της Κατερίνας Μάτσα

Πίνακας από εκδήλωση για ναρκωτικά φωτογραφία: Θ.Κ.

Με τις κάμερες στραμμένες πάνω του ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) τη Δευτέρα 18 Απρίλη, παρουσία της ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ και εν ενεργεία χρηστών.

«Υπάρχει ένα κράτος που νοιάζεται για τους χρήστες», ήταν το μήνυμα που, με περισσό θράσος, θέλησε να περάσει.

Φυσικά δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προεκλογική ψηφοθηρική περιοδεία εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ, υποκριτική επίδειξη αφ’ υψηλού “φιλανθρωπίας” απέναντι σε όσους περιφρονεί βαθύτατα και απωθεί σαν βδελυρό “περιθώριο”. Υπήρξε ένας «διάλογος» στημένος, με μόνο διαφημιστικό σκοπό να αναδείξει το προφίλ του παντελώς αδιάφορου μπροστά στα κοινωνικά δεινά πρωθυπουργού, ο οποίος νοιάζεται τάχα για τους «φτωχοδιάβολους» που κάνουν ενδοφλέβια χρήση!

Γιατί μια τέτοια σκηνοθετημένη κακόγουστη φιέστα;

Για να κρύψει τις αστυνομικές επιχειρήσεις-σκούπα, που μετακινούν βίαια τις πιάτσες από τη μία πλατεία στην άλλη για να μη χαλούν την εικόνα περιοχών του κέντρου, που θέλει να «αναπλάσει» ο Δήμαρχος των Μεγάλων Περιπάτων και των Μεγάλων Εργολαβιών, ο ανηψιός του προέδρου της κυβερνώσας Δεξιάς.

Για να κρύψει την υποβάθμιση των δημόσιων, «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης, που αφήνονται να μαραζώνουν, χωρίς επαρκή στελέχωση και με τεράστια λειτουργικά προβλήματα.

Για να κρύψει την απουσία μιας πολιτικής πρόληψης των εξαρτήσεων, με τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης να υπολειτουργούν, λόγω απουσίας επαρκούς στελέχωσης, σε μια εποχή τρομακτικής αύξησης της διάδοσης όλων των εξαρτήσεων.

Για να κρύψει την ολοκληρωτική απουσία των αναγκαίων όρων κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων.

Για να κρύψει το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός των φυλακών όλης της χώρας είναι άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικά, ενώ οι έμποροι των ναρκωτικών κατέχουν θέσεις ψηλά στην κλίμακα της κοινωνικής ιεραρχίας και του κράτους.

Τι είναι, όμως οι ΧΕΧ, που εγκαινιάζει, πρώτη στη Νότια Ευρώπη, η Ελλάδα του Μητσοτάκη;

Είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι -έχουν εξαγγείλει 5 κινητές Μονάδες ΧΕΧ- όπου θα μπαίνουν οι ενδοφλέβιοι χρήστες, με τη δόση τους στην τσέπη, για να κάνουν χρήση παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού, ιατρικού και άλλου, που θα είναι σε θέση να τους επαναφέρει σε περίπτωση που μείνουν, λόγω overdose – ΟD (υπερβολικής δόσης). Η Αστυνομία, είπε ο Μητσοτάκης, θα «διευκολύνει», δηλαδή θα κάνει τα στραβά μάτια όταν ο χρήστης προμηθεύεται τη δόση του από την παράνομη αγορά!

Μετά τη χρήση θα φεύγει για να αναζητήσει την επόμενη δόση από ναρκωτικά σε συνδυασμό με χάπια, αλκοόλ και άλλες ουσίες, που είναι πιθανό να είναι και η μοιραία. Γιατί οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες ΟD οφείλονται στο μείγμα αλκοόλ, χαπιών και ηρωίνης, ενώ είναι συχνοί και οι θάνατοι από νοθευμένα με τοξικές προσμείξεις ναρκωτικά.

Ως προς το τελευταίο, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ακόμα και «έλεγχο καθαρότητας της ουσίας»(!), όταν μπαίνει ο χρήστης στο ΧΕΧ.

Υποσχέθηκε επίσης και δουλειές, «θέσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ»!

Καμία αναφορά στην ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά, νέα προγράμματα απεξάρτησης, δημόσια και δωρεάν, για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και να ενισχυθούν αυτά που ήδη λειτουργούν.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του «Νόμου και της Τάξης» χρησιμοποιεί τους ΧΕΧ -που θεσμοθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζονται από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα– ένα, υποτίθεται “ριζοσπαστικό” μέτρο, για να καλύψει την άρνησή της να αντιμετωπίσει ολιστικά και αποτελεσματικά το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, έκφραση της βαθειάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Γιατί, αυτό το μέτρο, όπως και άλλα ανάλογα, είναι μέτρο βιοπολιτικής χειραγώγησης. Εντάσσεται στο πλαίσιο της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής διαχείρισης και όχι λύσης του προβλήματος. Μιας διαχείρισης, που συντηρεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, επιδιώκοντας τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της ανήσυχης και χωρίς μέλλον νεολαίας, κατά τις επιταγές της βιοεξουσίας του κεφαλαίου.

Γιατί, αυτό που φοβάται πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι η οργή του λαού, που δοκιμάζεται σκληρά από την λαοκτόνα πολιτική της. Τρέμει μια ανεξέλεγκτη κοινωνική εξέγερση, με τη νεολαία μπροστά, την έκρηξη που δεν θα αργήσει.