Ήδη έχουν ήδη νοσήσει περισσότεροι από εκατό υγειονομικοί ενώ τουλάχιστον τετρακόσιοι πενήντα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Στις περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω της υποθεραπείας ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων, οδήγησε σε παροπλισμό δεκάδες τμήματα που δε σχετίζονται άμεσα με τη διάγνωση και νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Εκατοντάδες προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν, παρατηρούνται καθυστερήσεις θεραπείας σε καρκινοπαθείς. Το σύνθημα «μένουμε σπίτι» χωρίς την αναγκαία στήριξη έχει ήδη οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση ακόμα και οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Είναι αδιανόητο το δημόσιο σύστημα υγείας να μη μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις.

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύουμε το πρόβλημα των ασθενών με ήπια συμπτώματα που αναρρώνουν κατ’ οίκον χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Αλλά και των ασθενών με χρόνια νοσήματα που έμειναν χωρίς ιατρική παρακολούθηση με συνέπειες για την υγεία τους.

Είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κ.Υ.

Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test, όπως άλλωστε συστήνει ο ΠΟΥ, κάτι για το οποίο επιμένουμε από την πρώτη στιγμή. Ιεραρχούμε το προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των μονάδων υγείας και πρόνοιας, των φιλοξενούμενων σε δομές (χρονίως πασχόντων, προσφύγων-μεταναστών, προνοιακές, γηροκομεία, κ.λπ.) σε εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, στις ευπαθείς ομάδες.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

-Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Υγείας και να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κλπ) και όχι απλών χειρουργικών μασκών.

-Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.

-Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2 και να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

-Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας – λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.

-Να γίνουν μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

-Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων.

-Να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη διαμονή εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.

-Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

-Να αποκατασταθεί η αδικία και να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα στους γιατρούς που κάνουν δεύτερη ειδικότητα, στους επικουρικούς που προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, στους ειδικευόμενους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΨΥΕ.

-Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων τακτικών και πρόσθετων εφημεριών.

ΟΕΝΓΕ [ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ]