Στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης της Δυτικής Όχθης εδώ και μια δεκαετία, οι Iσραηλινές στρατιωτικές αρχές ισοπέδωσαν στις αρχές Νοέμβρη περίπου 70 σπίτια στην κοινότητα Humsa al-Fuqa της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής ανέφεραν ότι έξι μπουλντόζες, συνοδευόμενες από περίπου 100 Ισραηλινούς στρατιώτες, πραγματοποίησαν τις κατεδαφίσεις, αφήνοντας 11 οικογένειες Παλαιστινίων άστεγες. Μεταξύ των κατεδαφισθεισών οικοδομών ήταν και εκείνες που φαίνεται να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι κατεδαφίσεις γίνονταν στη «χειρότερη εποχή του χρόνου» από άποψη καιρού.

Το Ισραήλ επιμένει ότι οι κάτοικοι της Humsa al-Fuqa δεν έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στη γη όπου ζουν και ισχυρίζεται ότι οι εντολές εκκένωσης είναι για την ασφάλεια των κατοίκων λόγω του ότι η περιοχή είναι ζώνη πυρός – την οποία το Ισραήλ όρισε το 1972. Ο στρατός έχει κηρύξει περίπου το 18% της Δυτικής Όχθης «ζώνη πυρός», σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, επηρεάζοντας χιλιάδες Παλαιστινίους.

Η κήρυξη της Παλαιστινιακής γης ως ζώνης πυρός είναι μόνο μία από τις πολλές δικαιολογίες που παρέχουν οι Ισραηλινές αρχές για την έκδοση διαταγών κατεδάφισης και εκκένωσης στην «περιοχή C»1 της Δυτικής Όχθης, η οποία τελεί υπό τον πλήρη στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο του Ισραήλ. Συχνά, οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται επίσης σε οικοδομές που κατασκευάζονται χωρίς άδεια, αλλά αυτό απλώς είναι πρόσχημα. Στην πράξη, η κυβέρνηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη εγκρίνει μόνο το 1 έως 3% των παλαιστινιακών αιτήσεων έκδοσης οικοδομικής άδειας. Ισραηλινές κατεδαφίσεις και εκτοπισμοί Παλαιστινίων στην Περιοχή C αποτελούν «μια στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια». Αυτές οι τακτικές προηγούνται των σχεδίων του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Περιοχής C. Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί έποικοι δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή, ιδιοποιούμενοι γη περιφράσσοντάς την και δημιουργώντας τρία νέα φυλάκια.

Οι κατεδαφίσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων τελευταίων ετών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – παρά το ξέσπασμα της νόσου COVID-19. Το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει περίπου 690 δομές στη Δυτική Όχθη μέχρι στιγμής αυτό το έτος, εκτοπίζοντας περίπου 870 Παλαιστινίους. 46 από αυτές τις κατεδαφίσεις έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, τον Οκτώβριο, εντός της Πράσινης Γραμμής, το Ισραήλ κατεδάφισε το χωριό Βεδουίνων Al-Araqib στο Naqab/Negev για… 179η φορά.

Αυτές οι κατεδαφίσεις αποτελούν μέρος του ισραηλινού σχεδίου προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ. Τέτοιες ενέργειες έχουν χαρακτηριστεί ως «έγκλημα πολέμου» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). 

Αρ.Μα.

1 Έτσι χαρακτηρίζεται η περιοχή από τους Σιωνιστές.