Iερισσός: Πόλεμος ενάντια στον «εχθρό λαό»!

Iερισσός: Πόλεμος ενάντια στον «εχθρό λαό»!

 

Από το πρωί της Πέμπτης 7/3, και για όλη τη μέρα, η Ιερισσός της Χαλκιδικής θύμιζε κατεχόμενη Παλαιστίνη. Κυβέρνηση τόσο απομονωμένη από την θέληση και τα συμφέροντα του λαού, μόνο διεξάγοντας πόλεμο ενάντιά του μπορεί να του επιβληθεί. Κι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται εδώ και μήνες για να μπορέσουν οι Καναδοί χρυσοθήρες να αρπάξουν τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής, διαλύοντας στο διάβα τους ό,τι ζει κι αναπνέει. Μαζί με τους ιδιωτικούς στρατούς των σεκιουριτάδων, τα κατασταλτικά σώματα του Δένδια λειτουργούν σαν μπράβοι.

Η αστυνομία αποφάσισε να προσαγάγει έξι κατοίκους της περιοχής (ανάμεσα τους και ανήλικους) που είχαν κληθεί ξανά για κατάθεση για την επίθεση στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Η συγκεκριμένη επίθεση, που οι νομιμόφρονες όλων των αποχρώσεων καταδίκασαν, ήταν η πιο καθαρή απόδειξη πως όταν αντιμετωπίζεις μια κοινωνία με «πολεμικά» μέσα -με δυνάμεις κατοχής, με ξύλο, εισβολές σε σπίτια, παράνομες λήψεις γενετικού υλικού, απόπειρες προσαγωγής μαθητριών μέσα από την τάξη τους (!)- είναι αναπόφευκτο η κοινωνία να σου απαντήσει με εξίσου «πολεμικά» μέσα. Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις, λέει ο λαός.

Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Δένδια, θέλησε να πάρει την ρεβάνς, στα πλαίσια της προσπάθειας κήρυξης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται. Από το βράδυ της 6/3 έβαλε τα «παπαγαλάκια» της να προετοιμάσουν το έδαφος, μιλώντας για επικείμενες νέες προσαγωγές με βάση πληροφορίες από άρση τηλεφωνικού απορρήτου και ταυτοποιήσεις σε ευρήματα DNA. Όταν τελικά, το επόμενο πρωί, κατέφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, όλη η Ιερισσός σηκώθηκε στο πόδι. Οι καμπάνες του χωριού χτύπησαν δυνατά, κι όλοι οι κάτοικοι προσέτρεξαν. Η απάντηση της αστυνομίας άμεση: χωρίς προφανή λόγο και χωρίς τίποτα το «μεμπτό» να έχει ξεκινήσει, πλημμύρισε το χωριό από όλων των ειδών τα «όργανα της τάξης», και δεκάδες ΜΑΤ που επέβαιναν σε 6 κλούβες. Όλο το χωριό πνίγηκε στα χημικά. Δεν δίστασαν ούτε καν μπροστά στο σχολείο, ρίχνοντας δακρυγόνα στο προαύλιο που ήταν συγκεντρωμένα παιδιά και καθηγητές. Μαθητές παρουσίασαν λιποθυμικά επεισόδια από την ασφυξία και το σοκ της επίθεσης, ενώ ένας 15χρονος τραυματίστηκε από κάλυκα δακρυγόνου. Ακόμα κι ο γιατρός εμποδίστηκε να μπει στο χώρο για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Όλη την ημέρα, θυμίζοντας άλλες εποχές και καταστάσεις, ΕΚΑΜίτες έσπαγαν πόρτες σπιτιών, αναποδογύριζαν τα νοικοκυριά, άρπαζαν κατοίκους. Μάταιες ήταν οι διαμαρτυρίες αλληλέγγυων, δικηγόρων, βουλευτών, μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές σκηνικό πολέμου. Μέχρι το βράδυ, τα ΜΑΤ πετούσαν χημικά ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών, ενώ δεν έλειψαν κι οι ευθείες βολές ενάντια σε δημοσιογράφους και χωριανούς. Το μέγεθος της βίας ήταν τέτοιο, που αργά το απόγευμα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, παρενέβη κάνοντας κάλεσμα συζήτησης το πρωί της Παρασκευής, για εκτόνωση της κατάστασης, με τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα και το συντονιστικό των κατοίκων της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά των «χαρακωμάτων», οι Ιερισσιώτες δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Άναψαν φωτιές κι έστησαν οδοφράγματα, άρχισαν να συγκρούονται με τα ΜΑΤ για να τους απωθήσουν. Τα καλέσματα για στήριξη σύντομα απέφεραν καρπούς, με πάνω από 3000 να συγκεντρώνονται στη περιοχή, ακόμα κι από άλλες πόλεις όπως το Κιλκίς. Άμεση ήταν η αντίδραση και σε άλλα σημεία της χώρας, με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και καλέσματα για συνελεύσεις συντονισμού δράσης. Το ζήτημα του χρυσού και γενικά των εξορύξεων, άλλωστε, και οι καταστροφές που προκαλούν σε όλη την περιοχή, είναι κάτι που «ακουμπά» και κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους σε Μακεδονία και Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Κομοτηνή κ.λ.π.), με τη συμμετοχή σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και των δημοτικών αρχών.

Το σκηνικό στις Σκουριές αποπνέει έντονα «άρωμα» Κερατέας. Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν έβαλε απέναντί της το ένα ή το άλλο στρώμα εργαζομένων, αλλά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες που ξεσηκώθηκαν σαν μια γροθιά.

Kάτω η κυβέρνηση της Eldorado Gold. Όλοι στο πλευρά των κατοίκων της Xαλκιδικής. Στη βία του κράτους να απαντήσουμε με εξέγερση – νίκη στους κατοίκους της Ιερισσού!

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013