Η ΕΑΑΚ μπροστά σε νέες προκλήσεις
Σε ένα μεταίχμιο εξελίξεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην κοινωνία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 31/3-1/4, το φετινό πανελλαδικό συντονιστικό διήμερο των σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ) στα ΑΕΙ –ΤΕΙ.
Όπως επισήμανε το κείμενο παρέμβασης της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας (η οποία συμμετέχει στην ΕΑΑΚ) στο εν λόγω συντονιστικό η σπουδάζουσα νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ”τριπλό πόλεμο” από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Και αυτό λόγω της επίθεσης την οποία έχει εξαπολύσει ενάντια :
1) στη δημόσια εκπαίδευση (νόμος Γαβρόγλου, συγχωνεύσεις ΤΕΙ, κλείσιμο φοιτητικών εστιών)
2) στις συλλογικές αντιστάσεις (απειλές ενάντια στο άσυλο, αλλαγές στην συνδιοίκηση των σχολών, μνημονιακό χτύπημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις)
3) στην ίδια τη ζωή της (πολεμικά σενάρια).
Η επαναστατική αριστερά δεν μπορεί να παλέψει για τα επιμέρους εκπαιδευτικά και φοιτητικά ζητήματα, χωρίς μία επαναστατική στρατηγική απέναντι στα κεντρικά διακυβεύματα της ταξικής πάλης, όπως αυτά που βάζει η νέα φάση της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού και η εμπλοκή του στις εκρηκτικές γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.
Και αυτό γιατί είναι η προχωρημένη καπιταλιστική χρεοκοπία που οδηγεί ολοένα και περισσότερο στο δρόμο της βίαιης αντιμετώπισης των διαφορών τόσο μεταξύ του ελληνικού κράτους και των γειτονικών κρατών (π.χ. Τουρκία), όσο και μεταξύ του ελληνικού κράτους και των «υπηκόων» του, δηλαδή της εργατικής τάξης, των ευρύτερων κατώτερων λαϊκών στρωμάτων, μαζί και της πλειοψηφίας των φοιτητών.
Η ψευτο-αριστερή «χρυσόσκονη» την οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει κανένα.
- Η ”επαναφορά” της ”συνδιοίκησης” στις σχολές, μέσω της δυνατότητας ψήφισης πρύτανη από τους φοιτητές χωρίς την μεσολάβηση των πολιτικών παρατάξεων δεν αποτελεί βήμα προς τον ”εκδημοκρατισμό”. Εξάλλου, οι δημοκρατικές ελευθερίες πλήττονται από τη σύσταση της Επιτροπής κατά της ”ανομίας”, την οποία ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας, υποτασσόμενο στον πίεση της δεξιάς για τη λήψη μέτρων κατά της «παραβίασης» του Ακαδημαϊκού Ασύλου.
- Την ίδια στιγμή, περνά από το «παράθυρο» τη διάσπαση του 4ετή κύκλου σπουδών, ενώ κλείνει τμήματα ΤΕΙ (π.χ. στην Αθήνα και τον Πειραιά) μέσω της δημιουργίας του ”Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής”.
Με άλλα λόγια η προετοιμασία για νέα αυταρχικά μέτρα κατά του φοιτητικού κινήματος πάει χέρι-χέρι με την παραπέρα επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου.
Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν εκπαιδευτική εκδοχή των επερχόμενων μέτρων απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και της έντασης της κρατικής και φασιστικής παρακρατικής βίας ενάντια στα πρωτοπόρα κομμάτια του κινήματος.
Η αστική τάξη δεν ξέχασε ποτέ ότι οι σχολές αποτέλεσαν τη ”σκηνή” του κινήματος που αποτέλεσε προμήνυμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, δηλαδή των καταλήψεων του 2006-2007, αλλά και κέντρα αγώνα της ίδιας της δεκεμβριανής εξέγερσης.
Μέλημα των αστών είναι να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, ειδικά στις συνθήκες της κοινωνικής και πολιτικής αποδιοργάνωσης την οποία έχει αφήσει πίσω της η καταστρεπτική, όσο και αδιέξοδη Μνημονική πολιτική εδώ και οχτώ χρόνια.
Μέλημα της επαναστατικής αριστεράς πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο: Να προετοιμάσει τους πολιτικούς όρους μέσα στο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα για να αδράξει το ”νήμα” του Δεκέμβρη, φτάνοντάς το ως το τέλος, δηλαδή στη νίκη της επαναστατικής εργατικής εξέγερσης επί του αστικού κράτους, για την αναδιοργάνωση της παιδείας και της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις.
Οι επερχόμενες εκλογές στους συλλόγους των φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι μία σημαντική ευκαιρία για την προώθηση των επαναστατικών θέσεων μέσα στη νεολαία.
Γεωργία Γρίβα