του Αλέξη Χαλβατζή

H αγωνίστρια Helin Bölek του μουσικού Grup Yorum που έπεσε στα 28 της χρόνια ύστερα από απεργία πείνας 288 ημερών άφησε μια παρακαταθήκη:

Ένα τραγούδι για εμένα, εσένα, για όλους:

Να μην γίνεις υπηρέτης στους άνανδρους, η καταδίωξή τους είναι για σένα

Εσύ στο σίδερο, εσύ στο κάρβουνο, στη ζωή που περνά χαμένη

Αυτή είναι η πιο όμορφη κολεκτίβα,

Ο αγώνας είναι για σένα

Στις 3 Απρίλη και έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωη σε ηλικία μόλις 28 χρονών η τραγουδίστρια της folk rock κολεκτίβας Grup Yorum.

Η νεαρή μουσικός είχε ξεκινήσει απεργία πείνας με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek προκειμένου να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο για τις διώξεις που υφίστανται μέλη της κολεκτίβας (φυλακίσεις, απαγωγές, βασανιστήρια κ.τ.λ.) από το καθεστώς Ερντογάν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις αρχές Μαρτίου αστυνομικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο σπίτι των δύο μουσικών προκειμένου να τους διακομίσουν με τη βία σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα λάμβαναν αναγκαστική σίτιση.

Προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκιση όλων των μελών της μπάντας η Helin λίγο πριν το τέλος είχε φτάσει να ζυγίζει κάτω από 40 κιλά. Ο Ibrahim συνεχίζει για 295η μέρα την απεργία πείνας .

Στην κηδεία της οι δυνάμεις καταστολής του τούρκικου καθεστώτος επιτέθηκαν στους συγγενείς και τους συντρόφους της Helin προχωρώντας σε συλλήψεις αλλά και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, αντλίες νερού και βομβίδες κρότου λάμψης.

Αποχαιρετώντας την Helin η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Grup Yorum έγραψε: Το μόνο που ήθελε η Helin ήταν να τραγουδά ελεύθερα τα τραγούδια της. Ο φασισμός του AKP (κυβερνών κόμμα του Ερντογάν) είναι υπεύθυνος για το θάνατό της. Οι απαιτήσεις ήταν πολύ εύκολο να ικανοποιηθούν».

Το τελευταίο τραγούδι που τραγούδησε είναι για ‘σένα:

Εσύ στο σίδερο, εσύ στο κάρβουνο, στη ζωή που περνά χαμένη

Δίνεις ψυχή, ο μόχθος είναι για σένα

Δίνεις ψυχή, ο μόχθος είναι για σένα

Αυτή είναι η πιο όμορφη κολεκτίβα,

Ο αγώνας είναι για σένα