Ένοχη η Αντιτρομοκρατική – Ευθύνες του δικαστικού συστήματος
του Θόδωρου Κουτσουμπού
Πριν τρία χρόνια, στις 18 Μαρτίου 2020, η υπόθεση των 11 της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, είχε “σκάσει” με κρότο.
«Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο κέντρο της Αθήνας. Έχουν γίνει μέχρι τώρα προσαγωγές περισσότερων των 20 αλλοδαπών. Αποκαλύφθηκε τούνελ και βαρύς οπλισμός, όπως αντιαρματικά», έγραφαν τα ΜΜΕ, αναπαράγοντας την ανακοίνωση της αστυνομίας.
Από τα 26 άτομα που προσήχθησαν από την οδό Αυλώνος στα Σεπόλια και την οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, τελικά 11 (9 άνδρες και δύο νεαρές κοπέλες) παραπέμφθηκαν για τρομοκρατία.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 13/3/2023, τρία χρόνια παρά 5 ημέρες από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής (τομέας Διεθνούς Τρομοκρατίας) του 2020, ύστερα από διεξοδική διαδικασία μιας δίκης που ξεκίνησε στα τέλη του Νοέμβρη 2022, το Εφετείο εξέδωσε ομόφωνα απαλλακτική απόφαση. Αθώοι ΟΛΟΙ! Αθώοι όλοι για την κατηγορία της τρομοκρατίας, για την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, για την διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, για εισαγωγή και συναρμολόγηση όπλων. Ένοχος μόνο ένας, ο Οζέν Σινάν Οκτάυ, για απλή οπλοκατοχή, με ελαφρυντικά – με ποινή 18 μηνών που ήδη την έχει εκτίσει και με το παραπάνω και επομένως επίσης αποφυλακίζεται. Ο ίδιος στην απολογία του, όσο και στην έναρξη της δίκης, είχε αναγνωρίσει την κατοχή των (ελαφρών και ελαφρά οξειδωμένων) όπλων που χωρούσαν σε ένα σακίδιο, και τα οποία δεν προορίζονταν για χρήση στην Ελλάδα, ούτε καν υπήρχε τέτοια κατηγορία.
Είναι η δεύτερη φορά που οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι (για την ακρίβεια οι 7 εκ 11) κατηγορούνται, σύρονται στις φυλακές και μετά αθωώνονται. Αφού βεβαίως έμειναν 3 χρόνια φυλακή και έβαλαν τα σώματά τους μπροστά με απεργία πείνας 97 ημερών, για να πετύχουν την διακοπή φυλάκισης μέχρι το πέρας της δίκης, στις 10 Ιανουαρίου 2023, οι 10 εξ αυτών (ο Σινάν Οκτάυ δεν πήρε μέρος στην απεργία πείνας, ούτε υπέβαλε αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης).
Η πρώτη φορά που στοχοποιήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν τρομοκράτες και φυλακίστηκαν, ήταν το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, εν όψει της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα και την προσδοκία της διευθέτησης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, είχαν κατηγορηθεί ότι σκόπευαν να οργανώσουν απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν! Στην πραγματικότητα, είχαν απλά εξαγγείλει μια δημόσια διαδήλωση – καταγγελία των όσων αποκρουστικών συμβαίνουν στην Τουρκία σε βάρος των αριστερών, δημοκρατικών, εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και όλων των λαών από το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας και του Ερντογάν. Όπως τότε σημειώναμε, ο Τσίπρας είχε δώσει πεσκέσι στον “Σουλτάνο” Ερντογάν τα κεφάλια των 7 αγωνιστών. Στο δικαστήριο, αφού είχαν παραμείνει ενάμισυ χρόνο φυλακή, όλοι αθωώθηκαν από την κατηγορία της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθειά της να έλθει σε συμφωνία με τον “δύστροπο γείτονα” στο προσφυγικό και στο Αιγαίο, κινήθηκε στην ίδια “ρότα”. Με μια μικρονοϊκή αντίληψη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής έθεσε σε κίνηση το τμήμα Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να ασκήσει… εξωτερική πολιτική. Και καθώς “το κράτος έχει συνέχεια”, ξαναζέστανε την ίδια κρύα και αποτυχημένη σούπα – με ίδιες κατηγορίες, μόνο που το 2020 φρόντισαν να έχουν πιο εντυπωσιακά ντεκόρ, ένα τούνελ 72 και πλέον μέτρων και… αντιαρματικό! Και στη δίκη σε δεύτερο βαθμό (εφετείο) κύριος και μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο αστυνόμος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Λαμπρόπουλος. Πρωτοδίκως, το δικαστήριο κακουργημάτων στον Κορυδαλλό, έκανε δεκτές όλες τις κατηγορίες του κυρίου Λαμπρόπουλου. Σε ένα κλίμα τρομοδίκης, με ξυλοδαρμό των δικαζόμενων αγωνιστών και του πάσχοντα από καρδιακό νόσημα Σινάν Οκτάυ μέσα στη δικαστική αίθουσα, αρνούμενο να λάβει υπόψη του τις αντιφάσεις του μάρτυρα που επεσήμαιναν οι συνήγοροι υπεράσπισης, το δικαστήριο επέβαλε πρωτοφανείς εξοντωτικές ποινές 547 χρόνια φυλάκισης και για τους 11! Κατά συγχώνευση 333 χρόνια φυλακή, 30 χρόνια στον καθένα, ακόμη και στις δύο νεαρές φοιτήτριες, ενώ σε δύο εκ των κατηγορουμένων πρόσθεσαν και 3 χρόνια για να προκύψει το μαγικό 333!

Στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, που διεξήχθη σε διαφορετικό κλίμα, έγιναν εμφανείς οι λαθροχειρίες, οι ελλείψεις, παραλείψεις και η σκευωρία σε όλο το μεγαλείο της. Ο μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη της “τρομοκρατικής οργάνωσης” DHKP-C. Στην πραγματικότητα δεν γνώριζε τίποτα για το DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi – Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), παρά μόνο ό,τι είχε διαβάσει από τη… Βικιπαίδεια. Ως βασικό αποδεικτικό της κατηγορίας είχε το ότι στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν υπήρχε φωτογραφία του νεκρού από το 1996 ιδρυτή του κινήματος, Ντουρσούν Καρατάς. Όπως, υπήρχε και αφίσα του Τσε Γκεβάρα και άλλων μορφών των κινημάτων.
Η όλη κατάθεση του στελέχους της Αντιτρομοκρατικής συνεισέφερε πολλά και διαφωτιστικά όχι για την ενοχή των κατηγορουμένων αγωνιστών, αλλά για τις μεθοδεύσεις των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, της ΕΥΠ πρωτίστως, που χρησιμοποίησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την “εξάρθρωση” της υποτιθέμενης τρομοκρατικής οργάνωσης – και για τη σχέση τους με την τουρκική ΜΙΤ. Η Υπηρεσία δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στις 10 Μαρτίου 2020 από άγνωστο πρόσωπο, από μη καταγραφόμενο αριθμό. Τους έδωσε πληροφορίες για ύπαρξη και δράση τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα και για την ύπαρξη οπλισμού. Στις 17 Μαρτίου για ένα μόνο απόγευμα, ομάδα της Αντιτρομοκρατικής με επικεφαλής τον κ. Λαμπρόπουλο έκανε παρακολούθηση. Ήταν η κατάλληλη ημέρα και ώρες. Είδαν τον κατηγορούμενο Οζέν Σινάν Οκτάυ να μεταφέρει χώματα είχε πει (αλλά μπορεί να ήταν και μπάζα) και να τα ρίχνει σε κάδους μακριά από το σπίτι της Αυλώνος. Υποτίθεται ότι ήταν η σύνδεση με το τούνελ. Τον παρακολούθησε στη Βαρυπόμπη, τον έχασε για κάμποσο στο δάσος, αλλά αργότερα τον ξαναβρήκε στην Εθνική οδό και μετά στο σπίτι της Αυλώνος, να εισέρχεται κρατώντας το σακίδιο που είχε εξ αρχής εμφανώς βαρύτερο. Άρα είχε όπλα. Πρωῒ πρωῒ της επομένης, 6:40, οργανώθηκε η έφοδος. Έσπασαν τις πόρτες, υποτίθεται ότι αντιστάθηκαν οι κατηγορούμενοι, όμως η κατηγορία περιορίστηκε στις δύο κοπέλες, που όμως ήταν αδύνατο να αντισταθούν αφού είχαν ήδη χειροπεδηθεί… Οι συνήγοροι υπεράσπισης (Ιωάννα Κούρτοβικ, Αλέκα Ζορμπαλά, Δημήτρης Σαραφιανός, Θανάσης Καμπαγιάννης, Πατρίκιος Πατρικουνάκος, Βούλα Γιαννακοπούλου) ανέδειξαν επαρκώς τις αντιφάσεις στην κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας.
Οι άλλοι μάρτυρες, οι ιδιοκτήτες των δύο κατοικιών στην Αυλώνος και στην Τζαβέλα μόνο καλά λόγια είχαν για τους κατηγορούμενους. Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της αριστεράς και αντιεξουσίας που ανέδειξαν το χαρακτήρα των μαζικών δημόσιων δράσεων της Επιτροπής Αλληλεγγύης και της αγωνιστικής πολιτικής στάσης και χαρακτήρα των συγκεκριμένων κατηγορούμενων αγωνιστών, όσο και το καθεστώς τρόμου και διώξεων που αντιμετώπιζαν στην Τουρκία απ’ όπου διέφυγαν και ήλθαν στην Ελλάδα αιτούντες πολιτικό άσυλο. Οι περισσότεροι, πλην ορισμένων νέων που είχαν έλθει από την Ολλανδία είχαν λάβει πολιτικό άσυλο.
Η ενδελεχής δικαστική διερεύνηση, και ιδίως η κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας της Αντιτρομοκρατικής, έκανε έναν εκ των δικαστών να ρωτήσει για τον ρόλο της γνωστής μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, της ΜΙΤ. Το ίδιο θέμα έθεσε και η αγόρευση της εισαγγελέως που επισήμανε την ανάγκη να μην γίνονται χωρίς έλεγχο δεκτά τα κατηγορητήρια των διαφόρων υπηρεσιών. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν αθωωτική για όλους τους κατηγορούμενους, όπως σημειώσαμε και μόνο για τον Σινάν Οκτάυ πρότεινε την καταδίκη για απλή οπλοκατοχή που συνοψίστηκε σε 18μηνη ποινή φυλάκισης.
Μια ακόμα σκευωρία της Αντιτρομοκρατικής (και των εγκεφάλων της ΕΥΠ) κατέρρευσε.
Αλλά αν, όπως περίτρανα αποδείχτηκε στο εφετείο είναι Αθώοι Όλοι, κάποιοι συγκεκριμένοι ιθύνοντες και στελέχη κάποιων υπηρεσιών είναι ΕΝΟΧΟΙ. Ένοχοι γιατί κατηγόρησαν αθώους ανθρώπους, ένοχοι γιατί σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν κατασκεύασαν κατηγορίες και κατηγορούμενους. Ένοχοι αυτοί, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο που επέβαλε τις εξωφρενικές και μη έχουσες σχέση με οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης, ποινές των 30 χρόνων και στους 11 κατηγορούμενους.

Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ελλαδίας, ιδίως στις λεγόμενες Αντιτρομοκρατικές και αστυνομικές Υπηρεσίες, στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, όπως και στο δικαστικό σώμα με τις κατασκευασμένες δικαστικές συνθέσεις και την a priori αποδοχή των κατηγορητηρίων.
Φωτο: Θόδωρος Κουτσουμπός
Δήλωση των συνηγόρων των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία (13/3/2023)
Μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής, που τον Μάρτιο του 2020 διογκώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές σε υπόθεση “διεθνούς τρομοκρατίας”, αποκαταστάθηκε σήμερα στις πραγματικές της διαστάσεις ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Οι έντεκα Τούρκοι αγωνιστές και αγωνίστριες, που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες και πέρασαν τρία χρόνια στη φυλακή εκτίοντας τις ποινές πολυετούς κάθειρξης που τους επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο, είναι από σήμερα και με απόφαση δικαστηρίου ελεύθεροι. Οι δέκα από αυτούς αθωώθηκαν εξ ολοκλήρου για όλες τις κατηγορίες που τους βάρυναν (ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κοκ) με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου. Ο ενδέκατος αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες εκτός του αδικήματος της απλής (και όχι διακεκριμένης όπως εισαγόταν) οπλοκατοχής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 3-2 και η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ομόφωνα ήταν 18 μήνες φυλάκισης με αναγνώριση ελαφρυντικού. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν ομοίως απαλλακτική και ταυτόσημη με την απόφαση του δικαστηρίου.
Η μαζική καμπάνια συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους αγωνιστές και αγωνίστριες από την Τουρκία, η αντίσταση των ίδιων που εκφράστηκε με την πολυήμερη απεργία πείνας στις ελληνικές φυλακές και που διακόπηκε με την απόφαση αναστολής της ποινής τους, η μάχη που δόθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα με την παρουσία δεκάδων μαρτύρων υπεράσπισης από το ελληνικό κίνημα, στέφθηκαν τελικά με επιτυχία. Η διαδικασία στο ακροατήριο διεξήχθη δικονομικά άψογα, η δε εισαγγελική λειτουργός και το δικαστήριο τίμησαν τον ρόλο τους με την πρόταση και την απόφασή τους.

Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία αλλά και το έγκλημα των Τεμπών στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνει όμως ο αγώνας για ψωμί, ειρήνη και δημοκρατία. Η μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη γειτονική Τουρκία, όσο και για την υπεράσπιση και την επέκτασή τους στη χώρα μας, συνεχίζεται.
Κούρτοβικ Ιωάννα,
Ζορμπαλά Αλέκα,
Σαραφιανός Δημήτρης,
Καμπαγιάννης Θανάσης,
Πατρικουνάκος Πατρίκιος,
Γιαννακοπούλου Βούλα,
Συνήγοροι υπεράσπισης των 11 κατηγορούμενων αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία.