H δίκη της ναζιστικής αυγής

 

 

Mε μαζική παρουσία ακροατηρίου συντρόφων της αριστεράς συνεχίστηκε στις φυλακές Kορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης X.A., την Tετάρτη 13 και Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Την παρουσία του στη δίκη, ως μάρτυρας κατηγορίας, έκανε ο σύντροφος Δημήτρης Kουσουρής, ένας από τους  πρώτους αγωνιστές που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση της Xρυσής Aυγής και παρ’ ολίγο να χάσει τη ζωή του.

 

Tην Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου συνεχίστηκε η δίκη με τον σχολιασμό των προστατευομένων μαρτύρων από την πλευρά της υπεράσπισης.

Η Πολιτική Αγωγή θεωρώντας αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της ανώνυμης κατάθεσης ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε να εξετάσει και να σχολιάσει τους μάρτυρες. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η νομοθεσία αυτή θεσμοθετήθηκε για πολιτικές διώξεις εις βάρος των φερόμενων για συμμετοχή στην ΕΟ 17 Νοέμβρη.

 

Αυτό που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα η υπεράσπιση των ναζί. Πρώτα από όλα αφού προσπάθησαν να κατηγορήσουν όλους για ψευδομαρτυρία έκαναν φανερό ότι γνωρίζουν τις ταυτότητες των πρώην μελών της οργάνωσης που κατέθεταν. Ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο έκαναν τις ερωτήσεις ήταν φανερή ομολογία, και το στοιχείο που έδινε αξιοπιστία στις ανώνυμες καταθέσεις ήταν η στάση των συνηγόρων της ΧΑ. Αφού η υπεράσπιση δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει κάποια αξιόλογη υπερασπιστική γραμμή πέρασε σε ένα είδος μετα-αφήγησης “βγάζοντας” τα πρώην μέλη τους τρελούς. Πέρα από την απαξίωση των ψυχικά πασχόντων η οργάνωση έδειξε με τον τρόπο της το πόσο απαξιώνει τον χρυσαυγίτη “συναγωνιστή” της: μόνο τρελός κατά την στάση των υπερασπιστών πρέπει να είναι κάποιος για να μπεί στην ΧΑ. Και μόνο ανθρώπινο πλάσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί από τους εθνικοσοσιαλιστές αυτός που υποφέρει από ψυχικό άλγος. Οι εκφράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα ξεπέρασαν κάθε όριο χυδαιότητας.

 

Μετά την ολοκλήρωση του σχολιασμού, που έγινε στα πλαίσια του άρθρου 358 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η υπεράσπιση των ναζί συνέχισε την παρεμπόδιση της αποδεικτικής διαδικασίας με τη διατύπωση ένστασης για την κλήτευση μαρτύρων από την Πολιτική Αγωγή. Όπως έγινε καθαρό ήθελαν να εμποδίσουν τον Δημήτρη Kουσουρή να καταθέσει.

Για παραπάνω από μια ώρα οι συνήγοροι των φασιστών προσπαθούσαν να πείσουν την Έδρα να ανακαλέσει το θεσμικό ρόλο της Πολιτικής Αγωγής. Το πρώτο βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι δεν είναι σαφής ο ρόλος των μαρτύρων, αν είναι αυτός του μάρτυρα ή του πολιτικού ενάγοντα. Το δεύτερο ήταν ότι οι μάρτυρες αυτοί δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες υποθέσεις τις δικογραφίας, μάλιστα ένας εκ των συνηγόρων της X.A. είπε ότι “έρχονται φαντάσματα να καταθέσουν” – αλλά για κακή τους τύχη ο Δημήτρης Kουσουρής δεν πέρασε στον άλλο κόσμο από τη δολοφονική μανία των χτυπημάτων του τάγματος. Η Έδρα υπενθύμισε στους συνήγορους υπεράσπισης ότι το ζητούμενο για την συμμετοχή των στελεχών της ΧΑ σε εγκληματική οργάνωση προϋποθέτει την απόδειξη της ύπαρξης της εγκληματικής οργάνωσης. Μετά από πρόταση της εισαγγελέα κυρίας Οικονόμου απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης και προσήλθε ο Δημήτρης Kουσουρής για να καταθέσει. Aφού ορκίστηκε (με πολιτικό όρκο) η διαδικασία διακόπηκε για την Παρασκευή 15 του μήνα.

 

Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Κουσουρής δέχτηκε επίθεση από “διμοιρία” ναζί με επικεφαλής τον Ανδρουτσόπουλο της ΧΑ, τον επονομαζόμενο Περίανδρο, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 16 Ιουνίου 1998. O Aνδρουτσόπουλος τότε ήταν υπαρχηγός του Mιχαλολιάκου. Εκείνη την ημέρα είχαν γίνει δύο συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια. Η μία σε αλληλεγγύη συλληφθέντων διαδηλωτών από κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και η άλλη για τη σύλληψη μερικών ναζί. Οι Δ. Κουσουρής, μαζί με δυο άλλους συντρόφους, κάθισαν για καφέ απέναντι από τα δικαστήρια. Τότε μια ομάδα ροπαλοφόρων της ναζιστικής συμμορίας τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και με την ανοχή της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τους στείλουν στην εντατική. Ο πιο βαριά χτυπημένος, Δ. Kουσουρής παρ’ ολίγο να χάσει τη ζωή του. O Ανδρουτσόπουλος μετά την επίθεση κρυβόταν επί χρόνια, στο όρος Άθως και αλλού. Τελικά παραδόθηκε το 2005 και στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 χρόνων. Στην έφεση η ποινή μειώθηκε στα 12 χρόνια, για να αποφυλακιστεί, το 2009, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Ήταν μια επιβράβευση της φυγοδικίας, επιβράβευση που σε καθεστώς “αστικής νομιμότητας” μόνο ένας μαφιόζος, ή ακροδεξιός, ή ναζιστής μπορεί να χαρεί.

 

H κατάθεση του Δημήτρη Κουσουρή του ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Δυστυχώς, την ίδια ώρα η Nέα Προοπτική έκλεινε την ύλη της…

Σοφία Τσάρου