Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Πρώτα συμπεράσματα

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έληξε τέλη Δεκέμβρη, αφήνοντας βαριές παρακαταθήκες στο εργατικό κίνημα. Ο ηρωικός αγώνας κράτησε 4 μήνες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της μνημονιακής κυβέρνησης που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Το ξεκίνημα του αγώνα

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 η συνέλευση του Συλλόγου ∆ιοικητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 48ωρης απεργίας. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, σύρθηκε σ’ αυτή την απόφαση για απεργιακό αγώνα αφού η καλλιέργεια κλίματος επανάπαυσης και η προσδοκίες πως οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα εξαιρεθούν από τα μέτρα, κατέρρευσαν με την ανακοίνωση ότι 1.300 εργαζόμενοι στα ΑΕΙ τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Απεργία Διαρκείας, η στάση της κυβέρνησης και των απεργοσπαστών

Η 48ωρη απεργία κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μετατράπηκε σε απεργία διαρκείας με επαναλαμβανόμενες 5θήμερες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί πολλές φορές στην προσπάθειά της να σπάσει την απεργία. Ανακοίνωνε λίστες διαθεσιμότητας για να τις πάρει πίσω, απειλούσε με τα ΜΑΤ αλλά αδυνατούσε να τα χρησιμοποιήσει σε έναν χώρο που αποτελείται από κτίρια διάσπαρτα και η φοιτητική παρουσία απειλούσε με γενίκευση του αγώνα. Αποφάσισε να νομοθετήσει το σπάσιμο της απεργίας με την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και εκεί παρά τον απεργοσπαστισμό του Γ. Γ. του συλλόγου Σακκάτου και τα βαριά πειθαρχικά μέτρα, σχεδόν 300 υπάλληλοι αρνήθηκαν να απογραφούν. Την ίδια τύχη είχε και η προσφυγή της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη για να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Οι κυβερνητικοί εκβιασμοί ενάντια στους εργαζόμενους, πήγαιναν χέρι – χέρι με την παντελή απουσία της ΑΔΕΔΥ, που η σιωπή της την καθιστούσε συνένοχη με την κυβέρνηση. Η λήξη της απεργίας του ΕΜΠ στις 5 Δεκέμβρη με κοινή πρόταση ΠΑΜΕ & ΠΑΣΚΕ αποτέλεσε χτύπημα στον αγώνα, αφήνοντας μόνους τους εργαζόμενους στο ΕΚΠΑ. Οι πιέσεις για την λήξη της απεργίας εντάθηκαν με την απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (9 Δεκέμβρη), που ανακοίνωσε την λήξη της απεργίας στο Πανεπιστήμιο, χωρίς καν να περιμένει την συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων. Η απεργοσπαστική πρόταση αυτή πέρασε πάλι με στήριξη ΠΑΜΕ & ΠΑΣΚΕ.

Καθαίρεση του απεργοσπαστικού Δ.Σ. και η εκλογή νέου

Η απεργία, παρ όλα αυτά, συνεχίστηκε με πείσμα. Η συνέλευση των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο μετά από το ανοιχτό απεργοσπαστικό κάλεσμα του Δ.Σ. του Συλλόγου ∆ιοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, υπερψηφίζει μομφή εναντίον του, το ανακαλεί στις 11 Δεκεμβρίου και το καθαιρεί με μυστική ψηφοφορία στις 12 Δεκεμβρίου. Μετά από μια εβδομάδα την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου εκλέγεται νέο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο κύκλος που άνοιξε τον Σεπτέμβριο, με την ανοιχτή Απεργιακή Επιτροπή που στεκόταν απέναντι από το απεργοσπαστικό Δ.Σ. στις συνελεύσεις, έκλεισε με την καθαίρεση των απεργοσπαστών του κυβερνητικού συνδικαλισμού και την εκλογή νέου Δ.Σ..

Για τους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ ανοίγει ένας νέος κύκλος. Η συλλογικότητα που κατακτήθηκε και η ενότητα των εργαζόμενων πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, καθώς η εφαρμογή της ΚΥΑ με τις διαθεσιμότητες πυροδοτεί ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους.

Οι νέοι αγώνες του εργατικού κινήματος θα έχουν αφετηρία τα προβλήματα που έλυσαν οι απεργοί στο ΕΚΠΑ απέναντι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ αλλά και στο απεργοσπαστικό ΠΑΜΕ. Το βασικό όμως πρόβλημα που τέθηκε στο ΕΚΠΑ για τις απολύσεις σαν συνδικαλιστικό πρόβλημα,  λύνεται μόνο αν τεθεί στην πολιτική του διάσταση απέναντι στην κυβέρνηση και την τρόικα. Λύνεται στην προοπτική όχι πια ενός απλού συντονισμού αλλά συνειδητού αγώνα, για την Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, μαζί με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αβραμίδης Κώστας