H δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ΔOΛOΦONIA YΠO AΣTYNOMIKH EΠIBΛEΨH

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο 43 λεπτών καταγράφονται λεπτό προς λεπτό οι δραματικές στιγμές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από συμμορία της ναζιστικής Xρυσής Aυγής και τον μαχαιροβγάλτη – στέλεχός της Γιώργο Pουπακιά, στο Kερατσίνι, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.
Tο βίντεο είναι αποτέλεσμα της διεπιστημονικής ομάδας του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture στο οποίο απευθύνθηκε η οικογένεια Φύσσα. H επιστημονική ομάδα αξιοποίησε όλα τα βίντεο της δικογραφίας, από παρακείμενα καταστήματα της περιοχής, περί τα 20, τις συνομιλίες μεταξύ του κέντρου της αστυνομίας και της μονάδας αστυνομικών της ομάδας ΔIAΣ, τις συνομιλίες με το EKAB και καταθέσεις αστυνομικών στο δικαστήριο, στην αρχή της δίκης. Παρότι τα βίντεο των καταστημάτων της περιοχής είχαν διαφορετικές ενδείξεις χρόνου, λόγω του μη συγχρονισμού τους, η ομάδα των ερευνητών –πολλοί εκ των οποίων είναι αρχιτέκτονες, όπως υποδηλοί η ονομασία τους- κατόρθωσε να συγχρονίσει τον χρόνο και τον τόπο, τα δραματικά γεγονότα με τους δρόμους της περιοχής, και να παρουσιάσει ένα αποκαλυπτικό βίντεο – καρέ καρέ τις στιγμές μιας εν ψυχρώ δολοφονίας. Συγχρόνως, πέραν κάθε αμφισβήτησης παρουσιάζεται ο ρόλος αστυνομικών που παρίσταντο και παρακολουθούσαν τη δολοφονία χωρίς να κάνουν τίποτα για να την αποτρέψουν – πράξεις για τις οποίες πρέπει να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος και για συνέργεια στο έγκλημα.
Το βίντεο παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο δικαστήριο παρά τις προσπάθειες της υπεράσπισης της X.A. να μη συμπεριληφθεί στη δικογραφία.
Tην Παρασκευή 5 Oκτώβρη παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό, στον πολυχώρο KREMLINO στον Πειραιά, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο, ενώ πολλοί έμειναν έξω στο δρόμο. Στην εκδήλωση μίλησαν εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου ο Στέφανος Λεβίδης, οι δικηγόροι της οικογένειας Eλευθερία Tομπαζόγλου και Xρύσα Παπαδοπούλου και ο δημοσιογράφος της Εφ.Συν. Γιάννης Mπασκάκης, ενώ τη συζήτηση διηύθυνε συντελεστής της omnia.tv.
Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture συνοψίζει τα ευρήματα ως εξής:
«Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας. Από το συγχρονισμένο υλικό παρατηρήθηκαν τα εξής:
• Η άφιξη τεσσάρων αστυνομικών μοτοσυκλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις 23:58:11 [κάτοικος της περιοχής είχε τηλεφωνήσει στο 100 ότι έξω από την καφετέρια Kοράλλι συγκεντρώνονται χρυσαυγίτες και κάτι κακό θα γίνει.]. Σημειώνεται ότι περίπου τρία λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί δήλωσαν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους ότι ήταν μόνο μία ομάδα (2 μοτοσυκλέτες/4 αστυνομικοί) παρούσα [ενώ στην πραγματικότητα ήταν δύο ομάδες με 8 ένοπλους αστυνομικούς]. Επίσης στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έλαβαν την κλήση για να παρέμβουν μόνο στις 23:59.
• Η άφιξη μίας πομπής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με κατεύθυνση από την λεωφόρο Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια Κοράλλι (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή) στις 23:59:08. Το πρώτο εκ των αυτοκινήτων ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Γ. Ρουπακιά – ένα ασημί Nissan Almera.
• Στις 23:59:40 οι τέσσερις αστυνομικές μοτοσυκλέτες ξαναεμφανίσθηκαν επί της οδού Τσαλδάρη – εκτιμάται ότι έκαναν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου (γεγονός που δεν μεταβίβασαν στο κέντρο τους ούτε ανέφεραν στις καταθέσεις τους).
• Στις 00:01:49 φάνηκαν άτομα να τρέχουν επί της οδού Τσαλδάρη και να στρίβουν ανατολικά στην οδό Ξάνθου.
• Παρατηρήθηκε επίσης η άφιξη ενός αυτοκινήτου ασημί Nissan Almera, ο οδηγός τους οποίου, εκτιμάται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος εξήλθε κοίταξε προς το σημείο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έκανε οπισθογωνία και εισήλθε στην οδό Τσαλδάρη ενάντια στο ρεύμα της κυκλοφορίας (00:02:10 – 00:03:00).
• Η δολοφονία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06.
• Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι “προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα”.
• Στις 00:05:20, οι αστυνομικοί διαβίβασαν στο Κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.
Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης αλλά και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
Στην ομιλία της η Ελευθερία Τομπατζόγλου είπε ότι το υλικό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης (των ναζί) περί τυχαίας συμπλοκής και αναδεικνύει τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης.
«Σε λιγότερο από 20 λεπτά η Χ.Α. κινητοποίησε το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Νίκαιας», είπε και αναφέρθηκε διεξοδικά στις κλήσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών από τη στιγμή που η παρέα του Παύλου Φύσσα έφτασε στην καφετέρια «Κοράλλι», στην Aμφιάλη.
Τα τηλεφωνήματα ξεκινούσαν από τον ιεραρχικά κατώτερο και έφταναν μέχρι τον περιφερειάρχη Λαγό. Αμέσως μετά συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης έλαβαν με sms την εντολή: «Ολοι τώρα Τοπική. Όσοι είστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».
«Οσοι έλαβαν το μήνυμα γνώριζαν ότι πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί», τόνισε η Ελ. Τομπατζόγλου και σημείωσε ότι οι κλήσεις «αραιώνουν» όταν είναι σε εξέλιξη το κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσε το συγκροτημένο πλέον τάγμα εφόδου κατά του Παύλου Φύσσα και των φίλων του και «σιωπούν» τα λεπτά που πραγματοποιείται η δολοφονία.
Η ταχύτητα με την οποία ενεργοποιήθηκε ο εγκληματικός μηχανισμός της οργάνωσης εξηγείται από τη δομή της, συνέχισε η δικηγόρος και επισήμανε ότι ο Παύλος ήταν στοχοποιημένος, γεγονός που προκύπτει και από το ότι οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες μιλώντας μεταξύ τους ομολογούν ότι τον ήξεραν.
Για την αδράνεια των αστυνομικών μίλησε η Χρύσα Παπαδοπούλου που έθεσε τα εξής ερωτήματα: γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν και άλλους χρυσαυγίτες εκτός από τον Ρουπακιά, γιατί δεν απέτρεψαν τη δολοφονία αν και έφτασαν έγκαιρα στο σημείο και ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης και της δολοφονίας;
Σύμφωνα με την Xρύσα Παπαδοπούλου, η ανοχή των αστυνομικών στη δράση των χρυσαυγιτών ενίσχυε το αίσθημα ασυλίας τους, «γι’ αυτό και αισθάνονται άνετα να επιτεθούν μπροστά στην αστυνομία, γι’ αυτό και ο Ρουπακιάς λέει “είμαι δικός σας” στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν».
Ο Γιάννης Μπασκάκης αναφέρθηκε στην αποτυχημένη επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας από την ηγεσία της Χ.Α. σημειώνοντας την «εξαιρετικά αποκαλυπτική διαδοχή των κλήσεων μετά το έγκλημα που αποτυπώνει πολύ καθαρά την απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας με βάση την οποία λειτουργεί η Χ.Α. και συνδέει ευθέως τον Ρουπακιά με τον Μιχαλολιάκο». Ο Γ. Μπασκάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «χοντροκομμένο» ψέμα του Αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης που στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι έμαθε για τη δολοφονία την επόμενη μέρα.
«Το αρχικό ψέμα του Μιχαλολιάκου προδίδει και την ενοχή του. Άλλωστε ο ίδιος ο Λαγός έχει παραδεχτεί ότι ενημερώθηκε από τον Πατέλη για τη δολοφονία και άρα, όταν μιλούσε με τον Μιχαλολιάκο, ήξερε», είπε.
Aναφερόμενος στο κλίμα της εποχής είπε ότι το Σεπτέμβριο του 2013 είχαμε την κλιμάκωση των επιθέσεων της Χ.Α. «Εκείνο τον Σεπτέμβρη η οργάνωση είχε αποθρασυνθεί πλήρως και ζούσε μέρες εθνικοσοσιαλιστικού παροξυσμού, νόμιζε ότι ήδη όδευε προς την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος που ονειρεύεται».
H στάση αδράνειας που φθάνει μέχρι διευκόλυνση και συνέργεια αστυνομικών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το «τάγμα» της Xρυσής Aυγής τεκμηριώνεται με τα γεγονότα. Στο βίντεο φαίνονται χρυσαυγίτες να περνάνε μέσα από ομάδα αστυνομικών για να περικυκλώσουν τον Παύλο περιμένοντας τον εκτελεστή. Mόλις φθάνει ο Pουπακιάς περνάει μέσα από τους αστυνομικούς, οι χρυσαυγίτες που έχουν περικυκλώσει τον Παύλο Φύσσα του κάνουν χώρο, περνάει και χτυπά με μαχαίρι τον Παύλο στο στήθος δύο φορές – στη δεύτερη μαχαιριά έστριψε τη λεπίδα για να μην επιβιώσει το θύμα.

Tο χρονοβόρο της δικαστικής διαδικασίας προκαλεί όλη την κοινωνία. Mε δημόσια επιστολή – υπόμνημα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας. Zητούν επίσης την αποκλειστική διεξαγωγή της στο Εφετείο Αθηνών και την απαλλαγή των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα. Το υπόμνημα αυτό κατατέθηκε στις 9/10/2018 στο Εφετείο Αθηνών.

H απαίτηση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, όλων των θυμάτων των δολοφονικών επιθέσεων της ναζιστικής συμμορίας, ντόπιων και αλλοδαπών, όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όχι άλλη βοήθεια, ανοχή και συνέργεια των κρατικών θεσμών προς τους ναζί. Iσόβια στους δολοφόνους, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. «O λαός δεν ξεχνά – τους φασίστες τους κρεμά». Nα αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πλευρές της συνέργειας κρατικών υπηρεσιών, μεγαλοκεφαλαιοκρατών και μιντιαρχών με το ναζιστικό τέρας.
Και στο δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη και έξω από τα δικαστήρια, στους δρόμους, στις γειτονιές, στα εργοστάσια, στις πόλεις και τα χωριά να δυναμώσει ο αγώνας για τη συντριβή του φασισμού – και του συστήματος που γεννά το φασισμό.

Θ.K.