Αθήνα
H εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων
ΔEN ΘA ΠEPAΣEI!
Ενώ είναι σε εξέλιξη με μια παράκρουση εθνικιστικού αγριανθρωπισμού, η χειρότερη επίθεση από την Ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ στους κυνηγημένους από τον πόλεμο πρόσφυγες στον Εβρο και τα νησιά της Χίου και της Λέσβου…
Ενώ βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ένα σάπιο σύστημα υγείας…
την ίδια στιγμή έχουμε μία μεγάλης έκτασης επίθεση του αντιδραστικού νεοφιλελευθερισμού ενάντια στους ελεύθερους και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.
Τελείως πραξικοπηματικά κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέδιο νόμου τροπολογία στις 4/3/20 και ψηφίστηκε στις 5/3/20 για ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με επωνυμία “Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ”. Mε κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και με σύμβαση για 40 χρόνια που θα υπογράψει με τον δήμο της Αθήνας, θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση κατ’ αρχήν του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου. Θα ακολουθήσουν με προεδρικό διάταγμα, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος Στρέφη, το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, το πάρκο Γουδί κ.λπ. Ένα μεγάλο project βρίσκεται σε εξέλιξη για να σαρώσουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου ακόμη και αρχαιολογικών χώρων και να τα μετατρέψουν σε εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος.
Η νέα επίθεση στους ελεύθερους χώρους από τους καπιταλιστές και την κυβέρνησή τους είναι συντονισμένη με τα φαραωνικά έργα που γίνονται από την Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, για την μετατροπή του σε κέντρο κρουαζιέρας της Μεσογείου. Mε ταυτόχρονη μετατροπή των λιμανιών της Ραφήνας με το σχέδιο “GIGAS” (της περιφέρειας) σε λιμάνι που θα δεχτεί την ακτοπλοΐα του Πειραιά. (άρθρο Περαιάς – SOS, Ν.Π. φ.703 11/1/20). Kαι συγχρόνως, με μεταμόρφωση των περιοχών του κέντρου της Aθήνας (πλατεία Συντάγματος, Βαρβάκειο αγορά, Κεραμεικό και ιστορικό Τρίγωνο Πειραιώς – Σταδίου – Ερμού). Το είδος της «ανάπλασης» γίνεται καθαρό, πέραν κάθε αμφιβολίας με τα σχέδια που έχουν για το Γκάζι.
Mε αιφνιδιαστική αλλαγή χρήσης γης στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ. 50) που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Φωταερίου, το Γκάζι της ΔΕΦΑ από Βιομηχανικός Αρχαιολογικός Χώρος μετατρέπεται με ΦΕΚ σε πολύπλευρο σύστημα πολιτιστικών εκδηλώσεων “χώρος διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων“, δηλαδή μετατρέπεται σε καζίνο!
Είναι ο πολιτισμός της βαρβαρότητας των δεξιών και ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων. Δεν είναι τυχαία, επομένως, η καρατόμηση 29 διευθυντών και τμηματαρχών μη αρεστών στη ΔΑΚΕ στο Δήμο Αθηναίων όπου έβαλαν σε κρίσιμες θέσεις τα δικά τους παιδιά. Ετσι ώστε όλες οι διαπλοκές και οι αποφάσεις να μπαίνουν προς υλοποίηση χωρίς αντιδράσεις.
Για να συμπληρωθεί το παζλ του ξεπουλήματος, έρχεται η απόφαση για τους ελεύθερους χώρων της Αθήνας. O Εθνικός Κήπος και ο Λόφος Φιλοπάππου – δύο μεγάλα, περιζήτητα φιλέτα, δίπλα από την Ακρόπολη. H Τροπολογία ψηφίστηκε στα γρήγορα και στα μουλωχτά για να μη μπορεί να αντιδράσει κανείς. Το θέμα μπήκε στις 9/3/20 εκτός ημερησίας διάταξης στη 14η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.
Απ’ ό,τι φαίνεται ξέχασαν ότι επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, το φθινόπωρο 2002 η Ανώνυμη Εταιρεία Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ ΑΕ) σε συνεργασία με Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων και εν όψει των Ολυμπιακών του 2004, επιχείρησαν να βάλουν ενιαίο εισιτήριο σε όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Κέντρου από τις στήλες του Ολυμπίου Διός μέχρι τον Κεραμεικό. Όταν τόλμησαν να καγκελοφράξουν και να εμπορευματοποιήσουν τον Φιλοπάππου, βρέθηκαν μπροστά σε ένα κίνημα κατοίκων που ακύρωσε στη πράξη τα σχέδιά τους και μέχρι σήμερα για 17 ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι συνεχίζουν να διεκδικούν ένα λόφο ανοιχτό, ζωντανό και ελεύθερο.
Τότε, ο αξέχαστος σύντροφός μας Γιάννης Γιαννατσής (μέλος του ΕΕΚ) μαζί με μια χούφτα συντρόφων και συντροφισών, εμπνευσμένος από τo Argentinazo του Δεκέμβρη 2001 και βλέποντας την τοποθέτηση της περίφραξης και το κλείσιμο των διαμορφωμένων με σκαλιά προσβάσεων για το λόφο, με σύνθημα “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εξ-ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ” συγκάλεσε Λαϊκή Συνέλευση στις 3 Νοέμβρη 2002 όπου 500 κάτοικοι μετά από συζήτηση αποφάσισαν και έριξαν τις περιφράξεις περιμετρικά του λόφου. Τα επόμενα χρόνια με λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, εκδηλώσεις, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, περιπολίες στο λόφο απέναντι στις 17 απόπειρες εμπρησμού τον Αύγουστο 2003, απόπειρες να μπούν κομμάτια του λόφου στο χρηματιστήριο, αλλά και δικαστήρια εναντίον κατοίκων με νικηφόρες αποφάσεις, το κίνημα κατάφερε να μείνει ο λόφος προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις, τσιμέντα, μαγαζιά, υπαίθριες εκθέσεις, θέατρα και “αξιοποίηση” με σεβασμό στον πολυδιάστατο χαρακτήρα του που εκτός από αρχαιολογικός ήταν πάντα ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής.
Το 2015 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όρισε τον λόφο αρχαιολογικό μεν αλλά ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο όλο το 24ωρο. Το καλοκαίρι του 2018 με αφορμή την δολοφονία νεολαίου στα βράχια του λόφου από την πλευρά του Κουκακίου, ο λόφος αστυνομοκρατείται για την “ασφάλεια” των πολιτών. Το κονδύλι όπως αποκαλύφθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ είχε αποφασιστεί πριν την δολοφονία του νεολαίου. Αποφασίζουν να περιφράξουν την Πνύκα με αφορμή το γεγονός, και αρχίζουν τα έργα. Τα σχέδιά τους και τότε έμειναν στα χαρτιά χάρις στο κίνημα των κατοίκων που μπήκε κυριολεκτικά μπροστά στα κομπρεσέρ και τους σταμάτησε.

Λαϊκή Συνέλευση
Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου πήρε πρωτοβουλία και πραγματοποίησε Λαϊκή Συνέλευση την Κυριακή 15/3/20 στο ανοιχτό ελεύθερο πάρκο Βουτιέ στον περιφερειακό του Φιλοπάππου. Παραβρέθηκαν πάνω από 150 άτομα παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού. Εγινε πλούσια συζήτηση, αποφασίστηκε νέα Λαϊκή Συνέλευση μόλις σταματήσουν να συντρέχουν αποτρεπτικοί υγειονομικοί λόγοι ή αν υπάρξουν κινήσεις – επεμβάσεις καταστροφής, εμπορευματοποίησης ή περίφραξης στον Φιλοπάππου. Κάλεσαν σε επαγρύπνηση όλες και όλους, ώστε συλλογικά και αυτοοργανωμένα να αντιμετωπιστεί ξανά και ξανά το ζήτημα όσες φορές κι αν χρειαστεί. Για να μη μπει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο, να μη περάσουν τα σχέδιά τους όπως δεν πέρασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης βγήκε μία ανακοίνωση – απόφαση της Λ.Σ. για την υπεράσπιση του λόφου. Στο τέλος έγινε περιήγηση μέσα στο λόφο.
Φέτος 17 χρόνια μετά το 2002, οι κάτοικοι λένε ξανά, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Αν νομίζουν ότι θα το κάνουν τσιφλίκι τους είναι πολύ γελασμένοι. Οι κανιβαλισμοί των νεοφιλελεύθερων δεν θα περάσουν. Τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά, για όσα χρόνια ακόμη χρειαστεί. Γιατί όσο υπάρχει καπιταλισμός και εκμετάλλευση, ο αγώνας μαζί με όλους τους άλλους αγώνες για το δικαίωμα στην υγεία, την τροφή, την εργασία, την παιδεία, την ασφάλιση, το περιβάλλον, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία θα είναι διαρκής, μέχρι τη νίκη όλων των καταπιεσμένων αυτής της γης !
Τ.Β.