Η αυθαίρετη κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου Τιράνων πυροδότησε διαδηλώσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Νεολαίοι, καλλιτέχνες και απλός κόσμος συγκρούεται εδώ και 3 μέρες με την αστυνομία, η οποία την Κυριακή 17/5 το πρωΐ αντιμετώπισε με βιαιότητα τους διαδηλωτές.

Ενώ προετοιμαζόμασταν σιγά σιγά να βγούμε από τη δίμηνη καραντίνα, την Κυριακή 17/5, στις 4 το πρωΐ, ο πρωθυπουργός Ράμα δίνει την εντολή να γκρεμίσουνε το Εθνικό Θέατρο. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν διάφοροι ακτιβιστές και ηθοποιοί όπου δέχτηκαν τη βίαιη εισβολή της αστυνομίας. 

Ο Ράμα είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές να το γκρεμίσει, αλλά δεν το είχε καταφέρει καθώς συνάντησε μεγάλη αντίσταση από τον κόσμο. Αυτή τη φορά το επιχείρησε εκμεταλλευόμενος τις ιδιαίτερες συνθήκες του Ιού. 

Το Θέατρο των Τιράνων ήταν ένα από τα παλιότερα στην Ευρώπη, χτίστηκε από Ιταλό αρχιτέκτονα τη δεκαετία του 1930 και βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του κέντρου των Τιράνων. Το νέο μεταμοντέρνο κτήριο που προτείνει ο Ράμα περιλαμβάνει και εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι. 

Η έλλειψη αξιόμαχης αντιπολίτευσης και κινημάτων έκανε τον Ράμα να νιώθει παντοδύναμος, αφού ο σεισμός και η διαχείριση του κορονοϊού του έδωσε πλεονέκτημα. Όμως ο τρόπος που γκρέμισε ένα ιστορικό δημόσιο κτήριο έκανε χιλιάδες κόσμου να κατέβουν στο δρόμο και να αψηφίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και να μην φοβηθούν για τον κορονοϊό. Νεολαίοι, καλλιτέχνες και απλός κόσμος συγκρούεται εδώ και 3 μέρες με την αστυνομία, η οποία την Κυριακή επέδειξε βιαιότητα απέναντι στους διαδηλωτές. Ακόμα και εναντίον των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα.

Μπορεί το Θέατρο να γκρεμίστηκε, όμως κάτι νέο γενιέται. Πλέον ο λαός δεν περιμένει ούτε τους Δημοκράτες, ούτε τους Σοσιαλιστές για να “Αναγεννηθεί” η Αλβανία. Ζητά Δικαιοσύνη να αποφασίζει αυτός για την πόλη στην οποία ζει και μπούχτισε με τους Πύργους στο κέντρο της πόλης που αλλοιώνουν βάναυσα την φυσιογνωμία της. Ακόμα και οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας των Τιράνων βρίσκονται διπλά στους διαδηλωτές. Ο Ράμα άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου εν μέσω της βαθειάς οικονομικής και υγειοονομικής  κρίσης.

Μ.Σ.

*Πηγή φωτογραφίας: By Leeturtle – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86296194