Η Κατασκήνωση του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP) στην Πρίγκηπο για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Η Κατασκήνωση του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP) στην Πρίγκηπο

για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Στο ιστορικό νησάκι της Πριγκήπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Κατασκήνωση του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP-CRFI/Τουρκία) από τις 8 ως τις 10 Σεπτέμβρη 2017. Το μέρος της Κατασκήνωσης είναι φορτισμένο για το τροτσκιστικό κίνημα από το γεγονός ότι εκεί έζησαν μέχρι το 1933, μετά την απέλασής του από την ΕΣΣΔ το 1929, ο Λεόν Τρότσκι και η Ναταλία Σέντοβα. Πλήθος συντρόφων του DIP, εργάτες, φοιτητές, διανοούμενοι, παλαίμαχοι αγωνιστές από πολλά μέρη της Τουρκίας, πήραν μέρος στις εργασίες της Κατασκήνωσης. Με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων συντρόφων από όλη την Τουρκία και διεθνών συντρόφων από το ΕΕΚ, από την οργάνωση Λέβιτσα της Μακεδονίας, από την Βόρεια Κύπρο και το PCL της Ιταλίας, καθώς και συντρόφων από το Ιράν, η κατασκήνωση αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός προλεταριακού διεθνισμού.

Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης στόχευε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σε βάθος θεωρητικής εργασίας για τις επαναστατικές προοπτικές στο φως των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης. Με αυτόν τον άξονα, στις τρεις μέρες της Κατασκήνωσης, πραγματοποιήθηκαν τρεις κεντρικές διαλέξεις με την τελευταία να επιχειρεί να απαντήσει στο κεντρικό ζήτημα: «Τι να κάνουμε για νέες Οκτωβριανές Επαναστάσεις;». Είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις «Η Οκτωβριανή Επανάσταση, το Κόμμα και οι Ηγέτες» το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη και η εναρκτήρια συνεδρίαση με θέμα «Η Επανάσταση και ο Σοσιαλισμός στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τον Καύκασο στο φως της Οκτωβριανής Επανάστασης», την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη.

Ανάμεσα στις βασικές συνεδριάσεις έγιναν εργαστήρια και συνεδριάσεις σε ομάδες για πλευρές της Οκτωβριανής Επανάστασης και συναντήσεις της ολομέλειας που αφορούσαν στην εκπαίδευση στελεχών και μελών του DIP. Πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με διάλεξη για την επέτειο των 150 χρόνων του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ και παρουσίαση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Το βράδυ του Σαββάτου 9 Σεπτέμβρη διαδραματίστηκε σατιρικό θεατρικό δρώμενο διακωμώδησης του καθεστώτος Ερντογάν το οποίο κατέληξε σε μια διακήρυξη της ανατροπής του από τους επαναστάτες εργάτες και τη νεολαία, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδι, ανάμεσα στα οποία και το επαναστατικό τραγούδι από το Αζερμπαϊτζάν.

Η πρώτη μέρα της Κατασκήνωσης, άρχισε με τις ομιλίες των διεθνών συντρόφων στο θέμα «Επανάσταση και Σοσιαλισμός στην Τουρκία, την Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τον Καύκασο στο φως της Οκτωβριανής Επανάστασης». Η εισήγηση του DIP αφορούσε στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού για την απελευθέρωσή του από τη σιωνιστική κατοχή, 100 χρόνια μετά την διακήρυξη Μπάλφουρ. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σύντροφος Ζοράν από την οργάνωση Λεβίτσα της Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τις συνθήκες τις ίδρυσης και της δράσης της τα τελευταία δύο χρόνια. Ο σύντροφος μίλησε για την επέμβαση της οργάνωσής του στην πολιτική κατάσταση της χώρας, τις διώξεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη της λέγοντας πως στις συνθήκες ενότητας της ταξικής πάλης σε όλα τα Βαλκάνια η ανάγκη μιας διεθνιστικής δράσης των εργατικών οργανώσεων στην περιοχή είναι μεγάλη. Τοποθέτηση για την κατάσταση στην Βόρεια Κύπρο έκανε ο σ. Ασίζ από τα κατεχόμενα, μιλώντας για την ανάγκη να ζωντανέψει η διεθνιστική παράδοση και πάλη στην Κύπρο. Ο σ. Νίκολας από το  PCL της Ιταλίας μίλησε για τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης στην Ιταλία και τα πολιτικά ζητήματα του εργατικού κινήματος. Εκ μέρους του ΕΕΚ ο σύντροφος Ερνέστο μίλησε για την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και τις συνέπειές της στην ταξική πάλη στην περιοχή, την Ελλάδα και διεθνώς. Οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι παρούσες και θέτουν επαναστατικά καθήκοντα. Ο σύντροφος τόνισε την κρισιμότητα που έχει η πάλη του DIP και του ΕΕΚ στην περιοχή, για την επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς. Τέλος διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα από το Partido Obrero της Αργεντινής και την συμπαθούσα οργάνωση της CRFI από το Αζερμπαϊτζάν, Σοσιαλιστική Επιστήμη.

Το επόμενο θέμα ήταν η εκπαίδευση στελεχών του DIP για την Προπαγάνδα και την Αγκιτάτσια, με παραδείγματα από την πάλη του DIP το τελευταίο διάστημα. Ζητήματα όπως η θέση του DIP για την Συντακτική Συνέλευση, η πάλη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, η υπεράσπιση του αγώνα του κουρδικού λαού, η πάλη μέσα στα εργοστάσια και τις συνοικίες ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν, έγιναν αντικείμενο συζήτησης από τη σκοπιά της εκπαίδευσης προπαγανδιστών και αγκιτατόρων του  DIP. 

Το βράδυ της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε σημαντική διάλεξη για την επέτειο των 150 χρόνων από την πρώτη έκδοση του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ. Μέσα από μια έξοχη παρουσίαση συντρόφου της ηγεσίας του DIP, πέρα από βασικά στοιχεία της πορείας συγγραφής και έκδοσης του σημαντικότερου βιβλίου του σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος, παρουσιάστηκε η βασική ανάλυση του Μαρξ στο Κεφάλαιο, της «ολοκληρωμένης  κριτικής της αστικής κοινωνίας».  Ο σύντροφος μίλησε για την αποκάλυψη του «μυστικού του κεφαλαίου», για την «τάση του κεφαλαίου προς την καταστροφή του» και την ανάδυση των συνθηκών της επανάστασης μέσα από αυτές τις αντιφάσεις. Μετά την παρουσίαση αυτή, προβλήθηκε η νέα ταινία «Ο Νεαρός Μαρξ».  

Με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση, το Κόμμα και οι Ηγέτες», ξεκίνησε η δεύτερη μέρα. Ο εισηγητής σ. Σουνγκούρ Σαβράν, ηγέτης του DIP, παρουσίασε τα βασικά γεγονότα και σταθμούς της επανάστασης καθώς και την επέμβαση του μπολσεβίκικου Κόμματος, καθοριστική για την κατάληψη της εξουσίας από το επαναστατικό προλεταριάτο. Ο σύντροφος αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της επαναστατικής ηγεσίας, με την μακρόχρονη πάλη του Λένιν και του Τρότσκι, σαν μέρος της ιστορίας της επανάστασης ήδη από το 1905 και μετά. Ιδιαίτερα διαφωτιστικά ήταν τα όσα αναφέρθηκαν από τον εισηγητή στο επαναστατικό κύμα που προκλήθηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Ο σύντροφος μίλησε για την Κομμούνα του Μπακού το 1918, για την σύγκληση από την Τρίτη Διεθνή του Διεθνούς Συνεδρίου Προπαγάνδας για την Ανατολή καθώς και την δράση των Τούρκων κομμουνιστών εκείνη την περίοδο ανάμεσα στους μουσουλμανικούς λαούς και τις εθνότητες της περιοχής. Τέλος έκανε μια επισκόπηση των σημαντικότερων επαναστάσεων στον 20ο αιώνα που είχαν την σφραγίδα της επίδρασης της Οκτωβριανής Επανάστασης. 

Η δουλειά για την Οκτωβριανή Επανάσταση προχώρησε με τα τρία εργαστήρια που έγιναν: «Η Οκτωβριανή Επανάσταση, τα Σοβιέτ, οι Εργοστασιακές Επιτροπές και τα Συνδικάτα», «Η Οκτωβριανή Επανάσταση και οι Γυναίκες» και «Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επαναστατική Στρατιωτική Πολιτική».

Το βράδυ της δεύτερης αυτής μέρας έγινε μια ομιλία αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με μια δήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης και υποστήριξης του αγώνα ενάντια στην εξαφάνιση-απαγωγή του αγωνιστή Σαντιάγκο Μαλντονάντο στην Αργεντινή. Ο αταλάντευτος επαναστάτης διεθνιστής Τσε Γκεβάρα, αντιπροσωπεύει την «αθάνατη μνήμη της επανάστασης», παλεύοντας και δίνοντας τη ζωή του για την διεθνή επανάσταση. Η στρατηγική του ήταν αυτή της εξάπλωσης της επανάστασης μέσω δημιουργίας αντάρτικων εξεγέρσεων σε πολλές χώρες. Η διαφορά αυτής της στρατηγικής από την πάλη για την οικοδόμηση επαναστατικών λενινιστικών Κομμάτων είναι αδιαμφισβήτητη. Ο μεγάλος επαναστάτης ωστόσο πρωτοστάτησε στην επαναστατική πάλη στην Κούβα, το Κονγκό, την Βολιβία, παλεύοντας μάλιστα να αναπτύξει ένα δίκτυο διεθνιστικών οργανώσεων στη Λατινική Αμερική και αλλού.

Η τρίτη μέρα της Κατασκήνωσης, αποτέλεσε την κορύφωση της όλης δουλειάς. Στο πρώτο θέμα, για τα 97 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (εφεξής ΤΚP) και το DIP, ο εισηγητής σύντροφος Σουνγκούρ Σαβράν, έδωσε μια πλήρη εικόνα όλης της πορείας του ΤKP, από τον επαναστατικό διεθνισμό των πρώτων χρόνων και μετά τον σταλινικό εκφυλισμό. Οι ιδρυτές του TKP, Μουσταφά Σουπί, Έθεμ Νεζάτ, πάλεψαν ως ήρωες του προλεταριακού διεθνισμού. Το 1936 με απόφαση της σταλινικής Κομιντέρν τα μέλη του TKP μπήκαν σε διάφορα αστικά κόμματα και το κόμμα πρακτικά έπαψε να υπάρχει. Ο Ναζίμ Χικμέτ αντιτάχτηκε στις σταλινικές τάσεις ήδη από το 1925. Όπως είπε ο σύντροφος Σιάρ Ρισβάνογλου, οι οργανώσεις που φέρουν το όνομα  TKP σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τους διεθνιστικούς αγώνες και το ιδρυτικό του πρόγραμμα αλλά είναι οργανώσεις σοσιαλ-σοβινιστικές, αντι-κουρδικές, αντι-αρμένικες και υπέρ της κατοχής στην Βόρεια Κύπρο. 

Το δεύτερο μέρος της ημερήσιας διάταξης ήταν ο απολογισμός και οι προοπτικές του εργατικού κινήματος στην Τουρκία. Σύντροφοι από όλες τις οργανώσεις του DIP, πολλοί από τους οποίους νέοι σε ηλικία εργάτες, συνδικαλιστές, νεολαίοι, παλιοί αγωνιστές του εργατικού κινήματος, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους με πολύ πλούσιες μαρτυρίες των αγώνων, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ο Ερντογάν απαγορεύει τις απεργίες. Πραγματοποιούνται ωστόσο πολλές εργατικές κινητοποιήσεις και παράνομες απεργίες σε μεγάλα εργοστάσια αλλά και στο δημόσιο τομέα, από τους εργάτες δήμων, στα πανεπιστήμια και αλλού. Το DIP έχει δράση σε πολλούς αγώνες, με μέλη του εργάτες και με τη δράση των οργανώσεών του. Κύριο πρόβλημα αποτελεί η πάλη ενάντια στην υπο-αμοιβόμενη ελαστική εργασία και η απλήρωτη δουλειά. Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από το καθεστώς ενώ ετοιμάζονται νέες απολύσεις. Κοινή διαπίστωση όλων και θέμα συζήτησης στην εργατική τάξη είναι η ανάγκη να σπάσει ο έλεγχος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας για την επόμενη φάση της ταξικής σύγκρουσης με το καθεστώς Ερντογάν.

Το τελευταίο μέρος της Κατασκήνωσης είχε θέμα: «Τι να κάνουμε για νέες Οκτωβριανές Επαναστάσεις;». Ο εισηγητής σύντροφος Λεβέντ Ντ., μιλώντας για την επικαιρότητα της επανάστασης του Οκτώβρη, τόνισε την αναγκαιότητα της οικοδόμησης του λενινιστικού Κόμματος, σαν μέρος της πάλης για μια Επαναστατική Διεθνή, την Τέταρτη Διεθνή. Η πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης τον Οκτώβρη του 1917 πραγματοποιήθηκε με την νικηφόρα πάλη του μπολσεβίκικου Κόμματος ενάντια στα μικροαστικά κόμματα. Ο ομιλητής, αναφερόμενος στην καταστροφική συνεργασία τμημάτων του κουρδικού κινήματος με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στην Ροζάβα, είπε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο πιο αντιδραστικός εχθρός και ότι μόνο με τον προλεταριακό διεθνισμό πολεμιέται. Θα υπερασπίσουμε την Βενεζουέλα από επιθέσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, γνωρίζοντας ότι μόνο η ανεξάρτητη εργατική ταξική πάλη και η σοσιαλιστική επανάσταση στο δρόμο του Οκτώβρη 1917 είναι ο δρόμος για το σοσιαλισμό.  Ο σύντροφος είπε ότι η οικοδόμηση επαναστατικού κόμματος της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και επαναστατικής Διεθνούς, της Τέταρτης Διεθνούς, είναι βασικός όρος για τη νίκη.

Η Κατασκήνωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις συντρόφων, μεταξύ των οποίων και χαιρετιστήρια συνεισφορά εκ μέρους του ΕΕΚ. Ο σ. Σουνγκούρ Σαβράν κλείνοντας, μίλησε για τη δυναμική της Αραβικής Επανάστασης, τη σημασία της πάλης σε Ελλάδα και Τουρκία ως δύο χωρών κρίσιμων διεθνώς και τα επαναστατικά καθήκοντα μπροστά στη CRFI. Ο ηγέτης του DIP, συγχαίροντας τους συντρόφους της οργανωτικής δουλειάς για την επιτυχία της Κατασκήνωσης, υπενθύμισε τον χαιρετισμό του Λένιν στους οργανωτές του Μπολσεβίκικου Κόμματος το 1917, χωρίς τους οποίους θα ήταν αδύνατη η νίκη τον Οκτώβρη του 1917. Επίσης ανάφερε την γνωστή συνομιλία του Κουλόντρ και του Χίτλερ, στις παραμονές του παγκοσμίου πολέμου, για τον κίνδυνο νίκης του Λέοντα Τρότσκι, δηλαδή της Τέταρτης Διεθνούς και της διεθνούς επανάστασης. «Το μέλλον θα προχωρήσει στους δρόμους του Οκτώβρη» είπε. 

Η Κατασκήνωση του DIP, το απόγευμα της Κυριακής 10 Σεπτέμβρη, τελείωσε με το τραγούδι από τους συντρόφους του Ύμνου της Διεθνούς. 

Ε.Α