Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας αναζωπυρώνει τα σενάρια εγκατάστασης πυρηνικών στον Άραξο

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας αναζωπυρώνει τα σενάρια εγκατάστασης πυρηνικών στον Άραξο

Άρχισαν τα όργανα…

Μεγαλοδημοσιογράφοι και το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ, αναμασώντας την κυβερνητική προπαγάνδα, μιλούν για τη μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού καπιταλισμού.

Ποια είναι αυτή; Η κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι παραπάνω εξελίξεις εξάπτουν το ενδιαφέρον της ελληνικής άρχουσας τάξης, που οικοδομεί μια ιδιαίτερη εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ καθώς παρουσιάζεται ως προνομιακός σύμμαχος. Προσδοκώντας την αναβάθμιση του ρόλου της, την κατοχύρωση ελέγχου σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που εντοπίζονται τα στρατηγικά της συμφέροντα. Οι αδίστακτες άρχουσες τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις στρατηγικές τους βλέψεις, είναι αποφασισμένες όχι μόνο να κλιμακώσουν τον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγουν κατά του κόσμου της εργασίας, αλλά να φτάσουν ακόμη και στην διακρατική σύρραξη.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν η ένταση της πολεμικής συνεργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ΗΠΑ. Το ταξίδι των κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, με ανακοινωμένη αντζέντα από τη πρεσβεία των ΗΠΑ «ενέργεια, επενδύσεις, πολεμική συνεργασία» ενισχύει την ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών αμερικανικών όπλων στις ελληνικές βάσεις. Οι συνεχείς ασκήσεις της ΕΛ.ΑΣ. με σενάριο την «τρομοκρατική επίθεση», αποκαλύπτει τους φόβους εκδικητικού πλήγματος απάντηση στους τρομοκρατικούς πολέμους που το ελληνικό κράτος συμμετέχει.

Η βάση στον Άραξο είχε πυρηνικά μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν και επιλέχθηκε η βάση του Ιντσιρλίκ ως πιο χρήσιμη στρατηγικά (τότε) στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ απέναντι σε Ρωσία (και ΕΣΣΔ πιο πριν) και Ιράν, αλλά και για επιθετική εποπτεία στη Μ. Ανατολή. Τώρα αρχίζουν να αποσύρονται σταδιακά λόγω της κατάστασης στην Τουρκία, την ένταση του ανταγωνισμού του καθεστώτος Ερντογάν με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και ειδικά τη Γερμανία που ήδη έχει μεταφέρει τις δυνάμεις της στην Ιορδανία και συζητά με τον πάντα «πρόθυμο» ΥΕΘΑ Π. Καμμένο να τα φέρει στη Σούδα ή -όταν και αν φτιαχτεί, ενδεχομένως- στην σχεδιαζόμενη νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο!

Η επιστροφή των πυρηνικών στον Άραξο είναι μια τρομακτική εξέλιξη στα πλαίσια της επιθετικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο εξωτερικό και το εσωτερικό – που περιλαμβάνει μια επιθετική επαναδιαπράγματευση με ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον στρατηγικό ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου και κράτους, την επιθετική εξόρμηση σε μεταναστευτικό, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κ.λπ., την καταστολή και την ασφάλεια στο εσωτερικό, τον στρατηγικό άξονα με Κύπρο – Αίγυπτο – Ισραήλ (το Ισραήλ, δε, έχει πυρηνικά, τα κραδαίνει σαν στιλέτο σε κάθε ευκαιρία απέναντι πρώτα στο Ιράν και μετά σε όποιον άλλο και αποτελεί αιχμή του δόρατος μιας επιθετικής δυτικής πολιτικής στη Μ. Ανατολή μαζί με Σ. Αραβία κ.λπ.). Έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι οι βάσεις του Αράξου – Ακτίου – Σούδας (προχωρά η νέα συμφωνία επέκτασης της βάσης της Σούδας και παραχώρησής της στις ΗΠΑ) παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και Ευρωπαίων εναντίον των λαών σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Αυτό το ιμπεριαλιστικό παζλ έχει την αγορά αμερικανικών όπλων αξίας 5 δις δολαρίων, παραχώρηση ενεργειακών κοιτασμάτων σε ενεργειακούς κολοσσούς (Exxon Mobil, TOTAL), μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε σταυροδρόμι των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών, εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών (Λάτσης, Βαρδινογιάννης), εφοπλιστών, κατασκευαστών, βιομηχάνων του πολέμου, που διεκδικούν μερίδιο από τα πολεμικά συμβόλαια και την Ανοικοδόμηση των κρατών που καταστρέφουν. 

Πρέπει να μπλοκάρουμε τον πόλεμο, να ανατρέψουμε την καπιταλιστική τους αναδιάρθρωση, να ματαιώσουμε τους «εθνικούς» – μεγαλοιδεατικούς αστικούς στόχους.

Το κίνημα σε Ελλάδα – Τουρκία πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στα Πυρηνικά, τις βάσεις, το ΝΑΤΟ-ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τον καπιταλισμό που μας οδηγεί στον όλεθρο. Προτείνουμε την συγκρότηση ενός εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού αντιπολεμικού κινήματος.

Η συγκρότηση του ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του έχουν τεράστια σημασία για την ανασυγκρότηση του Αντιπολεμικού Κινήματος που απαιτεί η εποχή μας.

Αποφασιστικοί κρίκοι της πάλης μας η κλιμάκωση του κινήματος των φαντάρων, το πέταγμα του στρατού και της πολεμικής βιομηχανίας από τα Πανεπιστήμια, το κλείσιμο των βάσεων, η ματαίωση εξοπλισμών και πρόσληψης μισθοφόρων, η Ανατροπή των πολεμικών αξόνων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Συνέλευση του ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 19.30 μ.μ.

στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη)

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ