Ηχηρή απάντηση στην υπουργό Πολιτισμού Μενδώνη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που προσήλθαν στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων το βράδυ της Πέμπτης 31 Αυγούστου.

Όχι μόνο ο κήπος του ΣΕΑ αλλά και ο πεζόδρομος της Ερμού γέμισαν. Μετά τις πάμπολλες αντιδράσεις (εκατοντάδες ψηφίσματα, άρθρα, χιλιάδες υπογραφές κ.λπ.) που προκάλεσε η απόφαση της υπουργού για έξωση του ΣΕΑ από το κτήριό του, το οποίο έχει παραχωρηθεί πριν από 41 χρόνια από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, η εκδήλωση της Πέμπτης 31 Αυγούστου είναι η πρώτη μαζική εκδήλωση με χιλιάδες κόσμου. Πρώτη μαζική απάντηση αλλά όχι τελευταία, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Από πολύ νωρίς, μουσικά σχήματα δοκίμαζαν και ρύθμιζαν τα ηχητικά. Μέχρι τις 8 μ.μ., που ήταν η ανακοινωμένη έναρξη της εκδήλωσης, ερχόταν κόσμος αλλά σχετικά λίγος. Μια κάποια αγωνία επικρατούσε. Θα ρθει άραγε πολύς κόσμος; Και ξαφνικά, γύρω στις 8, ανθρώπινα ποτάμια άρχισαν να σχηματίζονται. Οι δεκάδες γίνονταν εκατοντάδες και μετά χιλιάδες. Μέσα στον κήπο επικρατούσε το αδιαχώρητο. Έξω, στον πεζόδρομο της Ερμού, ήταν τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, από την αρχή του πεζόδρομου έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό έως τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Με την ολόλαμπρη “μπλε” δεύτερη αυγουστιάτικη Πανσέληνο στον ουρανό και την Ακρόπολη στο φόντο, καλλιτέχνες έπαιξαν μουσική, ενώ απήγγειλαν οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Άρης Λάσκος. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:

▪ Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα), Τάσος Πούλιος (κανονάκι).

▪ Η Πολυφωνική χορωδία Κουαρτέτο Γιασεμί (Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος).

▪ Η σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο Δημήτρης Κλαυδιανός (κιθάρα).

▪ Η Εύα Φάμπα, κλασική κιθάρα.

▪ Παύλος Κατσιβέλης, JazzMatazz, κιθάρα-τραγουδι.

▪ Οι Νίκος Αρμάγος κλαρίνο, Πάνος Γουρνάκης νταούλι/ντέφι, Σωτήρης Nτζιαβός τραγούδι, Αϊντίν Τσιραντζίογλου, ακορντεόν.

▪ Στο τέλος, η ομάδα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων βγήκε στον πεζόδρομο της Ερμού και η εκδήλωση εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πανηγύρι με συμμετοχή και του κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι συγκινημένοι και συγκινημένες. Ο κόσμος εκδήλωνε με κάθε τρόπο τη συμπάθειά του και την υποστήριξή του.

Κάτω τα χέρια από τον ΣΕΑ! Κάτω τα χέρια από τους αρχαιολόγους. Να αποσυρθεί η απόφαση της Μενδώνη!

(Βίντεο φωτο Θ.Κ. και Λ.Γ.)