του Θόδωρου Κουτσουμπού

Για δύο μέρες, 11 και 12 Νοεμβρίου, τα πλοία όλων των κατηγοριών έμειναν δεμένα στα λιμάνια. Η επιτυχία της απεργίας ήταν καθολική. Η διάθεση των ναυτεργατών αγωνιστική. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΠΝΟ (της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας) αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της συνέχισης της απεργίας, αν και τα αιτήματα ΔΕΝ ικανοποιήθηκαν.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, το μεσημέρι της Πέμπτης 11/11, η διοίκηση του σωματείου των ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ εύστοχα σχολιάζει:

« Η δύναμη, η επιρροή και η θέση κυβέρνησης – ΥΕΝ – εφοπλιστών μέσα στην ΠΝΟ αποδείχθηκε πολύ πιο ισχυρή από την αγωνιστική βούληση και θέληση των Ναυτεργατών!

Ενώ η 48ωρη απεργία είχε μαζική και καθολική συμμετοχή σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας και η επιτυχία ήταν αναμφισβήτητη, η πλειοψηφία της ΠΝΟ (εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός) πήρε γραμμή από τα κυβερνητικά και εφοπλιστικά κέντρα να δοθεί τέλος στον απεργιακό αγώνα!

Το θλιβερό αυτής της άθλιας μεθόδευσης και απόφασης που λήφθηκε ερήμην και πίσω από τις πλάτες των Ναυτεργατών είναι ότι κυβέρνηση – ΥΕΝ – εφοπλιστές απέρριψαν όλα τα αιτήματα που αφορούσαν το τρίπτυχο ΣΣΕ – εργασιακά – κοινωνικοασφαλιστικά και επέδειξαν απόλυτη αδιαλλαξία και άρνηση!

Κατά συνέπεια δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο αποδοχής των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Αυτό αποδεικνύει τα βρώμικα παιχνίδια που στήνονταν στο παρασκήνιο και τα οποία οδηγούν στην καταβαράθρωση των Ναυτεργατικών προβλημάτων.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις μας ότι η νέα ηγεσία της ΠΝΟ λειτουργεί ως copy-paste της προηγούμενης περιόδου και η στρατηγική κατεύθυνσής της είναι η στήριξη και η διαιώνιση της πολιτικής και του δόγματος για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Δικαιώνεται απόλυτα επίσης η άποψή μας ότι η γραμμή της ανάθεσης στους γνωστούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές οδηγεί στο ξεπούλημα  του αγώνα τους. 

Θεωρούμε ότι ο κλάδος μας και συνολικά οι Ναυτεργάτες έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης η οποία με τίποτα δεν ακυρώνεται από την προδοτική απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ.

Σε αυτό τον δρόμο είναι η διέξοδος για τα Ναυτεργατικά προβλήματα, η συνέχιση και η κλιμάκωση των αγώνων βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους δικαιώματα.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για την παλικαρίσια αγωνιστική στάση των μελών μας που έδωσαν και αυτή την φορά την μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η πρότασή μας για συνέχιση της απεργίας έλαβε 5 ψήφους ενώ 9 ήταν κατά με αποτέλεσμα την λήξη της απεργίας στις 12/11 ώρα 6 π.μ. ».

Προηγουμένως, στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των απεργών μπροστά στο B.S. Delos όπου μίλησαν εκπρόσωποι των μαχόμενων ναυτεργατικών σωματείων. Πρόταση του Αντώνη Νταλακογιώργου για ανοιχτή στους ναυτεργάτες διαδικασία της Ε.Ε. της ΠΝΟ έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ζητοκραυγές. Αλλά οι γραφειοκράτες δεν θέλουν μάρτυρες στις συνεδριάσεις τους. Θέλουν συνεδριάσεις εν κρυπτώ και παραβύστω. Γιατί μπορεί στα Δ.Σ. των Δήμων να επιτρέπεται η παρουσία πολιτών, ακόμη και στη Βουλή προβλέπεται παρουσία κοινού με προσκλήσεις, όμως στην ΠΝΟ δεν επιτρέπεται. Τόση δημοκρατία! Και δεν μιλάμε για εργατική δημοκρατία…

Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.
φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Είναι σαφές ότι κανένας αγώνας δεν μπορεί να είναι νικηφόρος αν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν απαγκιστρωθεί από τη μέγγενη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Όπως έλεγε η ανακοίνωση του ΕΕΚ που μοιράστηκε στους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά στον αγώνα, στην κατεύθυνση της γενικής απεργίας, πρέπει να «στοιχηθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, απαγκιστρωνόμενα από την ιδιοτέλεια των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Χωρίς διαμεσολαβητές και προστάτες, χωρίς αναθέσεις, που όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα, καταλήγουν να εγκαταλείπουν ακόμα και με προδοσίες τούς πιο σημαντικούς εργατικούς αγώνες.»