Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός
Η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών καταγγέλλει τη στάση του δικηγόρου του δικαζόμενου για παιδοβιασμούς Λιγνάδη, εκλεκτού της Μητσοτακικής εξουσίας, και καλεί σε μαζική παρουσία στη δικάσιμο της 16/6. H ανακοίνωση αναφέρει:

Ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών καταγγέλλουμε την κατάπτυστη στάση του Κούγια απέναντι στα επιζώντα. Καταγγέλλουμε τις εκφοβιστικές πρακτικές του, που στέλνει εξώδικα ενάντια σε μάρτυρες και σε μαχόμενες δημοσιογράφους. Την απαράδεκτη φρασεολογία, την υποτίμηση, τις βρισιές. Καταγγέλλουμε την χυδαία πρακτική του, να κακοποιεί εκ νέου τα καταγγέλλοντα άτομα, να βασανίζει, να ειρωνεύεται τα τραύματά τους.

Δηλώνουμε πως ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών από την αρχή της δίκης Λιγνάδη ιεραρχήσαμε την ανάγκη να βρίσκεται σύσσωμος ο κλάδος έξω από τα δικαστήρια, να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των καταγγελλόντων στην πιο κρίσιμη τους μάχη.

Μέσα στα διοικητικά συμβούλια του ΣΕΗ παλέψαμε επανειλημμένα (από τη θέση της μειοψηφίας) να πείσουμε τη διοίκηση (ΑΕΝΑΗ-ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ) να καλέσει ανοιχτά και δημόσια τον κλάδο εκεί. Γνωρίζαμε ότι η παρουσία μας εκεί ως εργατικό σωματείο στο χώρο του πολιτισμού, που παλεύει για την εξυγίανση και την αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών ήταν και είναι αναγκαία.

Η επίμονη άρνηση της διοίκησης να το κάνει με αιτιολογία ότι αυτό επιθυμούν οι δικηγόροι των θυμάτων δείχνει τις προθέσεις και τα όριά της. Και ενώ θα μπορούσε να ενημερώνει τον κλάδο, να τον κινητοποιεί και να τον παροτρύνει για έμπρακτη αλληλεγγύη, παρέμεινε στην απραξία, δήθεν με δεμένα χέρια. Κι ενώ κραυγάζει με δηλώσεις-πυροτεχνήματα «σπάσε τη σιωπή – είμαστε δίπλα σου», στα δύσκολα λακίζει κι αδυνατεί να συσπειρώσει ρηξιακά τον κλάδο, υποκύπτοντας στους αισχρούς εκβιασμούς του δικηγόρου του παιδοβιαστή. Πάγια τακτική, μιας διοίκησης που η νομική οδός αποτελεί την μόνη λύση, μιας διοίκησης που λειτουργεί με τη λογική της ανάθεσης και δεν στηρίζει τις κινηματικές διαδικασίες.

Εμείς δηλώνουμε ανοιχτά και δημόσια ΠΑΡΟΝΤΕΣ και ΠΑΡΟΥΣΕΣ από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στα επιζώντα άτομα, είμαστε δίπλα τους και τα στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Στεκόμαστε δίπλα στις μαχόμενες δημοσιογράφους που δέχονται επιθέσεις και καταγγελίες.

Γνωρίζουμε πως η δικαστική αυτή μάχη οφείλει να είναι για εμάς πρώτα από όλα ένας αγώνας πολιτικός. Γιατί είναι το αποτύπωμα μιας από τις πιο αντιδραστικές – αντεργατικές – συντηρητικές αστικές πολιτικές. Δεν ξεχνάμε την στάση της  κυβέρνησης μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της υπόθεσης. Η αργοπορία και η μεθοδευμένη αμέλεια συλλογής στοιχείων για το πρόσωπο του “άριστου”, κυβερνητικού, υπανθρώπου μας εξοργίζει. Δεν ξεχνάμε την συνολική στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής που υπηρετεί απέναντι στα ελπιδοφόρα κινήματα (φεμινιστικό – ΛΟΑΤΚΙ – εργατικό – νεολαίας).

Γνωρίζουμε πως η δίκη αυτή αποτυπώνει την βαθιά σαπίλα, σε κάθε επίπεδο, ενός κόσμου που ερχόμαστε σε ευθεία ρήξη. Ενός κόσμου με βία, με συγκαλύψεις εγκλημάτων, με διαφθορά. Ενός βαθιά εκμεταλλευτικού-πατριαρχικού κόσμου.

Γι’ αυτό κι ο αγώνας είναι για εμάς πάνω από όλα πολιτικός, είναι ένας αγώνας του εργατικού και φεμινιστικού κινήματος που ο κλάδος μας και το σωματείο οφείλει να πρωτοστατήσει.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ:

✊Για την δικαίωση όλων των επιζώντων των κακοποιητικών και παραβιαστικών συμπεριφορών.

✊Για όλες τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα που κακοποιούνται καθημερινά.

✊Για την καταδίκη του Λιγνάδη, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνεται το όραμά τους για τον πολιτισμό.

✊Για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης ενημέρωσης.

✊Γιατί μόνο όταν το «εμείς» σημαίνει συσπείρωση με συλλογικούς και κινηματικούς όρους, ο αγώνας μπορεί να είναι νικηφόρος.

  👉16/6 ημερομηνία συνέχισης της δίκης. Να είμαστε εκεί!