«Ώρα μηδέν» σήμανε για το νέο Ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφισθεί έως τα μέσα –τέλη Φεβρουαρίου και να εφαρμοσθεί έως το ερχόμενο Πάσχα, δηλαδή γύρω στα μέσα Απριλίου.
Είναι… αλήθεια ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εδώ και δέκα χρόνια, που δεν προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις.
Ωστόσο, είναι -και αυτό είναι πιο σημαντικό- ότι το νομοσχέδιο αυτό «αποκαθιστά τις αδικίες» του παρελθόντος.
Πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, όταν μετά από περικοπές πάνω από 10 δις ευρώ κατά την περίοδο 2010 -2019, αλλά και μεγάλες αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, αναμένεται να εφαρμοσθούν αυξήσεις μόλις 1 δις ευρώ και, μάλιστα, αφού καταργηθεί ντε φάκτο η μίνι “13η σύνταξη” που έδωσε πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να αποκαταστήσει τη «νομιμότητα» των περικοπών της περασμένης δεκαετίας, πετώντας ένα ξεροκόμματο στους συνταξιούχους και μάλιστα σε πολύ λίγους.
Ενώ υπέστησαν άγριες περικοπές πάνω από 25% όλοι οι συνταξιούχοι, ο Βρούτσης «προσφέρει» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, βασικά, μόνο των «νέων» συνταξιούχων (σ.σ. όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016) με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για πάνω-κάτω 100.000 συνταξιούχους επί συνόλου 2.500.000, δηλαδή το 1/25 του συνόλου.
Όσον αφορά τους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, θα λάβει αύξηση, κατά μέσο όρο 30%, μόνο το ¼ από αυτούς (300.000 από 1.200.000). Έτσι οι δικαιούχοι των αυξήσεων (σε κύριες και επικουρικές) θα φτάσουν το πολύ τους 450.000-500.000.
Το δημοσιονομικό κόστος για τις αυξήσεις αυτές θα καλυφθεί από τον κονδύλι της «13ης σύνταξης» την οποία είχε θεσπίσει και καταβάλλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρσι. Συνεπώς η καταβολή των αυξήσεων σε ελάχιστους συνταξιούχους ισοδυναμεί, δημοσιονομικά (σ.σ. και αυτό το γνωρίζει καλά ο Βρούτσης), ντε φάκτο με την κατάργηση της «13ης σύνταξης» σε όλους τους συνταξιούχους από φέτος.
Το επερχόμενο νομοσχέδιο Βρούτση βασίζεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνο επιμέρους διατάξεις του Ασφαλιστικού που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή του γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά μόνο τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους είχαν πολυετή ασφαλιστικό βίο, αλλά και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις εφόσον αυτές αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούσαν τα 1300 ευρώ/μήνα. Δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων ο οποίος αποτέλεσε το «όχημα» των μειώσεων στις συντάξεις. Επίσης δεν έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τις άγριες μειώσεις στα εφάπαξ…
Το ΣτΕ (και κατ’ επέκταση ο Βρούτσης στο νομοσχέδιό του) δεν περνά μόνο στα «ψιλά» το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αφήνει αλώβητους και τους νόμους του 2011-2012 τους οποίους ψήφισαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου –Παπαδήμου-Σαμαρά και αποτέλεσαν το κυριότερο χτύπημα στο εισόδημα των συνταξιούχων. Επίσης, ο Βρούτσης θα διατηρήσει την αρνητική «προσωπική διαφορά» για πάνω από 1.000.000 «παλιούς» συνταξιούχους (σ.σ. όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12/5/2016), αν και αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις θα μειωθεί.
Το μόνο το οποίο ενδέχεται να «επαναρθώσει», εφόσον κάτι τέτοιο επιβάλλει μια άλλη αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, είναι οι περικοπές για το 10μηνο του Ιουνίου 2015 –Απριλίου 2016 (βάσει της νομοθεσίας του 2011-2012).
Εν κατακλείδι το επερχόμενο νομοσχέδιο Βρούτση :
- «Αποκαθιστά» μόνο το 1 /10 των μειώσεων τις οποίες υπέστησαν οι συνταξιούχοι κατά τη μνημονιακή δεκαετία
- Θα καταβάλλει αυξήσεις το πολύ στο 1/6 των συνταξιούχων
- Θα ξαναμοιράσει το κονδύλι της «13ης σύνταξης» που έδωσε πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ λιγότερους συνταξιούχους
- Διατηρεί την «δαμόκλειο σπάθη» των αρνητικών «προσωπικών διαφορών ως μοχλό πιθανών μελλοντικών περικοπών
Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, η «επανόρθωση» αυτή θα είναι «εφάπαξ», δηλαδή θα αφορά μόνο εκείνη την περίοδο, ενώ τα αναδρομικά αυτά θα καταβληθούν σε πολλές, πολλές δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και στο επίπεδο των πολιτικών συμβολισμών, ο Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί τις περικοπές των προκατόχων του.
Η Σακελαροπούλου η οποία επελέγη από τον ίδιο για αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ψήφισε ως συνταγματικές (ως μέλος του ΣτΕ) όλες τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις…
Δ.Κ.