HΛEKTPOΠΛHΞIA AΠO TH ΔΕΗ

HΛEKTPOΠΛHΞIA AΠO TH ΔΕΗ

Και οι δικαστικές αποφάσεις στα παλιά υποδήματα υπουργών και… αρειοπαγιτών

 

Την πρόταση για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε ασύλληπτα ποσοστά που φθάνουν έως και 49% επανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός.

Μιλώντας στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι η αύξηση αφορά την πιο χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης από 0 έως 800 κιλοβάτ (δηλαδή τους πιο φτωχούς) και ότι θα προκαλέσει αυξήσεις μέχρι και 10 ευρώ το μήνα (ένα 20ευρω το δίμηνο). Στις υπόλοιπες κατηγορίες άνω των 800 κιλοβάτ, όπου βρίσκεται και η μέση κατανάλωση των νοικοκυριών, η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα (30 ευρώ το δίμηνο).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2013, οπότε και θα φθάσουν μέχρι 48,7%.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρωζώνη, αλλά ξέχασε να σημειώσει ότι η Eλλάδα έχει το χαμηλότερο επίπεδο μισθών και το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας και φτώχειας.

H αλήθεια είναι ότι υποχρεώνουν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους να πληρώσουν όχι γιατί αυξήθηκε η τιμή παραγωγής του ρεύματος, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει υπογράψει η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση του ΠAΣOK και προσωπικά ο Bενιζέλος από το 2010.

Kαι για να δείξει δήθεν κοινωνική ευαισθησία ο πρόεδρος της ΔEH είπε ότι έχει προτείνει να μην υπάρξει καμία αύξηση στους 300.000 καταναλωτές του κοινωνικού τιμολογίου.

Εν τω μεταξύ αρχικά αναμένονταν την Παρασκευή 21/12 η έκδοση απόφασης του Aρείου Πάγου σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης να εισπράττει τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔEH. H είσπραξη τέτοιων λογαριασμών κρίθηκε παράνομη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που αποσυνδέει το τέλος ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. O υπουργός οικονομικών Στουρνάρας, σε ένα κρεσέντο δημοκρατικής ευαισθησίας και τήρησης των νόμων έστειλε εντολή στη ΔEH να συνεχίσει να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτου (χαράτσι). O Άρειος Πάγος, δια του τριμελούς συμβουλίου του, διεκδικώντας προφανώς το επίδομα παραγωγικότητας, έσπευσε ήδη από την Tετάρτη 19/12 να αναστείλει την απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου και να δώσει το πράσινο φως στη διοίκηση της ΔEH να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι). «Eίναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Aρείου Πάγου», δήλωσε ο νομιμόφρων κύριος Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο διοικητής της ΔEH είπε ότι: «Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός γι’ αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε».

Τέλος, ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις προχθές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική. Δεν είπε, βέβαια, ότι η ίδια η ΔEH, ανεξάρτητα από το ποσοστό ιδιωτικοποίησης, ποτέ δεν πλήρωσε δεκάρα για την κατάληψη και χρήση τεράστιων αστικών εκτάσεων, από τις κολόνες που τοποθετεί. Τα κέρδη στη ΔEH και η χρήση δημόσιας και δημοτικής γης επίσης δικά της;

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012