Η ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

 

Εισαγωγικό Σημείωμα: Το κείμενο που ακολουθεί έχει τον τίτλο «Το σύνθημα του Εβραϊκού προλεταριάτου πρέπει να είναι Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη!» Είναι μια διακήρυξη του Κεντρικού Γραφείου του Εβραϊκού τμήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, που αρχικά δημοσιεύτηκε στο Kommunist (Μπακού) 8 Σεπτέμβρη του 1920. Εκείνη την εποχή η Παλαιστίνη ήταν υπό Βρετανική κυριαρχία.

 

1. Είναι η πολιτική της Αντάντ (και ιδιαίτερα της Βρετανίας) αναφορικά με τη δημιουργία Εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αραβική -μια πολιτική που υποστηρίζεται από την Κίτρινη Δεύτερη Διεθνή- που παρέχει την βάση για την αγκιτάτσια του αστικού Σιωνιστικού κόμματος ανάμεσα στις Εβραϊκές λαϊκές μάζες υπέρ του Σιωνισμού. Υπό τις σημερινές συνθήκες, αυτή η αγκιτάτσια ευνοεί την Αντάντ, ιδιαίτερα την Βρετανία.

 

2. Οι Εβραίοι με προβοκατόρικο τρόπο αναγνωρίζονται ως οι υπεύθυνοι και οι ένοχοι του τεμαχισμού της Αραβικής γης μεταξύ των νικητριών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης της Παλαιστίνης στη Βρετανία. Αυτή η ταύτιση εξυπηρετεί τον Βρετανικό ιμπεριαλισμό στην Παλαιστίνη και σε ολόκληρη την Ανατολή ως ένα μέσο να εξάψει τα εθνικά πάθη ανάμεσα στους εργαζόμενους της Ανατολής και να σπείρει το μίσος  μεταξύ Αράβων και Εβραίων. Αυτό βρήκε έκφραση στο τριήμερο πογκρόμ των Εβραίων στην Ιερουσαλήμ τον Απρίλη αυτού του χρόνου που διασκέδασε την ανοιχτή συμπάθεια των Βρετανικών κατοχικών αρχών.

 

3. Ολόκληρη η πολιτική της Αντάντ είναι τυπικό παράδειγμα αποικιακής κυριαρχίας. Βρίσκει εκπληκτική έκφραση στο «σύνταγμα» της Παλαιστίνης που υιοθετήθηκε  από τη συνδιάσκεψη Σαν Ρέμο της Κοινωνίας των Εθνών. Την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο της μικρομεσαίας  Εβραϊκής μπουρζουαζίας όλων των χωρών και να τους δέσει στο άρμα του Βρετανικού ιμπεριαλισμού, «τον κήρυκα της λαϊκής απελευθέρωσης».

Κάτω από αυτό το σύνταγμα, η κυβέρνηση της Παλαιστίνης σκοπεύει να συμπεριλάβει τους Εβραίους καπιταλιστές  (μέσω του Σιωνιστικού κόμματος) στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των Αράβων αγροτών και να τους μπλέξει σ’ αυτή τη ληστεία. Σκοπεύει να ανάψει μια εθνική σύγκρουση ανάμεσα στις Εβραϊκές και Αραβικές κλίκες στα νομοθετικά σώματα. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να επιβραδύνει την αφύπνιση των μαζών της Ανατολής.

Ολόκληρη η πολιτική της Βρετανίας στην Παλαιστίνη έχει ως στόχο τη διατήρηση της εξουσίας ολοκληρωτικά στα χέρια των Βρετανών κατακτητών και την ιδεολογική καθυπόταξη της Εβραϊκής κοινότητας σε όλες τις χώρες στα συμφέροντα της Βρετανίας. Με τη βοήθεια των Σιωνιστών υπαλλήλων του ιμπεριαλισμού, η πολιτική της Βρετανίας έχει ως στόχο να απομακρύνει από τον κομμουνισμό ένα τμήμα του Εβραϊκού προλεταριάτου ξεσηκώνοντας μέσα του εθνικά αισθήματα και συμπάθειες για τον Σιωνισμό. Αυτή η πολιτική της Αντάντ υποστηρίζεται με ενεργητικό τρόπο από την Εβραϊκή μπουρζουαζία. Σε θέματα εκμετάλλευσης και καταπίεσης, βρίσκονται αλληλέγγυοι πλήρως με τους καπιταλιστές των άλλων εθνικοτήτων. Τα δικά τους ταξικά συμφέροντα τους οδηγούν να προσπαθήσουν να συμετάσχουν στη ληστεία των Αράβων αγροτών.

 

4. Στο όνομα του Εβραϊκού προλεταριάτου και των εργαζόμενων μαζών, επομένως, διαμαρτυρόμαστε με τον πιο σθεναρό τρόπο ότι με αφορμή την εθνική απελευθέρωση, μια προνομιούχα Εβραϊκή μειονότητα με τεχνητό τρόπο εμφυτεύεται στον πληθυσμό της Παλαιστίνης. Μια τέτοια πολιτική αποτελεί άμεση παραβίαση των δικαιωμάτων των Αραβικών εργαζόμενων μαζών στην πάλη τους για ανεξαρτησία και για ολοκληρωτική κατοχή της γης και όλων των προϊόντων της εργασίας τους.

Το σύνθημα του Εβραϊκου προλεταριάτου και κάθε φίλου των εργαζόμενων μαζών και κάθε μαχητή  για την εθνική απελευθέρωση πρέπει να είναι «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη!»

Επίσης καταδικάζουμε με έντονο τρόπο τις προσπάθειες ορισμένων Εβραϊκών αριστερών σοσιαλιστικών ομάδων να συνδυάσουν τον κομμουνισμό με την προσκόλληση στη Σιωνιστική ιδεολογία. Αυτό βλέπουμε στο πρόγραμμα του λεγόμενου Εβραϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος (Poale Zion). Πιστεύουμε ότι στις γραμμές των μαχητών για τα δικαιώματα των εργαζόμενων ανθρώπων δεν υπάρχει θέση για ομάδες που έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρήσει τη Σιωνιστική ιδεολογία, κρύβοντας πίσω από το μανδύα του κομμουνισμού τις εθνικιστικές ορέξεις της Εβραϊκής μπουρζουαζίας. Χρησιμοποιούν κομμουνιστικά συνθήματα για να ασκήσουν αστική επιρροή πάνω στο προλεταριάτο.

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια όλου του καιρού που το Εβραϊκό εργατικό κίνημα υπάρχει, η Σιωνιστική ιδεολογία ήταν ξένη για το Εβραϊκό προλεταριάτο. Τα σοσιαλ-παλαιστινιακά κόμμα είναι ασήμαντες ομάδες[1]. Διακηρύσσουμε ότι οι Εβραϊκές μάζες οραματίζονται την πιθανότητα της κοινωνικό-οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης όχι στη δημιουργία ενός «εθνικού κέντρου» στην Παλαιστίνη αλλά στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και τη δημιουργία σοσιαλιστικών Σοβιετικών δημοκρατιών στις χώρες όπου ζούνε.

Καλούμε τις Εβραϊκές εργαζόμενες μάζες όλων των χωρών να συμμετάσχουν με ενεργητικό τρόπο στο ξεδίπλωμα της σοσιαλιστικής επανάστασης και να μπουν στις γραμμές της Τρίτης Διεθνούς μέσω των Κομμουνιστικών κομμάτων των αντίστοιχων χωρών τους.

 

[1] Ο όρος “σοσιαλπαλαιστινιακά κόμματα”αναφέρεται εδώ στις Σιωνιστικές οργανώσεις που λειτουργούσαν μέσα στα Σοσιαλιστικά και τα εργατικά κινήματα.