Σχόλιο της Κατερίνας Μάτσα

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο προσφυγικό και πρότεινε στην κυβέρνηση να στείλει τους πρόσφυγες στην ύπαιθρο, με τους όρους του ελληνικού κράτους (ή κάνετε αυτό που σας λέμε ή επιστρέφετε πίσω) σε εργασίες που οι Ελληνες δεν επιθυμούν να εργαστούν! Ετσι δεν θα υπάρχουν τόποι εγκλεισμού και οι πρόσφυγες δεν θα κάθονται για να παίρνουν επιδόματα!

Έτσι, σε μία πρόταση περιέχεται ό,τι πιο αντιδραστικό θα μπορούσε να λεχθεί για τους πρόσφυγες. Ότι γι’ αυτούς προορίζονται οι χειρότερες αγροτικές δουλειές, αυτές που δεν θέλουν να κάνουν οι Ελληνες (τύπου Μανωλάδας, μήπως;). Ότι κάθονται και παίρνουν επιδόματα.

Γνωρίζει μήπως ο Τσίπρας από πότε έχουν να πάρουν τα ψίχουλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μετά ανέλαβε να τους δίνει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να φτάνουν στα χέρια τους; Γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες ζουν μέσα στην απόλυτη ανέχεια; Για ποια επιδόματα, λοιπόν, μιλά;

Η επαναφορά του ζητήματος της «επιδοματικής πολιτικής» ρίχνει νερό στο μύλο της Ακροδεξιάς, που το έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα της. Βέβαια, το ίδιο έκανε και ο γραμματέας του ΚΚΓ Ρουσέλ στη γιορτή της Ηumanite, στις αρχές Σεπτέμβρη, όταν είπε «είμαστε η Αριστερά της Εργασίας και όχι των Επιδομάτων», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της εκλογικής συμμαχίας NUPES. Είναι η λογική ότι όλα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα σφετερίζονται πόρους που το κράτος θα μπορούσε να διαθέσει αλλιώς (μόνο για τους ντόπιους, μήπως;)

Είναι κυνικό και απάνθρωπο να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο τα θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των πολέμων και των ανθρωπιστικών καταστροφών. Πολύ περισσότερο όταν μιλά κανεις στο όνομα της Αριστεράς…