Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ. ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

 

 

Την Δευτέρα 11 Μαΐου μέσα σε μια χαρούμενη και συγκινητική ατμόσφαιρα έκλεισε ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών.

Με ένα γλέντι στην Καραγεώργη Σερβίας, μπροστά στο Υπουργείο, οι απολυμένες εργάτριες μετά από ενάμιση χρόνο αγώνα γιόρτασαν την επιστροφή στη δουλειά. Γιόρτασαν τη νίκη που επισφραγίστηκε με την ψήφιση από τη βουλή του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Την ψήφιση του νομοσχεδίου την χαρακτήρισαν «προσβολή» οι δανειστές σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Der Spiegel.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με καθυστέρηση, μετά από 4 μήνες, κατέθεσε το νομοσχέδιο που δικαιώνει τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων. Προσπαθεί να εξευμενίσει το εργατικό κίνημα φοβούμενη πως σε αντίθετη περίπτωση θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της ήττας της τρόικας από τον αγώνα των καθαριστριών εν όψει των νέων μνημονίων που ετοιμάζονται.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Σαμαρά έκανε τα πάντα προκειμένου να κάμψει τις απολυμένες εργάτριες αλλά μάταια. Ένας ολόκληρος μηχανισμός, από τα θωρακισμένα πάνοπλα ΜΑΤ μέχρι και τον Άρειο Πάγο που στο όνομα του Εθνικού Συμφέροντος ακύρωνε δικαστικές αποφάσεις που τις δικαίωναν, αποδείχθηκε πολύ λίγος για τις αποφασισμένες γυναίκες.

Η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου κάμφθηκε παρασύροντας στην ήττα της και την εικόνα του άκαμπτου που με τόση φροντίδα έχτισε στα μάτια όλης της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό ακριβώς είναι το πολιτικό μήνυμα που μεταφέρθηκε με το γλέντι που έκαναν οι καθαρίστριες και οι αλληλέγγυοι που μοιράστηκαν την χαρά της νίκης.

Σε έναν αγώνα αντοχής μέχρι το τέλος οι εργαζόμενες έχτισαν ένα Κέντρο Αγώνα έξω από το Υπ. Οικονομικών και άντεξαν όλες τις αντιξοότητες (πολιτικές, δικαστικές, καταστολή, συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ακόμη και την παγωνιά του χειμώνα στη σκηνή) ενώ η κυβέρνηση κατέρρευσε.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα μοιράστηκε μαζί με τις αγωνίστριες τον σκληρό πολύμηνο αγώνα τους και βρέθηκε στο γλέντι των καθαριστριών για να γιορτάσει μαζί τους τη νίκη. Σε ανακοίνωσή του για την σημασία αυτής της νίκης επισημαίνει:

«…Ο αγώνας των καθαριστριών έχει νικητές και ηττημένους.
Ηττημένοι είναι, η τρόικα και οι διεθνείς τοκογλύφοι, η συγκυβέρνηση  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ… και η Βούλτεψη που δεν μπορούσε να ανεχτεί τις καθαρίστριες σαν δημόσιους υπαλλήλους.

Ηττημένοι είναι, ο κρατικός συνδικαλισμός των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους Διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ, τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς κλπ.

Ηττημένοι είναι, η αστική δικαιοσύνη που θυσίασε το κύρος της στο βωμό των διαταγών της τρόικας αλλά και τα θρασίμια της καταστολής που χτυπούσαν αλύπητα τις γυναίκες που μπορούσαν να είναι μανάδες τους και ζητούσαν απλά το ψωμί τους.

Νικητές είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είδαν πως ο μόνος χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν δίνεται.»

Ο δρόμος που έδειξαν με τη συμμετοχή τους στο καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών,  οι σχολικοί φύλακες οι απολυμένοι της ΕΡΤ3 και οι καθηγητές, δίπλα στην κατειλημμένη ΒΙΟΜΕ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας, με το σύνθημα:

«Οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες – Όλοι μαζί μπορούμε!», σηματοδοτεί τους εργατικούς και  πολιτικούς αγώνες που είναι μπροστά μας!»

Αβραμίδης Κώστας