"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ"

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, που συνήλθε στην έδρα της στην Αθήνα, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, αποφασίζει:

1. Θεωρεί ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι και ο Ελληνικός Λαός βρίσκονται μέσα σε μία από τις χειρότερες περιόδους της Ιστορίας τους.

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, κρίση δομική υπερπαραγωγής που δεν μπορεί να καταναλωθεί και υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία διέξοδος και καμία θετική προοπτική για την ανθρωπότητα, μέσα από αυτά τα κοινωνικά πλαίσια.

Ο παγκόσμιος πλούτος έχει συγκεντρωθεί σε ελάχιστα χέρια και η παγκόσμια εξαθλίωση των ανθρώπων δεν έχει προηγούμενο. Η έλλειψη πόσιμου νερού, η πείνα, η ανεργία, η καταστροφή του περιβάλλοντος, το λιώσιμο των πάγων των πόλων, η ερήμωση ολόκληρων χωρών και Ηπείρων με την ξηρασία, τους πολέμους, την μετανάστευση και την προσφυγιά, είναι οι άμεσοι κίνδυνοι για την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους, αλλά και για την ύπαρξη γενικότερα της ζωής πάνω σε τούτον τον πλανήτη.

Η ανασφάλεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό στη ζωή όλων των ανθρώπων, εκτός από εκείνους που αποφασίζουν ερήμην τους για τις τύχες τους, ο σεβασμός των ελευθεριών τους, των δικαιωμάτων τους και της αξιοπρέπειάς τους, ηχούνε για τους κρατούντες σαν διεκδικήσεις παράδοξες και… αναχρονιστικές.

2. Οι τοπικοί πόλεμοι που εξαπολύουν αδιάκοπα, εύκολα επεκτείνονται σε περιφεριακούς, ολόκληρη η Αφρική και η Μέση Ανατολή καίγονται εδώ και χρόνια, στον πόλεμο της Συρίας που άναψε ο ευρωπαϊκός και αμερικάνικος ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός, μετέχουν ήδη άμεσα ή έμμεσα 33 κράτη, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις επεκτείνονται από το Μάλι και την Υεμένη, ως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ουκρανία.

Ολόκληροι πληθυσμοί μετακινούνται κάτω από τα πλήγματα αυτών των πολέμων και αυτοί που η πολιτική τους δημιουργεί τους πολέμους και την προσφυγιά, την αξιοποιούνε σε συνέχεια πολιτικά για να δημιουργήσουνε αντιξενισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία, ενισχύοντας την ακροδεξιά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, με ιδιαίτερη έξαρση και στις ΗΠΑ με τους Τράμπ, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο παντού, ό,τι απομεινάρια δημοκρατικών ελετυθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ακόμη απομείνει.

3. Η ελληνική διανόηση δεν στάθηκε ως τώρα στο ύψος των περιστάσεων. Οι αντιδράσεις της σ’ αυτήν την κατάσταση υπήρξαν αποσπασματικές και περιστασιακές.

Δεν τοποθετήθηκε αποφασιστικά και δυναμικά στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των αστέγων, των μεταναστών, των προσφύγων, στο πλευρό των λαϊκών μαζών και δεν έσκυψε ακόμα επαρκώς πάνω από τα βάσανά τους και στα προβλήματά τους, μοναδική πραγματική πηγή έμπνευσης για στοχασμό, προβληματισμό και για γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία.

4. Η Γενική Συνέλευση της Εταιρίας Ελήνων Λογοτεχνών, καλεί όλα τα μέλη της και κάθε άνθρωπο των Γραμμάτων και της Τέχνης να βγούνε στους δρόμους, να επικοινωνήσουνε με τους εργαζομένους, τους δυστυχισμένους, να συμπαρασταθούνε στα προβλήματά τους και στους αγώνες τους, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα και θρησκεία.

Μόνο μέσα στον κόσμο και στα προβλήματά του, σ’ ένα τέτοιο κοινωνικό και αγωνιστικό κλίμα, θα έχουνε εκείνες τις γνήσιες εμπνεύσεις για λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία, για να σπάσουμε τα νέα δεσμά που μας χαλκεύουνε με τους Αγώνες μας και με την Τέχνη μας.

Συγγραφείς, ποιητές, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, αντιδράστε με κάθε τρόπο αποφασιστικά.

Αθήνα 20 Μαρτίου 2016

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
(εγκρίνεται ομόφωνα)