Κύπρος: Στην προκρούστεια κλίνη της χρεοκοπημένης Ε.Ε.

Η Κύπρος στην προκρούστεια κλίνη της χρεοκοπημένης Ε.Ε.

Στην προκρούστεια κλίνη ΟΗΕ -Ε.Ε -Βρετανίας, βρίσκεται η Κύπρος. Αυτό που διαπραγματεύονται ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αστοί ηγέτες, ο δεξιός Αναστασιάδης και ο κεντροαριστερός Ακιντζί, είναι το ζήτημα της σύστασης μιας «δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», με την συμφωνία πάνω στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού, του πολιτειακού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Όλα τα μέτρα που απεργάζονται, αναπόφευκτα ρίχνουν αλάτι στις πληγές της εργατικής τάξης και του λαού, πληγές ανοιγμένες από τα χτυπήματα του χουντικού πραξικοπήματος του 1974, της επακόλουθης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, του πολέμου και της κατοχής, της καπιταλιστικής διαφθοράς, σήψης και χρεοκοπίας. Η πολιτική κρίση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το χάσμα ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή ελίτ, τις μάζες και την αποσταθεροποιημένη Τουρκία, έχουν επιδεινωθεί.   

Ολόκληρη η Κύπρος είναι βυθισμένη στην κοινωνική κρίση και την πολιτική δυσαρέσκεια για την ανεργία, την φτώχεια, την ύφεση. Αυτή η συμφωνία δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά «ρύθμιση» των εδαφικών διαφορών με τη διατήρηση των συνόρων, τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας και την διατήρηση των βάσεων της Βρετανίας και της στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας, υπό μια κοινά συμφωνημένη φόρμουλα ελέγχου από τη νέα αρχή, της «διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας». 

Το νέο «ομόσπονδο κράτος», στη βάση της εδραίωσης του εθνοτικού διαχωρισμού και των συνόρων, ενός διαχωρισμού τεχνητά διατηρημένου από ντόπιες αστικές τάξεις-ιμπεριαλιστές, είναι μια αντιδραστική δυστοπία. Το κράτος-έκτρωμα που απεργάζονται, το χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του ιμπεριαλισμού της Ε.Ε και των ΗΠΑ στην φλεγόμενη περιοχή. Ιδιαίτερα όμως τώρα, τα διαπλεκόμενα καπιταλιστικά συμφέροντα, με επίκεντρο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, (συμφωνίες Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας, Αιγύπτου -Κύπρου-Ελλάδας, συμφωνίες με τους πετρελαιάρχες), κάνουν το ζήτημα της Κύπρου ένα πολύ εκρηκτικό πρόβλημα, στα χέρια μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομική και πολιτική κρίση και γοργή αποσύνθεση ιδίως μετά το Brexit.

Τα διαπλεκόμενα, συμμαχικά ή αντίπαλα, μεταξύ τους καπιταλιστικά συμφέροντα, η όξυνση της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, κάνουν τη Διάσκεψη της Γενεύης μια διαδικασία βουτηγμένη μέσα σε μηχανορραφίες και αδιέξοδα. Η απειλή της ιμπεριαλιστικής σφαγής, του εθνικιστικού αγριανθρωπισμού, ενός πολέμου για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, είναι εδώ. Η επανάσταση του προλεταριάτου στην περιοχή δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.   

Οι εταιρείες με τις οποίες πρόσφατα η δεξιά Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ήδη συμφωνήσει για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου, είναι τέσσερις: η γαλλική TOTAL, η ιταλική ΕΝΙ, η Qatar Petroleum του Κατάρ σε κοινοπραξία με την ισχυρότερη πετρελαϊκή του κόσμου, την αμερικάνικη Exxon Mobil. Ο πρόεδρος της τελευταίας είναι ο νέος υπουργός εξωτερικών του Τραμπ,  Ρεξ Τίλλερσον. 

Η Γαλλία, στο ενδεχόμενο η Τουρκία να στρέψει δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εργασιών της TOTAL στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί με κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων. Από την άλλη ο Ερντογάν, απαιτεί διαμέσου του Ακιντζί (ο οποίος πολιτικά εντάσσεται στους κεντροαριστερούς πολέμιους της τουρκικής επικυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου), οποιαδήποτε συμφωνία για την Κύπρο να περιέχει διαβεβαιώσεις για την συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Η πολιτική και οικονομική αποσύνθεση στην Ε.Ε με επίκεντρο τώρα την Ιταλία, οι συνέπειες της εξουσίας Τραμπ στην φλεγόμενη περιοχή, κάνουν τον εφιάλτη του πολέμου, της ιμπεριαλιστικής ληστείας και της αστικής αντεπανάστασης την πραγματικότητα μέσα στην οποία η «διαχείριση» του Κυπριακού καρκινοβατεί. Ήδη τα μηνύματα της Ε.Ε είναι σαφή: καμιά οικονομική στήριξη δεν πρόκειται να δοθεί στην υλοποίηση των αποφάσεων. Ένα νέο τοκογλυφικό πρόγραμμα ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας θα κληθεί να επιβάλλει νέους όρους ληστείας του κυπριακού λαού για την υλοποίηση μερικών επιμέρους πλευρών του σχεδίου.

Στο σημείο συνάντησης της κατάρρευσης της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στη Μέση Ανατολή με την χρεοκοπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η καπιταλιστικά χρεοκοπημένη Κύπρος παραπαίει… με τις «ενέσεις» -όπως χαρακτηρίζονται τα έσοδα 100 εκατομμυρίων ευρώ- των τελευταίων συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες. 

Η απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, είναι ανάγκη και αγώνας όλου του λαού και μάλιστα των πιο καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων μαζών στη Βόρεια Κύπρο. Το κεντρικό ζήτημα είναι η πάλη του εργατικού κινήματος για τον προλεταριακό διεθνισμό. Έξω οι στρατιωτικές μονάδες της Ελλάδας και όλες οι βρετανικές βάσεις! Το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, η εγκαθίδρυση μιας κοινωνικής και πολιτικής ζωής για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εθνικότητας, η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση, το τσάκισμα του νεοναζισμού και του εθνικισμού, απαιτούν τη νικηφόρα διαρκή κοινωνική επανάσταση. Τον κοινό αγώνα των εργατών στην Κύπρο με την εργατική τάξη στην Τουρκία και την Ελλάδα, για το τσάκισμα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, την ακύρωση όλων των αντιδραστικών διακρατικών συμφωνιών, την έξοδο της Κύπρου από την Ε.Ε και την ευρωζώνη, για τις Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Με αυτό το στόχο παλεύει το ΕΕΚ μέσα από τις γραμμές της CRFI. 

Ερνέστος Αγγ.