Άδοξο τέλος φαίνεται πως είχαν οι προσδοκίες 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αυτές οι συνταξιούχοι θα λάβουν πίσω μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους κατά το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Δεν θα λάβουν πίσω τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ούτε στα Δώρα για την περίοδο αυτήν. Συνεπώς το κόστος για το κράτος θα ανέλθει μόλις στα 1,4 δισ. ευρώ αντί των 4 δισ. ευρώ.

Αυτή τη ”λύση” επέλεξε ο Μητσοτάκης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ήταν αντισυνταγματική η περικοπή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και  Δώρων για το προαναφερθέν 11μηνο.

Η ίδια απόφαση δικαίωνε όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και συνεπώς άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των περικοπών μόνο σ’ αυτούς.

Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτούς και εκείνους που δεν προσέφυγαν, μαζί και όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου, αν και εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε στις επιστροφές τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα. Μ’ αυτή τη “μέση λύση”, δηλαδή εντάσσοντας τους δημοσίους υπαλλήλους στους δικαιούχους, αλλά κόβοντας από τις επιστροφές τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα (αποκλείοντας σχεδόν τους μισούς συνταξιούχους από οποιαδήποτε επιστροφή), ο Μητσοτάκης επιχείρησε να συνδυάσει τις δημοσιονομικές αντοχές με την πρόθεση για ”οριζόντια” εφαρμογή των όποιων μέτρων. 

Στο δια ταύτα, έκοψε κατά τα 2/3 τα προσδοκώμενα αναδρομικά και κατά 1/2 τους δικαιούχους.

Αντί για 4 δισ. ευρώ, θα δώσει μόλις 1,4 δισ. ευρώ στα οποία, μάλιστα, θα επιβληθούν φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις.

Επίσης, αντί για 2,5 εκατ. δικαιούχους, θα ανέλθουν σε μόλις 1 εκατομμύριο.

Η καταβολή τους θα γίνει έως το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου. Νωρίτερα, γύρω στο Φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα καταβάλει, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, τις αυξήσεις του νόμου Βρούτση, σε 100.000 νέες κύριες συντάξεις (κόστος 80 εκατ. ευρώ).

Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις σε περίπου 230.000 επικουρικές συντάξεις (κόστος 150 εκατ. ευρώ) βάσει του ίδιου νόμου.

Μ’ αυτά και… μ’ αυτά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μια δια παντός τον “κύκλο” των αναδρομικών που ταλανίζει τους συνταξιούχους εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που κλείνει τον κύκλο των παλιών περικοπών, η κυβέρνηση έχει ανοίξει κύκλο νέων περικοπών.

Και αυτό λόγω της τρύπας που έχει ανοίξει στα ταμεία όχι γενικά η κορονο-κρίση, αλλά και η κυβερνητική πολιτική για την “αναχαίτισή” της.

Το σύνολο των αναδρομικών που θα έχει δώσει η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν κοντά στα 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η “τρύπα” που θα έχει δημιουργηθεί θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Τα αναδρομικά θα καλυφθούν απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της “τρύπας” των ταμείων θα καλυφθεί από τα… ίδια, δηλαδή με τη χρήση των αποθεματικών.

Χωρίς τα αποθεματικά, θα έπρεπε να γίνει στάση πληρωμών ή μείωση των συντάξεων…

Δ.Κ.