του Σωτήρη Παπαδημητρίου*

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Είμαστε στο έλεος του χειμώνα»! «Η απόφαση για την κατάργηση των λιγνιτικών αποδεικνύεται πρόωρη»! «Το απόλυτα καταστροφικό σενάριο, θα ήταν μια κακοκαιρία τύπου “Μήδεια” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»! «Η ΔΕΗ έχει κάποια υδροηλεκτρικά και κάποια λιγνιτικά ακόμη, αλλά όχι όσα χρειάζονται να αντιμετωπίσουν έκτακτες συνθήκες»! «Η πράσινη μετάβαση έχει κόστος που οι πολιτικοί αρνούνται να πουν στον κόσμο και όταν έρχεται ο λογαριασμός, οι πολίτες δεν είναι προετοιμασμένοι»! Και το χειρότερο όλων ότι «ο μεγαλύτερος φόβος για τη λιανική είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί, φαινόμενο που δεν το έχουμε δει ακόμα»!

Ακούγοντας τα παραπάνω λόγια από έναν από τους κυριότερους ανταγωνιστές της ΔΕΗ (ένας καπιταλιστής που έχει συγκρουόμενα συμφέροντα με την ΔΕΗ, μιας και ήταν και είναι εκτός από ανταγωνιστής – ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας – και ο κύριος μέτοχος της μεγαλύτερης μεταλλουργικής εταιρίας της χώρας, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και γι’ αυτό και ο μεγαλύτερος ενεργειακός καταναλωτής της ΔΕΗ, με την φτηνότερη τιμολόγηση ενέργειας) σου έρχεται στο νου ότι έχεις μπροστά σου την εκδίκηση της ΔΕΗ;

Αλλά εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ημερησία» αναφέρει πως ο επιχειρηματίας σε συνέντευξή του επισήμανε τους κινδύνους  που απειλούν την αγορά ενέργειας.

Αυτό έγινε την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί μετά βαΐων και κλάδων, το ξεπούλημα του παλαιού κρατικού μονοπωλιακού παραγωγού ενέργειας. Φαίνεται πως οι ενέργειές της αφήνουν έκπληκτους ακόμα και τους υπέρμαχους της ιδιωτικοποίησής του. Όπως ήταν και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που φαίνεται να έχει τώρα σοβαρές αντιρρήσεις για την στιγμή και τον τρόπο λειτουργίας (ενεργειακό παραγωγικό μίγμα), που έχει επιλεγεί πριν οδηγηθεί στην πώληση.

Κατ’ αρχάς ο ενεργειακός σχεδιασμός Μητσοτάκη που είναι συνέχεια στην πράσινη ανάπτυξη του Γιωργάκη Παπανδρέου, έχει κλείσει μεγάλες λιγνιτικές μονάδες και στηρίζει, προς χάριν των επιδοτούμενων ΑΠΕ, την παραγωγή ενέργειας από επιδοτούμενες μονάδες  φυσικού αερίου, ενώ φέτος το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στην χώρα μας είναι σε έλλειψη και έχει 5πλασιάσει την τιμή του.

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην Εφ.Συν

Όπως λέει ο ίδιος στην συνέντευξη, η έλλειψη έχει προκληθεί λόγω γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Η Ευρώπη που τροφοδοτείται από την Ρωσία, καθυστέρησε να ολοκληρώσει την σύνδεση με τα  «55 BCM του Nord Stream 2, μια ποσότητα που θα έφερνε ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά», λόγω της απόφασης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έτσι επηρεάστηκαν και οι σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία, με αποτέλεσμα ο αγωγός να ολοκληρωθεί πριν λίγες ημέρες και όχι το 2019. Το χρονοδιάγραμμα τώρα προβλέπει ένα 4μηνο για έγκριση από τη γερμανική ΡΑΕ και άλλους 2 + 2 μήνες για τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν. Και καθώς πρόκειται για ένα πρόδηλα γεωπολιτικό θέμα οι γερμανικές εκλογές, μάλλον περιπλέκουν την κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς την πιθανότητα να αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία. Έτσι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προδικάσει σε πόσο χρόνο θα αρχίσουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις με τους Ρώσους. Αν ξεκινήσουν το Δεκέμβρη θα είναι επιτυχία. Ενώ η εκτίμηση μιας νέας κανονικότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου, προβλέπεται για καλό Απρίλη.

Στη δύσκολη δε αυτή γεωπολιτική εξίσωση προστίθενται και διάφοροι άλλοι συγκυριακοί λόγοι, όπως το γεγονός της φετινής χαμηλής καλοκαιρινής απόδοσης των ΑΠΕ της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη αυξημένη καλοκαιρινή ευρωπαϊκή ζήτηση ενέργειας, που αύξησε την κατανάλωση του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα σήμερα των ευρωπαϊκών χωρών να είναι ιδιαιτέρως χαμηλά για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ζήτηση του χειμώνα.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως μέσα σε όλο αυτό το ασταθές περιβάλλον, ένας ακόμα λόγος αστάθειας είναι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιβάλει την πώληση της ΔΕΗ! Ακόμα και αν δεν επισημαίνεται έτσι από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ.

Η αντίδραση του μεγαλομέτοχου της Μυτιληναίος που είναι εκλεγμένος στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, δείχνει κατά την άποψή μας, τις σοβαρές αντιρρήσεις ακόμα και των βιομηχάνων απέναντι στους τυχοδιωκτικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γιατί γίνεται προφανές, πως η αντίδραση δεν αφορά την «πώληση», αν και όλα δείχνουν πως πρόκειται για «δωρεά». Μια «δωρεά» που ακολουθεί την δωρεά του ΟΤΕ, του Αεροδρομίου, των αεροδρομίων και των λιμανιών. «Δωρεές» που δεν έφεραν ποτέ αντιδράσεις αλλά καλωσορίστηκαν από τον ΣΕΒ.

Ο ίδιος καταγγέλλει πως πρόκειται για το ότι, ο κυβερνητικός σχεδιασμός απειλεί την χώρα με μια καταστροφή που μπορεί να καταδικάσει σε φυσικό θάνατο πολίτες της. Εδώ αν σκεφτούμε πως και προηγούμενες χρονιές είχαμε νεκρούς, φτωχούς πολίτες που καίγανε μαγκάλια για να ζεσταθούν αλλά δεν προκάλεσαν τέτοιες τοποθετήσεις από μεριάς του ΣΕΒ, τότε τι τους κάνει τώρα να αντιδρούν έτσι;

Φωτογραφια του Θ.Κ

Θέλει με τον θόρυβο να προειδοποιήσει, να ακουστεί και εν τέλει να αλλάξει η πολιτική του ενεργειακού μίγματος στην ΔΕΗ, να παραμείνουν ανοικτές λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που θα προσφέρουν φτηνή και επαρκή ενέργεια κρατώντας ασφαλή ενεργειακά την χώρα όσο διαρκεί η ενεργειακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη.

Έτσι αποκαλύπτει όμως για ακόμα μια φορά μετά τις πυρκαγιές, την υγειονομική κρίση στην πανδημία, την πολιτική χάους των κυβερνητικών επιλογών.

Απ’ ό,τι φαίνεται πρόκειται για την απειλή ύπαρξης βιομηχανικών μονάδων αν μια κακοκαιρία τύπου «Μήδεια» χτυπήσει την Ευρώπη. Κατ’ επέκταση αυτός ο φόβος, θέτει με τον πιο τραγικό τρόπο το ερώτημα: μπορεί να υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα κάτω από τέτοιους όρους αγοράς και τέτοιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς; 

Είναι φανερό πως πρόκειται για τον φόβο, από την αυτοκαταστροφική μανία ενός συστήματος που υπό τις εντολές των αντιπροσώπων του, προκειμένου να κερδίσει, παίζει διαρκώς με το όριο της αυτοκαταστροφής του ιδίου, που όμως απειλεί να παρασύρει στην καταστροφή όλη την κοινωνία.

Για εμάς είναι καθαρό πως ο κίνδυνος που μας απειλεί είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, μια διαρκής κοινωνική απειλή στην εποχή της ιμπεριαλιστικής αποσύνθεσης, από την οποία πρέπει να οργανωθεί άμεση απαλλαγή προς την μόνη ασφαλή διέξοδο, τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Με πρώτο βήμα την οργάνωση της ανατροπής της κυβέρνησης του Κούλη.

  • Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είναι αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς