της Κατερίνας Μάτσα

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποδείξει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων προέρχεται από την κατάρρευση των συστημάτων δημόσιας υγείας. Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας, οι διαρκείς περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, αδυνάτισαν τα δημόσια συστήματα, τα έκαναν ευάλωτα, ανίκανα να σηκώσουν το βάρος μιας επιδημίας. Στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν ήδη καταρρεύσει και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται διαρκώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλε έχουν τεράστια ευθύνη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έβλεπαν το κακό να έρχεται με την εξάπλωση της επιδημίας στην Κίνα, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν και αυτές δεν έκαναν τίποτα, έστω και την τελευταία στιγμή για να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας. Στη Γαλλία 600 γιατροί έχουν ήδη μηνύσει την κυβέρνηση και τον Μακρόν για εγκληματική αμέλεια…

Στην Ελλάδα των μνημονίων τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Το ΕΣΥ δείχνει να μην αντέχει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί φωνάζουν, διαδηλώνουν έξω από το Υπουργείο υγείας, καταγγέλλουν αλλά οι ελλείψεις παραμένουν. Λείπουν από όλες σχεδόν τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας οι ειδικές στολές, οι αναπνευστήρες, τα τεστ ακόμα και οι μάσκες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου Καστοριάς, με τα πολλά κρούσματα, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, ενώ για λόγους γραφειοκρατικής τρέλας, μάσκες που έρχονταν από την Κίνα δεν μπορούσαν να εκτελωνισθούν… Ή, το νοσοκομείο της Xαλκίδας και το Aσκληπιείο της Βούλας, όπου ζητήθηκε από το προσωπικό να… ράψει μάσκες! Οι καταγγελίες για ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Ακόμα στο ΕΚΑΒ τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολλά από τα οχήματα δεν απολυμαίνονται.

Κραυγές απελπισίας ακούγονται και από τους υπεύθυνους νοσηλευτικών τμημάτων της πρώτης γραμμής ότι δεν προλαβαίνουν να εκπαιδεύσουν όπως πρέπει αυτούς που προσλαμβάνονται την τελευταία στιγμή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το υγειονομικό προσωπικό μολύνεται, μπαίνει σε καραντίνα και οι ρωγμές του συστήματος μεγαλώνουν. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι αρμόδιοι στην καθημερινή επίσημη ενημέρωση δεν αναφέρονται στις απώλειες των υγειονομικών ούτε στις τραγικές ανεπάρκειες των μέσων ατομικής προστασίας τους.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην προσλαμβάνει μόνιμους γιατρούς, να μην μονιμοποιεί τους επικουρικούς, να καλεί μόνο για εθελοντές.

Αντί να επιτάξει, χωρίς αποζημίωση, ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, αντιδραστήρια, ΜΕΘ, χρυσοπληρώνει τους έμπορους της Υγείας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, που αποφάσισε να διπλασιάσει την τιμή τους από 800 σε 1600 ευρώ την καθεμιά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχει τραγικές συνέπειες η απουσία δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ. Ακόμα και από τα λίγα που λειτουργούσαν αποσπάστηκαν σε γενικά νοσοκομεία οι γιατροί. Έτσι δεν υπάρχει κανένας ανασχετικός φραγμός της ροής περιστατικών προς τα νοσοκομεία και ακούγεται σαν εμπαιγμός η δημόσια προτροπή “Μείνετε Σπίτι, Συμβουλευτείτε τον Γιατρό σας”…

Ανάμεσα στα αιτήματα της EONΓE προς τον υπουργό υγείας ήταν και η ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, των προσφύγων και μεταναστών, των άστεγων, φυλακισμένων, των ψυχασθενών, των τοξικομανών, των Ρομά κ.ά. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι αυτοί αφήνονται στη μοίρα τους, όπως αφέθηκαν να πεθάνουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μεγάλου γηροκομείου στην Ισπανία ύστερα από την εγκατάλειψή του από το προσωπικό!

Είναι φανερό ότι για το καπιταλιστικό σύστημα οι απόκληροι της κοινωνίας, τα μη παραγωγικά στοιχεία, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στη φροντίδα της υγείας τους με όλους τους άλλους…

Δεν μπορεί να μείνει κανείς απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα θεατής. Είναι ανάγκη να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατερίνα Μάτσα

31/3/2020