Η Φινλανδία, το ΝΑΤΟ και το εργατικό κίνημα

Η Φινλανδία, το ΝΑΤΟ και το εργατικό κίνημα

του Δημήτρη Μιζάρα (Μαρξιστική Εργατική Ένωση, Φινλανδία)

Την Κυριακή 21/5 πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι μια σημαντική και μοναδική στο είδος της εκδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ. Την διοργάνωση της εισήγησης – συζήτησης ανέλαβε η Μαρξιστική Εργατική Ένωση (ΜΜΕ/ MWL/MTL) με την συμπαράσταση και στήριξη του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκι”. Τις εισηγήσεις και τη συζήτηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας παρακολούθησαν επαναστάτες και άλλοι μάχιμοι αγωνιστές του εργατικού κινήματος στη Φινλανδία με άμεση παρουσία αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω διαδικτύου.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχε παρθεί στο 10ο συνέδριο της φινλαδικής τροτσκιστικής οργάνωσης ΜTL τον περασμένο Απρίλιο. Θέμα της είχε το νέο πολιτικό-οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί πια η χώρα μετά την είσοδό της στην ιμπεριαλιστική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ένταξή της στα άμεσα αιματηρά πολεμικά και στρατηγικά σχέδιά του.

Η φύση αυτού του πολέμου σαν ταξικού πολέμου του ιμπεριαλισμού ενάντια στην παγκόσμια εργατική τάξη ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αυτή είναι και η κύρια αντίφαση των ημερών μας όπως τονίστηκε στην εισήγηση της Μαρξιστικής Εργατικής Ένωσης. Με αυτή την έννοια, ο πόλεμος αυτός έχει αντικειμενικά μια παγκόσμια φύση. Όλες οι άλλες αντιφάσεις λειτουργούν ως δευτερεύουσες, εντασσόμενες όμως μέσα στην κύρια αντίφαση. Γι’ αυτό κι ο πόλεμος αυτός του ΝΑΤΟ δια πληρεξουσίου θα συνεχιστεί με όλα τα ζιγκ ζαγκ του και όποια κι αν είναι η έκβασή του στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση του πολέμου είναι έργο του ΝΑΤΟ και των “εργαλείων” που έχει στα χέρια του. Ένα είναι και η Φινλανδία με τα πάνω από 1300 χιλιόμετρα κοινά σύνορα που έχει με τη Ρωσία. Το οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό κόστος που θα έχει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν κάτι που απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος της κύριας εισήγησης της ΜΕΕ.

Η εκδήλωση είχε τη στήριξη του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκι”, μέλος του οποίου είναι και η Μαρξιστική Εργατική Ένωση. Με τρεις σημαντικές εισηγήσεις διεύρυνε τους ορίζοντες, φωτίζοντας συγκεριμένα διάφορες πτυχές τού τι σημαίνει να είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Ιστορικοί ηγέτες από το τουρκικό DIP και το ελληνικό ΕΕΚ, οι σύντροφοι Σάββας Μιχαήλ και Σουνγκούρ Σαβράν (Sungur Savran), ανέλυσαν το ρόλο που έχει παίξει το ΝΑΤΟ στην παγκόσμια “πολιτική σκακιέρα”, τα πραξικοπήματα που έχει κατά καιρούς οργανώσει, τις δολοφονίες και τους πολέμους του μέσω πληρεξουσίου, με τελευταίο αλλά όχι έσχατο αυτόν στην Ουκρανία. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Ρώσος σύντροφος Μιχαήλ Β. Κόνασεφ, από το Λένινγκραντ, ακαδημαϊκός, εκπρόσωπος της Ένωσης για την Αναγέννηση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο σύντροφος Κόνασεφ ανέλυσε τις σχέσεις των δύο χωρών στο ιστορικό τους πλαίσιο και τις πιθανές εξελίξεις της αντιπαλότητας που καλλιεργείται σήμερα από πλευράς της νατοϊκής ηγεσίας της Φινλανδίας.

Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο μέσω Φινλανδίας. Σύντομα θα κλιμακώσουμε τη συζήτηση, σε διευρυμένη μορφή διαδικτυακά, αλλά και στις αίθουσες, όπως επίσης και στους δρόμους.

Ευχαριστούμε όλους του συντρόφους για την επί τρεις ολόκληρες ώρες συμμετοχή τους στην εκδήλωση και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους διεθνιστές συντρόφους μας του Κέντρου Ρακόφσκι για τη γόνιμη επέμβασή τους.