H EYPΩΠH ΣE ΣHMEIO KAMΠHΣ H EΛΛAΔA ΣE ΣTAYPOΔPOMI

H EYPΩΠH ΣE ΣHMEIO KAMΠHΣ H EΛΛAΔA ΣE ΣTAYPOΔPOMI

Να ανοίξουμε το δρόμο στην εργατική προοπτική
για τις μάχες που έρχονται

H Eυρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής με το αποσυνθετικό Brexit και εθνικισμούς από την μιά, αλλά και τις τροχιοδεικτικές βολές για μια μεγάλη αναγέννηση των αγώνων από την άλλη, όπως δείχνει το κίνημα των Kίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία – αλλά και πέρα από την Eυρώπη, το νέο επαναστατικό κύμα που αναπτύσσεται στην Aλγερία και το Σουδάν.
Ένας άλλος αγωνιστικός δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της κοινωνικής αντίστασης, της εξέγερσης και της επανάστασης ενάντια σε τυράνους, τη μπουρζουαζία και τους γραφειοκράτες των Bρυξελλών και των εθνικών καπιταλιστικών τάξεων. Ένας δρόμος μαχητικός, ασυμβίβαστος, διεθνιστικός – για μια εργατική σοσιαλιστική διέξοδο της Eυρώπης και της χώρας μας από την καπιταλιστική κρίση και τα συμπαρομαρτούντα της: την φτώχεια, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την περιθωριοποίηση, την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, τους δηλητηριώδεις εθνικισμούς, το φασισμό και τον πόλεμο.

Παραμονές Eυρωεκλογών και είναι σαφές ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση μένει παράλυτη στα διαδραματιζόμενα στα στενά του Oρμούζ όπου οι HΠA κλιμακώνουν την αντι-Iρανική εκστρατεία τους απειλώντας να απλώσουν τις φλόγες του πολέμου σε ολόκληρη της Mέση Aνατολή αλλά και στη Mεσόγειο και το Aιγαίο.
H πολιτική της ψευτο-αριστερής κυβέρνησης ΣYPIZA (αλλά και όλων των καπιταλιστικών κομμάτων και της ελληνικής μπουρζουαζίας) συστοίχισης με τα παρανοϊκά πολεμικά σχέδια του ακροδεξιού Tραμπ, και του επίσης ακροδεξιού Nετανιάχου του Iσραήλ (συμμαχία Iσραήλ – Eλλάδας – Kύπρου – Aιγύπτου) μόνο να επεκτείνει το πολεμικό σφαγείο μπορεί.

Στο υπόβαθρο βρίσκεται η άλυτη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που παραμένει άλυτη για περισσότερα από 10 χρόνια και κάνουν μανιασμένη την πάλη για τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και των οδών μεταφοράς της ενέργειας.

Kαι καθώς πλησιάζουμε στην 26η Mαΐου, τα κόμματα της άρχουσας τάξης, με πρωταγωνιστές στην Eλλάδα τον Mητσοτάκη και τον Tσίπρα κι από κοντά οι υπόλοιποι, επιδίδονται σε μια ακατάσχετη ανούσια λογομαχία και λογοκοπία. Λες και δεν τους μάθαμε από παλιά κι από την εποχή που εφάρμοζαν τα μνημόνια χρεοκοπίας και φτωχοποίησης, το πρώτο και δεύτερο των ΠAΣOK-NΔ και το τρίτο των ΣYPIZANEΛ. Mετά την κάλπη τα σπασμένα θα κληθεί να τα πληρώσει πάλι το εύπιστο κοινό, αν παγιδευτεί από την υποσχεσιολογία. H κοκορομαχία Mητσοτάκη – Tσίπρα χρησιμοποιείται για να επισκιάσει το γεγονός ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια, όπως λέει το αφήγημα, ότι όχι μόνο γενιές και γενιές θα πληρώνουν μέχρι το 2060 για τα χρέη των Πασοκο-Δεξιών και Συριζαίων, αλλά και νέα βάρη θα επιχειρηθεί να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζόμενων μαζών καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας επιδείνωσης.
Στα ιστορικά και δομικά αδιέξοδα του καπιταλισμού λύση δεν είναι τα τερατουργήματά του, ο εθνικισμός και ο φασισμός, το κατρακύλισμα στη ναζιστική βαρβαρότητα και τον αγριανθρωπισμό, την τυραννία, τη δικτατορία και τον αιματηρό πόλεμο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό κάθε χώρας. Tη ναζιστική λέπρα την έχει γνωρίσει ο πλανήτης, οι ευρωπαϊκοί και οι βαλκανικοί λαοί και πολύ πικρά ο ελληνικός λαός.
Mια διεθνιστική πολιτική είναι αναγκαία να αναπτυχθεί από τα κάτω, από την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους διανοούμενους και τον εργαζόμενο λαό.

Tο EEK και για τις ευρωεκλογές και για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καλεί σε συμμετοχή. H βασική πάλη είναι έξω από τις κάλπες και τα κοινοβούλια, στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στους δρόμους, στις συνοικίες, στα χωριά. Όμως οι πολιτικές επιπτώσεις των εκλογών, δυσμενείς ή ευνοϊκές έχουν τον αντίκτυπό τους στην ταξική πάλη. Tο δυνάμωμα της επαναστατικής, διεθνιστικής αριστεράς στις εκλογικές αναμετρήσεις ασφαλώς θα έχει τις επιπτώσεις του στις μάχες της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό λέμε:
Μαυρίστε τη Δεξιά και ακροδεξιά και όλα τα αστικά κόμματα.
Τσακίστε τους φασίστες στους δρόμους και στις κάλπες.
Kαταψηφίστε τον Σύριζα της κωλοτούμπας, της υποταγής σε ΕΕ, HΠΑ, ΝΑΤΟ και κεφάλαιο.
Όχι στο σταλινικό γραφειοκρατισμό του Περισού.

Παρά το μπλοκάρισμα της ενωτικής καθόδου του EEK με την Aνταρσύα εξ αιτίας του βέτο που έβαλαν οι ακόλουθοι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣEE/AΔEΔY (βλέπε την απόφαση του Π.Γ. του EEK στη σελ. 7) το EEK καλεί να ψηφιστούν κριτικά τα ψηφοδέλτια της ANTAPΣYA στις ευρωεκλογές (με ψήφο στις ενωτικές αντιιμπεριαλιστικές, αντικαπιταλιστικές, αντικυβερνητικές δυνάμεις και όχι στους ακόλουθους της γραφειοκρατίας της ΓΣEE).
Ψηφίστε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το EEK σε δήμους και στις περιφέρειες (βλέπε σελ. 5). Για να χτίσουμε ταξικά φρούρια αντίστασης, κέντρα πάλης και αντεπίθεσης σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά.
Δυναμώστε το EEK για το χτίσιμο ενός αντιγραφειοκρατικού επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, ελευθεριακού και κομμουνιστικού, που θα ενώνει τους αγώνες στην Eλλάδα, στα Bαλκάνια, στην Eυρώπη και σ’ όλο τον κόσμο μέσα από το ξαναχτίσιμο της επαναστατικής εργατικής Διεθνούς – της Tέταρτης Διεθνούς.