Είναι γνωστή η ρήση “πολύ κακό για το τίποτα”. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και το αντίστροφο, δηλαδή να γίνεται “πολύ τίποτα για το… κακό”.

Το τελευταίο ισχύει για την εργατική τάξη σε σχέση με αυτό που φέρνει το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών, το οποίο ανακοίνωσε απρόσμενα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και ενσωμάτωσε με τροπολογία στο αντεργατικό νομοσχέδιό του (το οποίο προβλέπει 6ημερη, 11ωρη εργασία, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, αναδρομική δήλωση ωρών εργασίας στην ψηφιακή κάρτα κ.λπ.), ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Τι προβλέπει αυτή η τροπολογία; Προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, ξεπαγώνουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Έτσι όποιος κλείσει 3 έτη θα λάβει 10%, όποιος κλείσει 6 έτη θα λάβει αύξηση 20% και όποιος συμπληρώσει 9 έτη θα λάβει 30%…

Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω επιδόματα είχαν παγώσει τον Φεβρουάριο του 2012 με πράξη του υπουργικού συμβουλίου (δηλαδή χωρίς καν να περάσει από ψηφοφορία στη Βουλή) επί οικουμενικής μνημονιακής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμου.

Η ίδια μνημονιακή διάταξη προέβλεπε πως οι τριετίες θα ξεπαγώσουν τον επόμενο χρόνο αφού προηγούμενα η ανεργία πέσει κάτω από το 10% σε ετήσια βάση. Η κυβέρνηση προέβλεπε πως η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% το 2025 ή το 2026. Αυτό σήμαινε πως οι τριετίες θα έπρεπε να ξεπαγώσουν από το 2026 ή το 2027.

Με την απόφασή της να ξεπαγώσει τις τριετίες το 2024, έφερε δηλαδή το μέτρο αυτό έως και… τρία χρόνια νωρίτερα! Επισήμως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γεωργιάδη, οι λόγοι για τη επίσπευση της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου είναι δύο:

* Κατά πρώτον, η ανεργία πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς και δεν φαίνεται κάτι να απειλεί την πτωτική πορεία της.

* Κατά δεύτερον, η κυβέρνηση δεν θέλει να αιφνιδιάσει τις επιχειρήσεις με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, όποτε και αν αυτό συνέβαινε.

Ο Γεωργιάδης λέει… αλήθειες με τα παραπάνω λόγια, αλλά όχι… ολόκληρες, ούτε όλες. Και αυτό γιατί:

– Πράγματι, είναι αλήθεια πως η ανεργία πέφτει και, αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο οικονομικό ή πολιτικό, διεθνές ή εθνικό, γεγονός, ενδεχομένως θα συνεχίσει να πέφτει, καθώς ο ελληνικός καπιταλισμός συνεχίζει ακόμη να καρπώνεται τα οφέλη του μνημονιακού και μεταμνημονιακού φορτώματος της χρεοκοπίας του πάνω στο λαό, δηλαδή τη μείωση των πραγματικών μισθών, την επέκταση της μερικής και μαύρης απασχόλησης, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας κ.λπ..

– Επίσης, είναι αλήθεια η κυβέρνηση δεν θέλει να… “αιφνιδιάσει” τις επιχειρήσεις.

Για αυτό ακριβώς και ο νέος εργασιακός νόμος προβλέπει την άμεση -δηλαδή από τον τρέχοντα μήνα (Σεπτέμβριο)- ισχύ των μέτρων παραπέρα νομιμοποίησης της ελαστικής απασχόλησης, ενώ το ξεπάγωμα των τριετιών θα ξεκινήσει σταδιακά (για την ακρίβεια: πολύ… σταδιακά, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω) από τον Ιανουάριο του 2024 και έπειτα…

Αυτό σημαίνει πως δίνει το χρόνο (για την ακρίβεια: έως και 2 – 3 χρόνια) στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στο εσωτερικό τους και προπαντός στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων (π.χ. μετατροπές συμβάσεων) προκειμένου να πέσει στα “μαλακά” η υποχρεωτική αύξηση των αμοιβών τους όταν συμπληρώσουν τις απαιτούμενες τριετίες..

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ξεπάγωμα των τριετιών με ένα τέτοιο τρόπο που κατεβάζει πολύ – πολύ χαμηλά το πλήθος των δικαιούχων των αυξήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους εργαζομένους.

Και αυτό γιατί το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών:

– Δεν έχει αναδρομική ισχύ από τον  Φεβρουάριο του 2012 και έτσι όλη η προϋπηρεσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 – Δεκεμβρίου 2023 (δηλαδή πάνω από 13 χρόνια!) δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμού του σχετικού επιδόματος.

Αυτό σημαίνει πως η μόνη προϋπηρεσία που λαμβάνεται υπόψη είναι εκείνη πριν το Φεβρουάριο του 2012 και μετά τον Ιανουάριο του 2024! Έτσι εξομοιώνεται ένας εργαζόμενος που έχει 13ετή προϋπηρεσία με έναν εργαζόμενο που έχει μηδενική προϋπηρεσία!

– Αφορά μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Όσοι εργαζόμενοι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, έλαβαν αυξήσεις είτε μέσω ατομικών συμβάσεων, είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων, είτε μέσω επιχειρηματικών συμφωνιών, είτε ακόμα (προσοχή!) και λόγω της εγκυκλίου Αχτσιόγλου (2019) θα δουν τις αυξήσεις αυτές να συμψηφίζονται με τις αυξήσεις που δικαιούνται οι παραπάνω εργαζόμενοι όταν κατοχυρώσουν την αντίστοιχη προϋπηρεσία.

Αυτό σημαίνει πως όσοι αμείβονται με μισθό πάνω από τον κατώτατο ουσιαστικά αποκλείονται από τις τριετίες.

Ο μόνος τρόπος για να λάβουν αύξηση λόγω προϋπηρεσίας οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μέσω υπογραφής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και εφόσον το Υπουργείο Εργασίας κρίνει ότι αυτές είναι έγκυρες με βάση το δρακόντειο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη περί υποχρεωτικής εγγραφής στο Συνδικαλιστικό Μητρώο αλλά και το νόμο Αχτσιόγλου περί αντιπροσωπευτικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου…

– Θα υπολογίζεται από το 2024 στη βάση του εκάστοτε κατώτατου μισθού χωρίς προϋπηρεσία και όχι στη βάση του κατώτατου μισθού με ενσωματωμένο το επίδομα προϋπηρεσίας.

Αυτό σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα οδηγεί σε αναλογικά χαμηλότερες αυξήσεις…

Αν βάλει κανείς όλους τους παραπάνω “συντελεστές” στην “εξίσωση” του ξεπαγώματος των τριετιών θα καταλάβει πως οι αυξήσεις οι οποίες αυτό θα φέρει θα αφορούν ουσιαστικά μόνο όσους προσληφθούν για πρώτη φορά από… τον Ιανουάριο του 2024 και λάβουν τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ μικτά (667 ευρώ καθαρά). Και πότε θα λάβουν την πρώτη αύξηση 10%;

Όταν συμπληρώσουν τρία έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή την… 1η Ιανουαρίου του 2027! ΄Εως τότε μπορούν οι επιχειρήσεις να μην… “αιφνιδιαστούν” (όπως ακριβώς θέλει ο Γεωργιάδης) και έτσι, για παράδειγμα να προχωρήσουν μαζικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, π.χ. να δηλώνουν 6ωρα αντί για 8ωρα και έτσι να ενσωματώσουν και με το παραπάνω την αύξηση 10% που πρέπει να δώσουν την 1η Ιανουαρίου του 2027 σε όσους εργαζόμενους κλείσουν τότε τριετία!

Στο μεταξύ, θα δικαιούνται μόνο τις αυξήσεις που θα δίνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό (υπολογίζεται κατά μέσο όρο 5% ετησίως).

Εξάλλου, οι δικαιούχοι των επιδομάτων προϋπηρεσίας δεν θα πρέπει να… χαρούν για πολύ, γιατί η αύξηση 10% λόγω τριετίας το 2027 μπορεί να είναι και… η τελευταία! Κι αυτό γιατί ο νόμος Γεωργιάδη προβλέπει ρητά πως αν από το 2027 (δηλαδή κατά το έτος που θα δικαιούνται την πρώτη αύξηση λόγω τριετίας) αυξηθεί σε ετήσια βάση η ανεργία πάνω από 10%, τότε από το 2028 θα παγώσουν πάλι οι τριετίες!

Με δυο λόγια, το ξεπάγωμα των τριετιών όχι μόνο αποτελεί ένα… “τίποτα” για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό “τομέα”, αλλά, καθώς φαίνεται, θα γίνει το “φύλλο συκής” για ακόμη μεγαλύτερα κακά. Αυτή είναι όλη η αλήθεια!

Εκείνο που θα πρέπει να κάνει η εργατική τάξη είναι να αιφνιδιάσει την κυβέρνηση και τα αφεντικά, να μην περιμένει το… 2027 για να δει αυξήσεις (πριν αυτές, ίσως, πάλι παγώσουν το… 2028) μέσω του νόμου Γεωργιάδη, ο οποίος υπερηφανεύεται δημοσίως, χωρίς ίχνος ντροπής (σαν Υπουργός Εργασίας που είναι) πως είναι “καπιταλιστής”, αλλά να παλέψει συλλογικά για αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα και για την ανατροπή της κυβέρνησης των καπιταλιστών.

Κ.Δ.