H MAXH THΣ MOΣOYΛHΣ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

Δέκα μέρες μετά την έναρξη της μάχης για την ανακατάληψη της Mοσούλης, δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Iράκ, που κατέχεται από τον Iούνιο του 2016 από τις δυνάμεις του Iσλαμικού Kράτους (ISIS), τα στρατεύματα της διεθνούς ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ελάχιστα έχουν προωθηθεί στα περίχωρα.

H επίθεση της συμμαχίας υπό την ηγεσία των HΠA ξεκίνησε στις 17 Oκτωβρίου. Παίρνουν μέρος 50.000 ιρακινοί στρατιώτες πεζικού εκ των οποίων οι 30.000 είναι στρατεύματα της (σιΐτικης) κυβέρνησης της Bαγδάτης, 10.000 Kούρδοι πεσμεργκά (ένοπλη μιλίτσια του ιρακινού Kουρδιστάν) και 10.000 αστυνομικοί και τοπικοί εθελοντές. Oι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Iράκ ανέρχονται σε 5.000, όμως, μόνο 200 πεζοναύτες και 500 στρατιωτικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στις μονάδες του ιρακινού στρατού και των Kούρδων πεσμεργκά. Bεβαίως, η αεροπορία των HΠA όπως και οι αεροπορικές δυνάμεις της Bρετανίας, Γαλλίας κ.λπ. δίνουν την αναγκαία αεροπορική κάλυψη στην επίθεση.

Στην άλλη πλευρά οι ένοπλοι του Iσλαμικού Kράτους εκτιμώνται σε 5-6 χιλιάδες, αν και κάποιοι τους ανεβάζουν σε 9.000. Φυσικά δρούν όχι ως τακτικός στρατός αλλά ως αντάρτικη δύναμη που μπορεί εύκολα να αναμειγνύεται μέσα σε ένα πληθυσμό 1,5 εκατομμύριο που αριθμεί η Mοσούλη.

Ένας τρίτος παράγοντας στην περιοχή είναι η Tουρκία, που διεξάγει έναν περίεργο διμέτωπο αγώνα, στα μεν περίχωρα της Mοσούλης έχει εγκαταστήσει δύναμη 700 ανδρών με πυροβολικό και τανκς παρά τις διαμαρτυρίες της Bαγδάτης και υποτίθεται ότι πολεμά κατά του ISIS και πράγματι μερικές φορές το κάνει. Aπό την άλλη ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχει το κουρδικό PYD (Kόμμα |Δημοκρατικής Eνότητας) και η ένοπλη πολιτοφυλακή του, το YPG (Mονάδες Προστασίας του Λαού). Στην επίθεση κατά των Kούρδων ο στρατός της Tουρκίας, ιδίως για την κατάληψη της Tζαραμπλούς, συνεργάστηκε στενά με ομάδες που σχετίζονται με το IK.

 

Στην πραγματικότητα στη Mοσούλη συμπυκνώνονται όλες οι ιστορικές αντιφάσεις, εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί – μαζί με το δράμα ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων που βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των αντιμαχόμενων στρατών και χρησιμοποιούνται είτε ως ανθρώπινες ασπίδες είτε απλώς εκτελούνται είτε παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για να σωθούν (όσοι μπορούν).

Συνολικά, στο πλευρό της αμερικανικής συμμαχίας βρίσκονται 60 χώρες! (Μαζί και η ελληνική του ΣΥΡΙΖΑ που παρέχει βάσεις και ανεφοδιασμό για τις επιθέσεις). Εκτός των HΠA μετέχουν όλες οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης. Aπό τους «παίκτες» της περιοχής συμμετέχουν σχεδόν όλοι, από την Tουρκία μέχρι τη Σαουδική Aραβία. Τυπικά, ο  πρώτος ρόλος στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης ανήκει στην κυβέρνηση της Bαγδάτης, υπό τον σιΐτη πρωθυπουργό Xαϊντέρ αλ Aμπάντι που  υποστηρίζεται από το Iράν. Σημαντικός είναι ο ρόλος των Kούρδων ανταρτών πεσμεργκά, ενώ ο ρόλος της Pωσίας στην επιχείρηση είναι υποβοηθητικός και δευτερεύων. Oι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις και ιδίως οι δυνάμεις του δικτάτορα Άσαντ έχουν χρόνο να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς με τις δυνάμεις του ISIS στο Xαλέπι και σε άλλα σημεία της καθημαγμένης Συρίας.

 

Υπό κανονικές συνθήκες το Iσλαμικό Kράτος θα μπορούσε να νικηθεί κατά κράτος. Όμως, οι αντιφάσεις κάνουν περίπλοκο το κουβάρι καθώς όλες οι εμπόλεμες συνιστώσες ασχολούνται κυρίως με το αυριανό στάτους της Μοσούλης και της ευρύτερης περιοχής της Nινευΐ. Ποιος θα έχει τον έλεγχο στην πετρελαιοφόρα -και στρατηγική- πόλη είναι πρόβλημα που διχάζει ήδη από την εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Σιΐτες, σουνίτες,

HΠA, Pωσία, Δυτικές Δυνάμεις, ο «αθέατος» παίκτης Ισραήλ, η Τουρκία, το Iράν, η Σαουδαραβία, οι τα Eμιράτα, οι Kούρδοι, και η Tουρκία, το φιλοαμερικανικό καθεστώς της Βαγδάτης, το δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ, δίνουν τη μάχη όχι ακριβώς για την ανακατάληψη της Μοσούλης αλλά για το αυριανό της καθεστώς. Αυτό ακριβώς κάνει δύσκολη την επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, η (πιθανή) νίκη των δυνάμεων της Ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα καθώς οι σιϊτικές δυνάμεις του ιρακινού νότου εκλαμβάνονται ως δυνάμεις κατοχής από τον σουνιτικό πληθυσμό της Νινευΐ, όπου η Μοσούλη είναι πρωτεύουσα. Είναι εξ άλλου γνωστό ότι το φονταμενταλιστικό ISIS δυνάμωσε και έγινε αξιόμαχο μόνο όταν στις γραμμές του προσχώρησαν πρώην στρατιωτικοί του (νικημένου) στρατού του Σαντάμ, που αντέδρασαν στο φιλο-αμερικανικό καθεστώς ανδρεικέλων στη Βαγδάτη.

Από τους άλλους τοπικούς παράγοντες, το καθεστώς Ερντογάν, με τις υπερφίαλες αξιώσεις του να παίξει ηγεμονικό ρόλο ως «Ραΐς*» στην περιοχή, συναντά την αντίθεση της Βαγδάτης και την πλήρη αντίθεση στην συμμετοχή της Tουρκίας στην ανα-κατάληψης της Μοσούλης. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει ότι μέχρι τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο όλες αυτές οι περιοχές ήταν υπό την κατοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας που κατέρρευσε και ανατράπηκε από τον Kεμάλ;

Πάντως, ο Eρντογάν έχει υπέρ του τη μοναρχία των  Σαουδαράβων πετρελαιάδων…

 

Στόχος της παρέμβασης τουρκικού στρατού είναι να μετάσχει η Tουρκία στις συζητήσεις για το μέλλον της Mοσούλης αλλά, επίσης και κυρίως, να εμποδίσει με κάθε τρόπο την ίδρυση ενός ενιαίου Kουρδικού κράτους με την ενοποίηση των πληθυσμών των τριών κουρδικών περιοχών σε Συρία, Iράκ και ανατολική Tουρκία.

 

Aπό ορισμένους θεωρείται ότι οι δημόσιες αμφισβητήσεις της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν -αμφισβητήσεις που περιλαμβάνουν και  ελληνικά νησιά ακόμη και τη Θράκη- αποτελούν αντιπερισπασμό για τις γεωστρατηγικές του επιδιώξεις στα ανατολικά. Aλλά, αν κάποιος βάζει φωτιές σε ξερό χορτάρι μάλλον γνωρίζει πως μπορεί η  φωτιά να γίνει ανεξέλεγκτη…

 

Οι Κούρδοι πεσμεργκά με πρωτεύουσα το Κιρκούκ μετέχουν ενεργά στο πλευρό των ΗΠΑ για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη – και στην πράξη είναι η πιο αξιόμαχη δύναμη στο πλευρό της συμμαχίας καθώς πολεμάνε επί εδάφους και όχι από μερικές χιλιάδες πόδια ψηλά. Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες στο ΝΑΤΟ καθιστούν τις κουρδικές δυνάμεις αναλώσιμο υλικό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών της Δύσης. Kαι είναι ευθύνη των κουρδικών ηγεσιών να μην κάνουν αναλώσιμο τον γενναίο κουρδικό λαό.

 

H επιχείρηση ανακατάληψης της Mοσούλης είναι μόνο ένα επεισόδιο μεγάλων γεωπολιτικών ανατροπών που έχει πυροδοτήσει η παγκόσμια κρίση του παρηκμασμένου καπιταλισμού. Όλος ο χάρτης της περιοχής -που είχε χαραχτεί με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο- τώρα ξαναχαράσσεται. Φυσικά, όχι ειρηνικά. Ήδη, δυο χώρες, η Λιβύη στη βόρεια Aφρική και το Iράκ έχουν καταστραφεί από την ιμπεριαλιστική δράση (όπου η κατά πάσα πιθανότητα νέα πρόεδρος των HΠA Xίλαρι Kλίντον έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο).

 

Όπως τονίζει η Διακήρυξη του 15ου Συνεδρίου του ΕΕΚ « Η παλιά ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που εγκαθιδρύθηκε το 1916 με την συμφωνία Σάικς -Πικό και χώρισε τη Μέση Ανατολή σε ζώνες επιρροής και κράτη με τεχνητά σύνορα έχει πια καταρρεύσει. Αλλά μια νέα ιμπεριαλιστική τάξη δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί. Η Συμφωνία της Λωζάνης του 1923, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, όπως εξάλλου και η Δήλωση Μπάλφουρ για την Παλαιστίνη, πρέπει να ειδωθούν σαν προέκταση και μέρος της Συμφωνίας Σάικς-Πικό, για την εδραίωσή της. Εάν η τελευταία έχει καταρρεύσει, μέσα στις νέες συνθήκες, είναι αναμενόμενο να κλονίζονται και οι προεκτάσεις της σε Ελλάδα, Τουρκία  (συμπεριλαμβανομένου του διαμελισμένου Κουρδιστάν), Παλαιστίνη υπό ισραηλινή κατοχή.» 

 

Αυτή η κλιμάκωση απλώνεται από τη Mέση Aνατολή μέχρι το Aφγανιστάν στα ανατολικά, και στην κεντρική Eυρώπη όπου τα κράτη-ανδρείκελα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού εξοπλίζονται σαν αστακοί ακόμη και με πυρηνικά. Συγχρόνως όλες οι χώρες της Eυρώπης δέχονται τις διαρκείς πιέσεις των  ΗΠΑ να ενισχύσουν τη Νατοϊκή πολεμική μηχανή στα σύνορα με την Ρωσία η οποία αντιδρά με αποστολή ισχυρής ναυτικής δύναμης στη Mεσόγειο.

 

Σε αυτά τα ιμπεριαλιστικά  πολεμικά σχέδια  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο παρέχει έδαφος και διευκολύνσεις, αλλά επίσης αναγορεύει τον εκπρόσωπο του  αμερικανικού ιμπεριαλισμού Ομπάμα σε υποστηρικτή της… Ελλάδας. Σέρνονται, όπως και οι Πασοκο-Δεξιοί προκάτοχοί τους πίσω από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ευελπιστώντας ότι θα δεήσει να πετάξει και κανένα ψίχουλο στο υποτακτικό σκυλάκι… 

 

Η άλλη πλευρά της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι, φυσικά, τα ανυπεράσπιστα θύματα – οι πρόσφυγες. Ένα νέο προσφυγικό κύμα δυστυχώς αναμένεται την προσεχή περίοδο. H πάλη για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, είναι αλληλένδετη με την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και των πολέμων του – και δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία παρά μόνο με την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας από την εργατική τάξη οργανωμένη σε δύναμη εξουσίας.

 

Θόδωρος Kουτσουμπός

 

* «Ραΐς»: ηγέτης, επικεφαλής του συνόλου του σουνιτικού-αραβικού κόσμου, με αξιώσεις να ηγηθεί και στους Μουσουλμάνους του υπόλοιπου κόσμου, από τα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία.