Η «ματαιοδοξία» επανέφερε τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στο προεδρείο του σωματείου «Ένωση» στο Αλουμίνιον της Ελλάδος

Η «ματαιοδοξία» επανέφερε τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στο προεδρείο του σωματείου «Ένωση» στο Αλουμίνιον της Ελλάδος

 

Το προεδρείο του σωματείου «Ένωση» που είχε η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ από το 2014 έως και τον Μάιο του 2017 (φτιάχνοντας ένα μέτωπο αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα) και πέτυχε να υπογράψει την καλύτερη διμερή στη χώρα (http://eek.gr/index.php/concerninglabor/4096-alouminion-ellados) αντικαταστάθηκε μετά τις τελευταίες και πρόωρες εκλογές από ένα προεδρείο που σχηματίστηκε από την εργοδοτική παράταξη ΕΚΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) υποστηριζόμενη από τις ψήφους των συνδικαλιστών της Αδέσμευτης Συμμαχίας Εργαζομένων (προήλθε από διάσπαση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ).

 

Η διασπαστική κίνηση των Αδέσμευτων δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του σωματείου Οικονόμου και πρώην μέλος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Ο Οικονόμου εγκατέλειψε την πρώην παράταξή του επειδή δεν ανεχόταν την κριτική που του γινόταν από τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη της παράταξης (πρώτον δεν τα ενημέρωνε και δεύτερον προχωρούσε σε συμφωνίες με την διεύθυνση του εργοστασίου) εκθέτοντας την παράταξη και τους εκπροσώπους της. Έτσι χρησιμοποιώντας όλη την αίγλη που είχε αποκομίσει από την απεργία πείνας του 2012 και την υπογραφή της διμερούς του 2016, χωρίς να δώσει καμία πολιτική εξήγηση για την στάση του, πάλεψε να εκμεταλλευτεί την σύγχυση που ο ίδιος με τις ενέργειες του είχε σπείρει στους εργάτες για να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το σώμα στο τέλος του 2016 (6 μήνες από τις εκλογές που είχαν γίνει).

 

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που είχε το προεδρείο αντικατέστησε με τους αναπληρωματικούς της, τον Οικονόμου και τους άλλους δυο που τον ακολούθησαν και αφού αγωνίστηκε να αποκαλύψει τους λόγους των παραιτήσεων οδήγησε το σώμα σε εκλογές τον Ιούνιο του 2017. 

 

Στις 13, 14, 15/6/2017 έγιναν οι εκλογές στο σωματείο μας. Οι παρατάξεις που κατέβηκαν ήταν η ΕΚΚΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), η ΣΑΕ (οι διασπασμένοι από την ανεξάρτητη παράταξη που είχαμε δημιουργήσει με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του σωματείου Τ. Οικονόμου), και η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συμμαχία Εργαζομένων στην οποία είναι ενταγμένος ο Σωτήρης Παπαδημητρίου (ΕΕΚ) και η ΕΣΑΚ-Σ.

 

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

 

ΕΚΚΕ – 296 και 4 έδρες.

 

Ανεξάρτητοι- 290 – 4 έδρες

 

Αδέσμευτοι – 170 – 3 έδρες

 

ΕΣΑΚ-Σ 42 ψήφους καμία έδρα, αλλά διεκδικεί με ένσταση στο δικαστήριο Λιβαδειάς τη τρίτη έδρα των Αδέσμευτων (στην τρίτη κατανομή είχε περισσότερες ψήφους από τους Αδέσμευτους και τα 3/5 του εκλογικού μέτρου).

 

Μέχρι και σήμερα έγιναν τρία ΔΣ για εκλογή προεδρείου χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της δικής μας άρνησης να συμμετάσχουμε σε προεδρείο με παρατάξεις που αποδέχτηκαν μνημονιακές μειώσεις όπως η ΕΚΚΕ το 2012 και συνδικαλιστές που πρόδωσαν τους εργάτες (Οικονόμου), διασπώντας τις δυνάμεις που το προηγούμενο διάστημα αντιτάχτηκαν νικηφόρα απέναντι στην εργοδοσία.

 

Ο Οικονόμου ήθελε ένα αναλογικό προεδρείο από όλους για να κρύψει την συμμετοχή του σε προεδρείο με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Ζήτησε από το νέο προεδρείο να προκαλέσει από μόνο του συνάντηση τριμερή με το υπουργείο και τον εργοδότη για να κατοχυρώσουμε δήθεν το θέμα του οικισμού (ένα θέμα που η εταιρία για χρόνια θέλει να ανοίξει για να διαπραγματευτεί νέους όρους και δεν βρίσκει τον τρόπο). Ζήτησε δε και την δέσμευση του νέου προεδρείου στην παλη για το 35ωρο.

 

Μετά από αυτό και την δική μας καταγγελία για στρώσιμο του δρόμου στην εργοδοσία, με πρότασή του, έδωσε την ψήφο του να σχηματίσουν προεδρείο οι εργοδοτικοί που ανέλαβαν όλες τις θέσεις της εκτελεστικής γραμματείας. Αυτό έχει φέρει πολλές αντιδράσεις στους υποστηριχτές του, πολλοί από τους οποίους μας καλούν να τους ρίξουμε άμεσα.

 

Η δική μας πρόταση που κατατέθηκε από το πρώτο ΔΣ και παρέμεινε ίδια μέχρι τέλος, ήταν:

 

Αφού κανείς δεν αποδέχεται να συνεργαστεί για προεδρείο να ορίσουμε ημερομηνία εντός του Σεπτεμβρίου για γενική συνέλευση και εκλογή εφορευτικής που θα διενεργήσει νέες εκλογές. Μέχρι τότε να μην εκλεγεί προεδρείο, να λειτουργήσει το ΔΣ με τυπική πλειοψηφία των παρόντων σε ό,τι αποφάσεις είναι αναγκασμένο να διεκπεραιώσει. Στην μόνη θέση που έπρεπε για εμάς να οριστεί μέλος του ΔΣ, ήταν η θέση του ταμία για να μπορεί να πληρώσει τον υπάλληλο που σωματείου, τα εντάλματα του ραδιοφωνικού σταθμού και τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αποφασίζονταν από την επιτροπή πολιτιστικών. 

 

Στο χρόνο μεταξύ των τριών ΔΣ, βγάλαμε ανακοίνωση καταγγέλλοντας το ξεπούλημα των εργατών και τον συνεταιρισμό με τους εργοδοτικούς που έφερναν οι προτάσεις με φερετζέ που έκανε ο Οικονόμου (ήθελε οπωσδήποτε προεδρείο γιατί αλλιώς το ΔΣ θα είναι ακέφαλο και δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που φέρνει η συνένωση του ομίλου για τους εργαζόμενους).

 

Σε όλη την προεκλογική περίοδο αλλά και πριν από αυτή, από την εποχή που διασπάστηκε, υποστήριζε γραπτώς και προφορικώς, πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από το αφεντικό που «κρατά το λόγο του»  και πως οι κίνδυνοι για τους οποίους εμείς καλούσαμε τους εργάτες να συσπειρωθούν για να τους αποτρέψουμε, ήταν αποκύημα της πολιτικάντικης φαντασίας μας και της ανάγκης να φοβίσουμε τους εργάτες για να τους χειραγωγήσουμε για τα δικά μας πολιτικά συμφέροντα.

 

Τον κατηγορήσαμε, από το Ιανουάριο του 2017, πως προκάλεσε την διάσπαση της παράταξης για να υλοποιηθεί με ευκολότερο τρόπο, για τον Μυτιληναίο, η συνένωση του ομίλου.

Σωτήρης Παπαδημητρίου

 

Το πρώτο μεγάλο θέμα από την συνένωση του ομίλου έχει ίδει αρχίσει να φαίνετε με την συγχώνευση των διοικητικών υπηρεσιών (λογιστήριο, κλπ). Έχουν καταγγελθεί πιέσεις να αποχωρήσουν οικιοθελώς εργαζόμενοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (αν αποχωρήσουν θα πάρουν μειωμένη σύνταξη), παρά το ότι ο νόμος και η ηλικία τους, τους επιτρέπει να παραμείνουν για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα (12000 ένσημα, 40 χρόνια δουλειάς).