της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου*

Καθολικό αίτημα φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την άδεια ειδικού σκοπού που θεσπίστηκε κατά την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, το Μάρτιο 2020, προκειμένου καταρχήν να εξασφαλίσει στους γονείς των παιδιών σχολικής ηλικίας τη δυνατότητα να παραμείνουν κοντά στα παιδιά τους, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του φονικού ιού.

Το γεγονός ότι για τη χορήγηση της άδειας αυτής, υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να χρεώνεται κατά το ένα τέταρτο ημέρες από την κανονική του άδεια, έφερε ως αποτέλεσμα πολύ γρήγορα και σε συνθήκες εγκλεισμού, να εξαντληθεί μεγάλο μέρος της ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζόμενου, η οποία έχει θεσπιστεί για εντελώς αντίθετο λόγο, δηλαδή την ανανέωση των ψυχικών δυνάμεών του, προκειμένου να ισορροπείται η εντατική και εξουθενωτική καθημερινότητα ζωής των υπόλοιπων 11 μηνών.

Πολλοί γονείς και κυρίως μητέρες, είτε δεν πήραν καθόλου καλοκαιρινή άδεια, είτε προκειμένου να ακολουθήσουν τις οικογένειές τους στις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές, εξάντλησαν όσες είχαν απομείνει. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από Σεπτέμβριο; Με την επιδημία να αναζωπυρώνεται από τώρα, οι γονείς αυτοί θα χρειαστεί πολύ πιθανόν να μείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, για λόγους δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος;

Σε ποια μέτρα θα περάσουν οι εργοδότες με την κάλυψη της κυβέρνησης, αλλά και σε ποια μέτρα θα προχωρήσει το κράτος, ως εργοδότης το ίδιο; Το πιθανότερο είναι ότι θα χορηγηθούν υποχρεωτικά άδειες άνευ αποδοχών, δηλαδή θα περάσουμε εμμέσως σε γενίκευση μέτρων όπως η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση.

Ήδη από σωματεία και εργατικές οργανώσεις έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται αίτημα για τη χορήγηση επιπλέον ημερών κανονικής άδειας προκειμένου οι γονείς με τα παιδιά τους την καλοκαιρινή περίοδο να μη στερηθούν το τόσο αναζωογονητικό διάλειμμα από την εξοντωτική ρουτίνα. Σε κάθε περίπτωση, με τον ένα ή άλλο τρόπο το αίτημα το οποίο διαμορφώνεται είναι ότι δεν είναι δίκαιο να χρεώνεται ο εργαζόμενος στην προσωπική κανονική άδεια του, το βάρος ενός υγειονομικού μέτρου για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, το οποίο είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Σύλλογος Εργαζόμενων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κήρυξε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στάση εργασίας, προχώρησε σε συγκέντρωση υπογραφών από τους εργαζόμενους και σε διάβημα προς τη Διοίκηση του ΤΕΕ, στην οποία επέδωσε το σχετικό κείμενο του αιτήματος με τις υπογραφές των εργαζόμενων, παρουσία του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, γιατρού Μιχάλη Ρίζου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στην ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστών.

* Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι Γ. Γραμματέας του ΣΥΛΕΕΓΟ (Σύλλογος Εργαζόμενων Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”)