Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΗΝΥΕΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΓΙΑΤΙ ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΡΙΤΙΚΗ!

Την Τρίτη 21/04 ξεκίνησε η προανακριτική διαδικασία στο ΙΔ’ Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης που θα κρίνει εάν θα παραπεμφθούν σε δίκη δύο μέλη του εργατικού σχήματος “Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ”, μετά από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον τους η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Τσαραμπουλίδης. Η μήνυση αυτή είναι η συνέχεια του εξώδικου που είχαν κοινοποιήσει οι ίδιοι μηνυτές, μαζί και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο, κατηγορώντας τους μηνυόμενους εργάτες ως υπεύθυνους για προκήρυξη που είχε μοιράσει το σχήμα τον Νοέμβρη του 2014, όπου κατήγγειλε την αδράνεια και προδοσία της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Το σχήμα “Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ” καλεί κάθε αγωνιστικό σωματείο, οργάνωση και συλλογικότητα να συνυπογράψει δήλωση υποστήριξης ή να συντάξει δική της δημόσια ανακοίνωση στήριξης των μηνυόμενων εργατών. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε  δίωξη σε βάρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ Σ. Ναθαναήλ και Κ. Σιτέλα και καλούμε όλο το λαό να συμπαραταχθεί στον αγώνα για να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ 

«ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΒΟ»

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δημόσια δήλωση δηλώνουμε ότι συνυπογράφουμε κι εμείς την προκήρυξη των συναγωνιστών μας από την “Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ” και καλούμε τους μηνυτές τους να υποβάλουν και σε μας μήνυση.

Ενώ η ΕΛΒΟ διαλύεται και το εργοστάσιο της κινδυνεύει με λουκέτο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου και ο πρόεδρος του ΕΚΘ επιλέγουν να στραφούν ενάντια στην στοιχειώδη συνδικαλιστική ελευθερία έκφρασης πολιτικής γνώμης. Η αγωνιστική παράταξη της ΕΛΒΟ περιέγραψε με μάλλον κομψό τρόπο όσα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εκφράζει καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις πλατείες και στους δρόμους των διαδηλώσεων. Ενδεχομένως η συνδικαλιστική γραφειοκρατία να μην το αντιλαμβάνεται αυτό, καθώς απουσιάζει από κάθε αγώνα και αποφεύγει να κατεβεί στους χώρους δουλειάς, αλλά είναι προκλητικό να απειλούν με μηνύσεις και οικονομική εξόντωση εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη. Οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και συνολικά για την διάλυση του εργατικού κινήματος ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα (με τα ποσοστά συνδικαλιστικής κάλυψης σε μονοψήφια νούμερα), για την στήριξη των κυβερνήσεων του εργασιακού μεσαίωνα, για την διάσπαση των εργαζομένων σε ελαστικούς, μερικούς, ενοικιαζόμενους, κτλ.

Η υποβολή όμως μήνυσης σε βάρος δύο αγωνιστών, τους οποίους το εργατικό κίνημα της πόλης γνωρίζει για το αγωνιστικό τους ήθος και την έμπρακτη αλλήλεγγύη τους σε κάθε λαϊκό αγώνα, ξεπερνάει κάθε όριο. 

Ό,τι κι αν κάνουν όμως δε μας φοβίζουν! 

Εδώ και τώρα απαιτούμε να σταματήσει κάθε  δίωξη σε βάρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ Σ.Ναθαναήλ και Κ.Σιτέλα και καλούμε όλο το λαό να συμπαραταχθεί στον αγώνα για να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.