του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου οι φοιτητές καταλαμβάνουν σχολές, δημιουργούν καταυλισμούς με σκηνές στα προαύλια των πανεπιστημίων, απαιτώντας τον τερματισμό του γενοκτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τη διακοπή των σχέσεων των πανεπιστημίων τους με το Ισραήλ και με εταιρείες που μετέχουν στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ. Tώρα, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα έχουν επεκταθεί από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, στη Βρετανία και την Ευρώπη. Ένα κλίμα εξέγερσης επικρατεί, που όμοιό του δεν έχει δει ο κόσμος από την εξέγερση στα αμερικανικά πανεπιστήμια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στα αντιπολεμικά κινήματα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η βίαιη καταστολή με την εισβολή αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, τη νύκτα της 30ής Απριλίου προς 1 Μαΐου δεν κατάφερε να πτοήσει τους αγωνιζόμενους φοιτητές – το αντίθετο. Οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι καταυλισμοί και οι καταλήψεις έχουν επεκταθεί σε πάνω από 100 κολέγια και πανεπιστήμια σε 30 Πολιτείες. Και αφού συγκλόνισαν την Αμερική επεκτάθηκαν στον Καναδά, στη Βρετανία και Αυστραλία, ενώ στη Γαλλία η κατάληψη στη σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα εκκενώθηκε από τη γαλλική αστυνομία. Αλλά είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος μιας διαδικασίας.

Τελικά, για άλλη μια φορά στην ιστορία αποδεικνύεται ότι το πνεύμα και η ψυχή των ελεύθερων αγωνιζόμενων ανθρώπων είναι ισχυρότερο από τους μηχανισμούς καταπίεσης των ιμπεριαλιστών, ισχυρότερο κι από τη μηχανή προπαγάνδας και πολέμου του σιδερόφρακτου κράτους του Ισραήλ.

Η οργανωμένη καταπίεση, οι μαζικές δολοφονίες αμάχων, η κυνική προπαγάνδα και διασπορά ψεύτικων κατηγοριών, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το έγκλημα γενοκτονίας που online συντελείται στη Γάζα κατά του παλαιστινιακού λαού.

Μπορεί οι ισχυροί του γερασμένου κόσμου, ο Μπάιντεν και οι όμοιοί του να μη συγκινούνται μπροστά στις μαζικές δολοφονίες και την ισοπέδωση της Γάζας, τη λιμοκτονία του πολιορκημένου λαού από την έλλειψη φαγητού, νερού, φαρμάκων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μπορεί να αγνοούν τη γενοκτονία που συντελείται εν ψυχρώ και να συντάσσονται με τον υπόδικο για διαφθορά Νετανιάχου και τους φασίστες συμμάχους του. Όμως, οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων δεν έμειναν ασυγκίνητοι.

Ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο Columbia ένα κύμα καταλήψεων και καταυλισμών με σκηνές στα προαύλια των πανεπιστημίων αγκάλιασε πάνω από 100 κολέγια και τα πιο μεγάλα και καλά -και τα ακριβά- πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μαχητικοί φοιτητές, αγνοώντας το προσωπικό κόστος που για κάποιους σημαίνει -πέρα από την ποινική δίωξη- αποβολή από τη σχολή ή αφαίρεση υποτροφίας, κατέλαβαν τα πανεπιστήμια διεκδικώντας να σταματήσουν να συναλλάσσονται με το Ισραήλ ή με εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Μαζί τους, από την πρώτη στιγμή οι Εβραίοι Αμερικανοί φοιτητές, συχνά πρωτοπόροι στα κινήματα. Όπως στο Κολούμπια για παράδειγμα, όπου από τους 100 συλληφθέντες φοιτητές ύστερα από την επέμβαση της αστυνομίας, οι 17 ήταν Εβραίοι.

Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, είναι ψεύδος και ωμή συκοφαντία ότι το φοιτητικό κίνημα είναι αντισημιτικό ή επηρεασμένο από τον αντισημιτισμό. Όχι ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός και ρατσισμός στις ΗΠΑ, το αντίθετο. Όμως εδώ, με μια εργαλειακή χρήση του αντισημιτισμού, οι αντισημιτικές κατηγορίες κατευθύνονται όχι εναντίον των αντισημιτών, αλλά εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών. Οι πραγματικοί αντισημίτες παρουσιάζονται ως φίλοι του λαού του Ισραήλ και συνειρμικά ως φίλοι του Εβραϊκού λαού (ταυτίζοντας λαθροχειρικά το κράτος του Ισραήλ με τον Εβραϊκό λαό). Στην πραγματικότητα, οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ, πραγματικοί αντισημίτες, παρουσιάζονται ως φιλο-σημίτες, αν και οι ίδιοι και οι πολιτικοί και ιδεολογικοί τους πρόγονοι, από τον Μπάλφουρ και τον Τσόρτσιλ, έως τον Ρούσβελτ, ήταν γνωστοί αντισημίτες. Όλοι τους αδιαφόρησαν όταν δεν διευκόλυναν την εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί (η άρνηση να δεχθούν το 1939 το πλοίο MS St. Louis με τους Εβραίους που ζητούσαν άσυλο για να γλυτώσουν από τον ναζισμό είναι χαρακτηριστική. Εννιακόσιοι πρόσφυγες Εβραίοι στάλθηκαν πίσω στην Ευρώπη για να εξοντωθούν στο Άουσβιτς).

Είναι οι ίδιοι αντισημίτες ηγέτες του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού αυτοί χρησιμοποίησαν τον φιλο-ιμπεριαλιστικό σιωνισμό, μειοψηφία μέχρι τότε ανάμεσα στους Εβραίους και αντίπαλο του σοσιαλισμού, ως όργανο για την ίδρυση ενός κράτους – προκεχωρημένου φυλάκιου των (ιμπεριαλιστικών) συμφερόντων τους για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας της Μέσης Ανατολής και τον γεωστρατηγικό έλεγχο στο κρίσιμο σημείο σύνδεσης δύο ηπείρων και στο υπογάστριο της Ρωσίας. Η Σοά, το Ολοκαύτωμα του Εβραϊκού λαού κυνικά χρησιμοποιήθηκε από τους ιμπεριαλιστές -με τη συναίνεση του άλλου αντισημίτη, του Στάλιν- για να χτίσουν το κράτος – οχυρό του ιμπεριαλισμού, παγιδεύοντας τον Εβραϊκό λαό σε μια ατέρμονη εμπόλεμη κατάσταση κατοχής της γης ενός άλλου λαού, του Αραβικού-Παλαιστινιακού.

Αλλά η ιστορία έχει απότομες στροφές και εκπλήξεις. Το αμερικανικό κύμα εξέγερσης στα πανεπιστήμια, απλώνεται τώρα στην Ευρώπη, στη Βρετανία, Γαλλία, Καναδά και Αυστραλία.

Μισό και παραπάνω αιώνα από τις μεγάλες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι σε σημείο βρασμού. Οι επιπτώσεις θα είναι ισχυρές όπως στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Κάτι νέο, μεγάλο και επαναστατικό γεννιέται.

Στην πραγματικότητα, στο κίνημα υπεράσπισης του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας από το γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ, με την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ, συγκλίνουν και συμπυκνώνονται πλήθος αντιφάσεων της αμερικανικής κοινωνίας, αντιφάσεις στο εσωτερικό του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού.

Άμεσα, πίσω από το πανεπιστημιακό κίνημα βρίσκονται:

* τα πανάκριβα δίδακτρα στα πανεπιστήμια

* η υπερχρέωση των φοιτητών στις τράπεζες

* η έλλειψη ορατού μέλλοντος

* οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

* το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο στην ιμπεριαλιστική μητρόπολη, η χρεοκοπία της πολιτικής του γηραλέου γερακιού του κατεστημένου των πολυεθνικών και πολεμοκάπηλου Μπάιντεν, και η απειλή του φασισμού που ανοικτά εκφράζεται από τον ακροδεξιό τραμπούκο, και επίσης θερμό υποστηρικτή του Νετανιάχου, Τραμπ (του οποίου ο γαμπρός Τζάρεντ Κούσνερ φιλοδοξεί να μετατρέψει την παραλία της Γάζας σε κερδοφόρο Real Estate).

Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί επίσης να ξεχωρίζεται από τη γενικότερη ανάπτυξη και αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, που εκφράζεται με τη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαχητικές απεργίες ιδιαίτερα σε μοντέρνες παγκοσμιοποιημένες εταιρίες.

Στη βάση τους βρίσκεται η άλυτη από το 2008 παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, στην ουσία κρίση των κοινωνικών σχέσεων που εμφανίζεται ως κρίση των πραγμάτων και των χρηματοπιστωτικών μέσων.

Απ’ αυτήν την σκοπιά, το φοιτητικό κίνημα είναι προμήνυμα επαναστατικών διεργασιών, προμήνυμα της νέας φάσης στη διαδικασία ανάπτυξής της παγκόσμιας επανάστασης.

Για να μπει φραγμός στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, λευτεριά στους λαούς από την εθνική και την ταξική – καπιταλιστική εκμετάλλευση, καταπίεση και βία, απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της μισθωτής εργασίας.

Σε τούτες τις ώρες και μέρες του Πάσχα των Χριστιανορθόδοξων, μετά το Πάσχα των Καθολικών και των Εβραίων και το Ραμαζάνι των Μουσουλμάνων, η ανάσταση και ανάταση των λαών μπορεί να επιτευχθεί με την Επ-ανάσταση σε κάθε χώρα και παγκόσμια ενάντια στον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό, τον αντιδραστικό σιωνισμό και τα αντιδραστικά καθεστώτα στον Αραβικό κόσμο και διεθνώς. Κι ενάντια στις αντιδραστικές καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, μη ξεχνώντας ότι ο “βασικός εχθρός είναι στη δική μας χώρα”. Στην Ελλάδα είναι ο Μητσοτάκης, που λειτουργεί ως ανδρείκελο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, υπέρ του Νετανιάχου στο Ισραήλ και του Ζελένσκι και των δυνάμεων του Αζόφ στην Ουκρανία.

Οι φοιτητές της Αμερικής κάνουν την αρχή.

Βρετανία: Oι φοιτητές καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια διαμαρτυρόμενοι για τη Γάζα

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους συναδέλφους τους των ΗΠΑ, οι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις τους διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα, στον οποίο η βρετανική κυβέρνηση ανοικτά και με όλους τους δυνατούς τρόπους υποστηρίζει το Ισραήλ και τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου.

Οι φιλοΠαλαιστίνιοι φοιτητές έχουν στήσει σκηνές έξω από τα πανεπιστημιακά κτίρια το  Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ και το Λιντς. Στο Λονδίνο, στο Goldsmiths University, κατέλαβαν τμήματα του πανεπιστημίου, και την βιβλιοθήκη.

Ενώ ο αριθμός των φοιτητών που κινητοποιούνται αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των πανεπιστημίων που καταλαμβάνονται. Στο Πανεπιστήμιο Warwick, έχει στηθεί κάμπινγκ με σκηνές στην πλατεία του πανεπιστημίου για μια εβδομάδα. Στο Σέφιλντ και στο Μπρίστολ, οι καταλήψεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 1 Μαΐου.

Οι μαχόμενοι φοιτητές λένε ότι θέλουν τα πανεπιστήμιά τους να διαχωριστούν από το Ισραήλ και τη θανατηφόρα στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, να σταματήσουν τις σχέσεις με το ισραηλινό κράτος και τις εταιρείες που συμβάλλουν στον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σούνακ απείλησε λέγοντας ότι η αστυνομία «θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας» εάν οι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθήσουν να επαναλάβουν τις διαδηλώσεις όπως στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Rishi Sunak είπε: «Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε ειρηνικές και νόμιμες διαμαρτυρίες – αλλά είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος για να εκφοβίσουν τους άλλους, να προκαλέσουν άσκοπη αναστάτωση».

Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου – Οι πρώτες νίκες των φιλο-Παλαιστίνιων διαδηλωτών

Το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου φαίνεται να είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στη Βρετανία, όπου επεκτάθηκε η φοιτητική διαμαρτυρία που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί φοιτητές, που ενδίδει στα αιτήματα των φοιτητών.

Η Samira Ali, διαδηλώτρια υπέρ της Παλαιστίνης στο Goldsmiths University του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι ιθύνοντες του Πανεπιστημίου συμφώνησαν να επανεξετάσουν τις επενδύσεις με ισραηλινές εταιρείες με αντάλλαγμα οι φοιτητές να τερματίσουν την κατάληψη πολλών κτιρίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ένα άλλο καλό πράγμα που κερδίσαμε, είναι ότι μετά την κατάληψη του γραφείου πολυμέσων στο Goldsmiths [οι ιθύνοντες] συμφώνησαν να το μετονομάσουν σε Shireen Abu Akleh. Το να έχουμε αυτή την αναγνώριση μιας Παλαιστίνιας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό είναι κάτι για το οποίο είμαστε πραγματικά περήφανοι», είπε η Σαμίρα Άλι.

Τοιχογραφία προς τιμήν της Shireen Abu Aqleh, στην Ιερουσαλήμ.

Η Shireen Abu Akleh, για 24 χρόνια έκανε ρεπορτάζ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (Διάβαζε σχετικά στο https://www.neaprooptiki.gr/palaistinia-dimosiografos-dolofonithike-en-psychro-apo-ton-israilino-strato/ ). Σκοτώθηκε εν ψυχρώ πριν από δύο χρόνια από Ισραηλινό στρατιώτη ενώ κάλυπτε μια επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα διακριτικά της δημοσιογράφου ήταν εμφανή, όμως πυροβολήθηκε εν ψυχρώ.

Ο στρατιώτης που τη σκότωσε δεν έχει λογοδοτήσει για τη δολοφονία.

Η Samira Αli, απαντώντας σε κατηγορίες για αντισημιτισμό είπε ότι οι Εβραίοι φοιτητές αποτελούν «μεγάλο μέρος» της κατάληψης του πανεπιστημίου τους, του Goldsmiths. «Είμαι περήφανη που υπάρχουν Εβραίοι φοιτητές στην κατάληψη μαζί μας και στις πορείες στο κέντρο του Λονδίνου», είπε, προσθέτοντας ότι το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα υποστηρίζει «ειρήνη και δικαιοσύνη», ενώ ένας άλλος φοιτητής, που έδωσε το μικρό του όνομα, Σαμ, δήλωσε ότι η κατάληψη είχε συνδιοργανωθεί με Εβραίους φοιτητές.