του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η 7η Οκτωβρίου 2020 ήταν μια μέρα-τομή σημαδεμένη με ισχυρούς συμβολισμούς. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή και με τη βούλα του αστικού δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση.

Φυσικά, όποιος είναι στο κίνημα γνώριζε πολύ καλά τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της ναζιστικής οργάνωσης. Από τον (παρ’ ολίγον νεκρό) Δημήτρη Κουσουρή μέχρι τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα, αμέτρητα ήταν τα θύματα της εγκληματικής δράσης της Χ.Α.: αριστεροί, αναρχικοί, μετανάστες, πρόσφυγες…

Δεν παύει, όμως, να έχει, αυτή η καταδικαστική απόφαση, την ισχυρή πολιτική σημασία της.Το ίδιο το Κράτος μέσω της δικαστικής εξουσίας υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι οι ναζί γκάνγκστερςδιέπραξαν εγκληματικές πράξεις. Και διέπραξαν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και δολοφονίες, με κορυφαία αυτή του Παύλου Φύσσα, ακριβώς γιατί διαπνέονται από την μισανθρωπική και αγριανθρωπική ρατσιστική και εθνικιστική ναζιστική παράνοια.

Η ίδια ημέρα έδειξε, στο πολιτικό πρώτα-πρώτα αλλά και στο συμβολικό επίπεδο, ότι το ζήτημα του φασισμού δεν λύθηκε. Ο ίδιος ο λαός που δεν ξέχασε και δεν συγχώρησε ποτέ τους φονιάδες, το αντιφασιστικό κίνημα με την δράση του, με τις μικρές και μεγάλες μάχες, με την πολύτιμη συμβολή της πολιτικής αγωγής και την εμβληματική σθεναρή στάση της Μάγδας Φύσσα στην πρώτη γραμμή της εφτάχρονης πάλης, κέρδισε μια ανεκτίμητη νίκη. Ο πόλεμος όμως είναι μπροστά γιατί όπως σημειώσαμε σε χθεσινό κείμενό μας [Βλέπε εδώ] ο φασισμός αναπαράγεται από την αξεπέραστη ιστορική κρίση και παρακμή του καπιταλισμού, που γεννά εξαθλίωση, μαζική ανεργία, καταστροφή μεσοστρωμάτων, πολέμους, προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, με τους συνακόλουθους εθνικισμούς και τα κυνήγια αποδιοπομπαίων για τα δεινά. Κανένα “τείχος της Δημοκρατίας” τους -σαν αυτό που παρουσίασε το εξοργιστικό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών τις παραμονές της ετυμηγορίας-, κανένα μάντρωμα του λαού μαζί με Κούληδες, Σαμαράδες και λοιπούς του αστικού κοινοβουλευτικού παλκοσένικου δεν θα σταματήσει τον φασισμό, αντίθετα θα τον διευκολύνει, θα τον πατρονάρει, θα τον τροφοδοτήσει. Μόνον ο λαός θα σώσει τον λαό ανατρέποντας το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει, εκπαιδεύει και εξαπολύει τα ναζιστικά τέρατα σαν λυσσασμένα μαντρόσκυλά του.

Αυτήν ακριβώς τη μέρα, φοβισμένοι από την αναμενόμενη μαζική κοσμοσυρροή και τις πολιτικές της συνέπειες, με το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση Κούλη-Χρυσοχουντίδη, διάλεξαν οι επικεφαλής, επιχειρησιακοί και πολιτικοί ιθύνοντες των ΜΑΤ να δώσουν το δικό τους, διακριτό σήμα. Η επίθεση κατά του πλήθους -20.000 ανθρώπων κατά την εκτίμηση της ίδιας της αστυνομίας˙ σίγουρα διπλάσιος ή τροπλάσιος ήταν ο αριθμός- που είχε κατακλύσει την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους κάθετους δρόμους, ήταν προσχεδιασμένη. Μερικά πλαστικά μπουκάλια από νερό που πετάχθηκαν από την πλευρά της διαδήλωσης στους άνδρες των ΜΑΤ πίσω από τις «κλούβες» τους, έδωσαν το έναυσμα ενός άγριου και επικίνδυνου ανθρωποκυνηγητού.

Διαχρονικά η συνεργασία των ΜΑΤ με τη ναζιστική, τώρα και με δικαστική βούλα, εγκληματική οργάνωση, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη.

  • Ήταν διμοιρία των ΜΑΤ που το καλοκαίρι του 1998 συνόδευσε-ξεπροβόδισε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων την φάλαγγα των χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Περίανδρο, πρωτοπαλίκαρο τότε του Μιχαλολιάκου, που αμέσως προέβη στη δολοφονική επίθεση εναντίον του Δημήτρη Κουσουρή και των συντρόφων του Καραμπατσώλη και Φωτιάδη. Ο βαρύτερα τραυματισμένος με χτυπήματα στο κεφάλι Κουσουρής μόλις διασώθηκε…
  • Τον Ιούνιο του 2009, όταν μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, τμήματα του πολιτικό κατεστημένου ενίσχυαν παντοιοτρόπως τη Χρυσή Αυγή και στο (πρώην) Εφετείο Αθήνας και στον Άγιο Παντελεήμονα, οι φασίστες της Χ.Α. μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις τους κατά των αριστερών και αναρχικών διαδηλωτών.
  • Βέβαια, για να μη θεωρηθεί ότι τα ΜΑΤ έχουν την αποκλειστικότητα, ήταν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ, το 2013, πάλι στον Άγιο Παντελεήμονα, που συμπαρατάχθηκαν απέναντι στην αντιφασιστική μοτοπορεία – αφήνουμε την συνδρομή και την εξασφάλιση του ακαταδίωκτου από τον διοικητή του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
  • Προφανώς, δεν πρέπει να ξεχαστεί η ενίσχυση της ναζιστικής οργάνωσης με έμψυχο υλικό (άνδρες –και γυναίκες όπως έδειξε η παρουσία της αστυνομικού του Πειραιά Βενετίας Πόπορη, καταδικασθείσας για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση) και φυσικά με ψήφους, όπως αδιάψευστα φάνηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών, όπου στα εκλογικά τμήματα γύρω από τη ΓΑΔΑ στους Αμπελόκηπους και στο αρχηγείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή η Χρυσή Αυγή είχε τρομερά ποσοστά πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Αθήνα και στη χώρα.
  • Τέλος, για να θυμηθούμε, στη διαδήλωση μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ στη Γρηγόρη Λαμπράκη, εξορμούσαν οι ναζιστές χρυσαυγίτες για να χτυπήσουν τον κόσμο που διαδήλωνε διαμαρτυρόμενος για τη στυγνή δολοφονία. Και βεβαίως υπάρχει αμέτρητος αριθμός ανάλογων περιστατικών που εγκαθιδρύουν την αγαστή συνεργασία τμημάτων έστω του κράτους με τους φασίστες – για να μην αναφέρουμε φυσικά και την συνεργασία και τις «γέφυρες» ανάμεσα στους ναζί και το πολιτικό κατεστημένο της Δεξιάς και των εκφυλισμένων Πασόκων που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των ναζί.

Από το κεφάλαιο ή μερίδες του και το κράτος θρέφονται και ενισχύονται οι φασιστοσυμμορίες για να κάνουν τη δουλειά που αδυνατεί να κάνει το αστικό κράτοςτου νόμου χωρίς να απονομιμοποιηθεί και ξεγυμνωθεί εντελώς στις ανήσυχες μάζες,στις έκρυθμες συνθήκες ταξικής πάλης. Ούτε οι σχέσεις των οργάνων καταστολής με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι τυχαία περιστατικά ούτε οι σχέσεις του Μπαλτάκου, γεν. γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με τον Κασιδιάρη μπορούν να αγνοηθούν, ούτε οι χαριεντισμοί στελεχών της ΝΔ (της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Παναγιώταρο π.χ.!) και των αστικών βοθροκάναλων με τους αρχιεγκληματίες της ναζιστικής συμμορίας στο πρώτο τραπέζι-πίστα.

Το άλλο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί μαζί με την βάρβαρη αστυνομική επίθεση έξω από το Εφετείο, είναι τα ωμά ψεύδη του υπουργού “Προστασίας του Πολίτη”(!) Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός, χωρίς ίχνος ντροπής αράδιασε μια σειρά ψέματα σχετικά με τα επεισόδια για να δικαιολογήσει την απροσχημάτιστη, άγρια αστυνομική επίθεση, που έγινε με δική του «επιτελική» ευθύνη και καθοδήγηση. Για να δικαιολογήσει την επίθεση της αστυνομίας στη μεγάλη διαδήλωση έξω από το Εφετείο ο Μ. Χρυσοχοΐδης έγραψε στο twitter:

«Σήμερα [7 Oκτωβρίου] βγήκε μια ιστορική απόφαση που χτίζει τη Δημοκρατία. Από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχτηκαν με 150 μολότωφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη. Παράλληλα οι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη διερευνώνται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ».

Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ στη συγκέντρωση συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άτομα και από αυτά περίπου 600 προκάλεσαν τα επεισόδια.

Ας παραθέσουμε και την πιο αναλυτική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής -20.000 άτομα τουλάχιστον- συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη από την ΓΑΔΑ διατάχθηκε ΕΔΕ, καθώς ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25» δήλωσε ότι, ενώ ζήτησε από τον αστυνομικό να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος, εκείνος τον εξύβρισε. Και όταν του είπε ότι είναι μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκείνος του απάντησε ότι «αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω» για όσα του είπε.

Τόσο η ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη όσο και της αστυνομίας είναι μνημεία ψεύδους. Στη συμβολή της Λουκάρεως με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, απ’ όπου ξεκίνησαν τα γεγονότα δεν έπεσε καμία απολύτως βόμβα μολότοφ. Ούτε στην αρχή ούτε στη διάρκεια ούτε στο τέλος των γεγονότων. Ούτε τα επεισόδια σημειώθηκαν«περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών», ούτε επιτέθηκαν 600 άτομα στις αστυνομικές δυνάμεις. Ούτε η συγκέντρωση διαλυόταν, όπως γράφουν αναισχύντως. Αυτά είναι αποκυήματα της -αστυνομικής- φαντασίας του Χρυσοχοΐδη και των επιτελών του.

Υπάρχουν μαρτυρίες πάρα πολλών, συμμετεχόντων διαδηλωτών ευρισκόμενων δίπλα στην πρώτη κλούβα στη συμβολή Λουκάρεως και Αλεξάνδρας, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερς που ήταν εκεί, ή στο απέναντι πεζοδρόμιο ή στην απέναντι ταράτσα, και άφθονο φωτογραφικό υλικό και βίντεο που δείχνουν ότι μερικά δευτερόλεπτα, ίσως ένα λεπτό μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης –και σίγουρα όχι 10 λεπτά-, περί τις δώδεκα παρά εννιά λεπτά, κι ενώ το πλήθος ζητωκραυγάζει και φωνάζει συνθήματα -«φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» ακούγεται στο βίντεο- κάποιοι μέσα από τη διαδήλωση πετάνε πλαστικά μπουκάλια με νερό, πάνω από τις «κλούβες». Κανείς δεν κινδύνευσε βεβαίως από πλαστικά μπουκάλια νερό και στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργού και της ΓΑΔΑ δεν αναφέρεται κανένας τραυματισμός αστυνομικού. Αμέσως, σε δευτερόλεπτα, έρχεται η αστυνομική απάντηση με ρίψη χημικών στην αρχή, και αμέσως με ρίψη νερού από τον “Αίαντα”. Και σε χρόνο dt αρχίζει η επίθεση με κρότου-λάμψης και χημικά και ξύλο, ενώ οι αύρες με τα ΜΑΤ βγαίνουν στην Αλεξάνδρας και επιδίδονται σε ανθρωποκυνηγητό θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την αρτιμέλεια των χιλιάδων διαδηλωτών. Όσο για κάποιες λίγες μολότοφ και πέτρες, αυτές έπεσαν καθώς οι αστυνομικοί καταδίωκαν τους διαδηλωτές πολλά τετράγωνα κάτω από την Λουκάρεως. Δεν έπεσαν ούτε υπήρχαν 150 βόμβες μολότοφ. Όπως γλαφυρά έλεγε ένας φωτορεπόρτερ, αν έπεφταν 150 μολότοφ η Αλεξάνδρας θα είχε γίνει… Λιβύη!

Και ας μη σχολιάσουμε τον «κομψό» τρόπο με τον οποίο ο Χρυσοχοΐδης και η ΓΑΔΑ παρουσιάζουν τις καταγγελίες του Βαρουφάκη και τις ακατανόμαστες φράσεις με τις οποίες ο επικεφαλής των ΜΑΤ τον… «στόλιζε» – δείγμα του ήθους και της ποιότητας της αστυνομίας τους.

Το ότι «δεν άνοιξε ούτε μύτη» ίσως είναι τυχαίο. Μια τέτοια επίθεση κατ’ ευθείαν σε τόσο μεγάλο πλήθος μπορούσε να προκαλέσει θανάτους, είτε αν έστω ένας διαδηλωτής έπεφτε είτε αν κάποιοι που γλύστρισαν συνθλίβονταν από τις αύρες. Όπως και το 2009, ο Χρυσοχοΐδης με την τακτική του θέλει να επιβληθεί με βία και τρόμο, αλλά από αυτήν την τακτική μπορεί να θρηνήσουμε θύματα με ανυπολόγιστες συνέπειες… Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο υπουργός Προπο είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι.

Επανερχόμενοι στα ωμά ψέματα του Χρυσοχοΐδη θα σημειώσουμε ότι το ψεύδος έχει ταξικές ρίζες. Η υπεράσπιση ενός χρεοκοπημένου, παρακμασμένου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, προφανώς δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο ψέμα, στην απάτη, στην παραπληροφόρηση. Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα ζητήματα από το οικονομικό μέχρι το προσφυγικό στηρίχθηκε στο ψέμα για να εκλεγεί και συνεχίζει με το ψέμα (με τον Χρυσοχοΐδη συχνά πρωταγωνιστή ιδίως στην αντιμεταναστευτικές, αντιπροσφυγικές κορόνες και πολιτικές).

Εξετάζοντας την πορεία του Χρυσοχοΐδη καθεαυτή μπορούμε να πούμε ότι σαφώς υπάρχει μια «εξέλιξη» του κυρίου υπουργού. Από μέλος της αριστεράς του ΠΑΣΟΚ κάποιο φεγγάρι, εξελίχθηκε σε κανονικό κεντρώο πολιτικό, βραβεύτηκε από το FBI και τον Δεκέμβρη του 2009 εκπόνησε το σχέδιο καταστολής της διαδήλωσης στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008. Τότε στόχος της επίθεσης ήταν το μπλοκ του ΕΕΚ στην πλατεία Συντάγματος με την Αγγελική Κουτσουμπού παρ’ ολίγον θύμα της ωμής βίας της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Τώρα παίζει με τις ίδιες μεθόδους θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε θανάσιμο κίνδυνο.

Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι η φασίζουσα μέθοδος ψεύδους, και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ο φέρελπις υπουργός, που κατά δήλωσή του ψήφισε το πρώτο μνημόνιο (του Γιωργάκη) χωρίς να το έχει διαβάσει, συντονίζεται όλο και πιο πολύ με τα μαθήματα ψεύδους που δίνουν οι Τραμπ και Μπολσονάρο. Στην πραγματικότητα όλοι τους ακολουθούν την οδό που άνοιξε ο Χίτλερ στις δεκαετίες του 1920 και ’30. Την πυρκαγιά στο Ράιχταγκ την φόρτωσε στους κομμουνιστές αν και την είχε κάνει ο ίδιος. Ο Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθούν ίδιες πεπατημένες. Προσοχή! Στη «γενιά των ηττημένων» μπορεί να βρεθούν και αυτοί, όχι μόνο ο Μιχαλολιάκος. Μόνο που δεν θα τους αφήσουμε να ανοίξουν τον δρόμο σε κάποιον Χιτλερίσκο!

* Φωτογραφίες και βίντεο: Θόδωρος Κουτσουμπός