Το κόκκινο νήμα της επανάστασης διαπερνά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με μέτρα καταστολής από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και με τον κίνδυνο από την πανδημία να παραμένει, η Κόκκινη Πρωτομαγιά έγινε σημείο συνένωσης των ταξικών αγώνων για την Ζωή.

Λίβανος

Στον Λίβανο όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει συνεργασία με το ΔΝΤ για την χρεοκοπία της χώρας, η Κοινωνική Επανάσταση που άρχισε τον περασμένο χειμώνα, τώρα αναζωπυρώνεται.

Χιλή

Στη Χιλή της επανάστασης και της μεγάλης διασποράς της πανδημίας, οι διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα και αντιμετώπισαν την καταστολή της Κυβέρνησης Πινέιρα.

Στο Ελ Σαλβαδόρ της Κεντρικής Αμερικής, οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας λιγότερες ώρες δουλειάς χωρίς μειώσεις μισθών.

Γερμανία και Αυστρία

Διαδηλώσεις Πρωτομαγιάς με έντονο τον αντιφασιστικό χαρακτήρα και ενάντια στην καταστολή, έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, το Βερολίνο, το Αμβούργο και αλλού. Στην Αυστρία έγιναν οι εργατικές διαδηλώσεις για την Κόκκινη Πρωτομαγιά. Διαδηλωτές φαίνονται στις εικόνες που έχουν δημοσιευτεί, να κρατούν πανό με σύνθημα την Παγκόσμια Προλεταριακή Επανάσταση.

Γαλλία

Το πολιτικό επίκεντρο στην Ευρώπη είναι αναμφίβολα η Γαλλία, η χώρα όπου η κοινωνική εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Μακρόν έχει περάσει σε νέα φάση. Η Πρωτομαγιά ήταν ημέρα εκδήλωσης του επαναστατικού δυναμικού που ωριμάζει στην χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να αναμετρώνται με τις δυνάμεις καταστολής του Μακρόν. Το χαρακτηριστικό είναι η συγχώνευση των Κίτρινων Γιλέκων με τους εργάτες και το προλεταριάτο των προαστίων.

Τουρκία και Βραζιλία

Η Πρωτομαγιά στην Τουρκία, είναι μέρα μνήμης για το εργατικό κίνημα, καθώς στην Πλατεία Τακσίμ της Ιστανμπούλ, είχε χυθεί το αίμα των εργατών κατά την Πρωτομαγιά του 1977. Από τότε η διαδήλωση απαγορεύτηκε και η πραγματοποίησή της είναι αντικείμενο πάλης για τις εργατικές οργανώσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διαδηλώσεις ενάντια στην απαγόρευση, στις οποίες το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (DIP), αδελφό Κόμμα του ΕΕΚ, πρωτοστατεί. Φέτος παρά την διπλή απαγόρευση, της διαδήλωσης στην Ίνσταμπουλ και της καραντίνας, μέσα σε συνθήκες του αυταρχισμού και της κρίσης του καθεστώτος Ερντογάν οι διαδηλώσεις έγιναν γνωρίζοντας την καταστολή.

Στη Βραζιλία, έγιναν συγκεντρώσεις γιατρών για την απότιση φόρου τιμής στους γιατρούς που έπεσαν στην άνιση μάχη κατά της πανδημίας, μέσα στο διαλυμένο σύστημα υγείας και ενάντια στην φασιστοειδή κυβέρνηση του Μπολσονάρου.

ΗΠΑ: Οι εργάτες της Νέας Υόρκης και οι γιατροί μπροστά!

Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν στις ΗΠΑ, με αιχμή την διεκδίκηση της αναστολής πληρωμής ενοικίων και συνθήματα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Η εργατική τάξη της Νέας Υόρκης έδωσε το στίγμα της ταξικής πάλης με πρωτοπορία του εργάτες της Άμαζον, που έχουν προχωρήσει σε απεργία διεκδικώντας μέσα προστασίας στην εργασία, με την αλληλεγγύη των γιατρών. Οι εικόνες που κυκλοφορούν είναι χαρακτηριστικές των μεγάλων κοινωνικών ταξικών αγώνων και πολιτικών αλλαγών που συντελούνται μέσα στην εργατική τάξη της μητρόπολης του καπιταλισμού.

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με τις μαύρες σακούλες αναπαρέστησαν τον θάνατο και την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι μετανάστες εργάτες και όλοι οι εργάτες.

Το κύμα των διαδηλώσεων για την αναστολή της πληρωμής ενοικίων, έχει επεκταθεί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές αναταράξεις που συντελούνται υπό το βάρος της κοινωνικής κρίσης.

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Ε.Α.

Πηγή φωτογραφίας: Gerçek