Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ" ΔΗΜΩΝ

Άδεια… ταμεία θα παραλάβουν οι νικητές των δημοτικών εκλογών την 1η Σεπτεμβρίου. Δραματικές περικοπές στους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, εξίσου δραματικές περικοπές στα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη, αλλά και ακόμα πιο δραματικές περικοπές στο προσωπικό τους, περιμένουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αμέσως μετά τις εκλογές της 18ης – 25ης Μάη του 2014. Αυτό το δραματικό τοπίο διαμορφώνεται στους ΟΤΑ.

Η κρατική επιδότηση από το 2009 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 30%. Οι επενδυτικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 60% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη έχουν μειωθεί κατά 15%. Το προσωπικό τους έχει μειωθεί κατά 18%.

Οι δήμοι της χώρας, όσο ίσως κανένας άλλος φορέας του δημοσίου, έχουν υποστεί δύο αλλεπάλληλα χτυπήματα: Ένα από τον “Καλλικράτη” ο οποίος οδήγησε από τον Ιούνιο του 2010 στη μείωση του αριθμού των δήμων από 1000 περίπου σε 325 και ένα με το “Μνημόνιο”, που τσάκισε τις αποδοχές και το πλήθος των εργαζομένων στους δήμους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το κατεξοχήν Μνημονιακό πειραματόζωο των αλλαγών στην κεντρική διοίκηση. Η χρεοκοπία των “καλλικρατικών δήμων” αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας τόσο του “Καλλικράτη” όσο και του Μνημονίου.

Την ίδια στιγμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει συνέχιση του “παγώματος” προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους για άλλα τρία χρόνια. Εκτιμάται ότι στο διάστημα 2008 – 2016 θα έχουν αποχωρήσει 44.000 δημοτικοί υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων, μη – προσλήψεων, απολύσεων και “κινητικότητας”. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζει την πρόσληψη 88.000 συμβασιούχων σε κοινωφελή προγράμματα ανά πέντε μήνες με το βασικό μισθό…   

Τα έσοδα από δημοτικά τέλη (περίπου 1- 1,2 δισ. ευρώ ετησίως) θα συνεχίσουν να μειώνονται για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της μείωσης του τζίρου και των μαζικών “λουκέτων” καταστημάτων και δεύτερον, λόγω της καθυστερημένης πληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΗ από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένας στους έξι πελάτες της ΔΕΗ έχει προβεί σε διακανονισμό με την επιχείρηση προκειμένου να εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους για να καταλάβει πόση μεγάλη “τρύπα” έχει δημιουργηθεί στους προϋπολογισμούς των δήμων (περίπου 200 εκ. ευρώ).

Μήπως να περιμένουν λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ οι δήμοι; Οι περιφέρειες θα διαχειριστούν 6,6 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια (2014 – 20), όσα περίπου θα λάβουν δηλαδή από τον κρατικό κορβανά για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους το ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δεχτεί το αίτημα των δημάρχων για την ύπαρξη μιας ξεχωριστής γραμμής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ προς τους δήμους, γεγονός που δυσκολεύει το προχώρημα επενδυτικών έργων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

Παρότι, δεν προβλέπεται προς ώρας παραπέρα μείωση της κρατικής επιδότησης προς τους δήμους, τα χρήματα που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν είναι ήδη λίγα. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν ελλείμματα ύψους 10 – 13%, τα οποία θα τους οδηγήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου στην σκληρή δημοσιονομική εποπτεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η εποπτεία θα φέρει περικοπές αντίστοιχου ύψους στις λειτουργικές ή ακόμα και μισθολογικές δαπάνες  των δήμων.

Δ.Κ.