Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ...

ΔΙΚΗ για τον βαρύτατο τραυματισμό της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού από την ομάδα ΔΕΛΤΑ

Αν και απλώς… «τροχαίο», τελικά, η υπόθεση του χτυπήματος της Αγγελικής Κουτσουμπού και του ΕΕΚ από τον αστυνομικό Θεμιστοκλή Ποιμενίδη και την ομάδα ΔΕΛΤΑ, στη διαδήλωση ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με τη δικαστική διαδικασία  μιας ημέρας. Ξεκίνησε την Δευτέρα 13 Οκτώβρη, διεκόπη, και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 22 Οκτώβρη, 9 π.μ., στο Γ’ Μονομελές  Πλημμελειοδικείο (κτήριο ΠΡΟΚΑΤ, αίθουσα 2)

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η απάντηση της έδρας στο αίτημα της πολιτικής αγωγής για μετατροπή του αδικήματος από «εξ αμελείας τροχαίο» σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και η εκδίκαση της υπόθεσης σε ανώτερο δικαστήριο. Παρά τις απόπειρες να παρουσιαστεί η δίκη ως απλό τροχαίο, εξ αρχής ήταν ολοφάνερος ο πολιτικός χαρακτήρας της δίκης και η ευρύτερη σημασία που έχει για ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας. Όχι απλά οι αγωνιστές του κινήματος, αλλά κάθε άνθρωπος που σήμερα υφίσταται την τρομοκρατία των μνημονίων, της φτώχειας  και της ανεργίας του σήποντος καπιταλισμού, και την συνυφασμένη  κρατική βία και την καταστολή, μπορεί να δει τον εαυτό του καθαρά στο ματωμένο πρόσωπο της σ. Αγγελικής, όπως αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες της 6/12/2009.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην καμπάνια του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος υπήρξε εντυπωσιακή. Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα αλληλεγγύης που υπογράφτηκαν από συλλογικότητες, οργανώσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους. Η μαχόμενη εργατική τάξη πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των παρ’ ολίγο δολοφόνων. Ενδεικτικά, σταχυολογούμε κάποια, όπως της Γ.Σ. της ΒΙΟΜΕ, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΤΕΕ, της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ,  από το ΕΚΑ, από φοιτητικούς συλλόγους της Παντείου, του Φυσικού-Μαθηματικού, από πανεπιστήμια και πολυτεχνεία σε όλη τη χώρα, από ΕΛΜΕ, δημοτικές κινήσεις και σχήματα γειτονιάς, από συλλογικότητες ανέργων, από την Θεσσαλονίκη και τον Βόλο μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη, ή ακόμα και την Ρωσία, με μήνυμα συμπαράστασης από το Ρώσικο Κόμμα Κομμουνιστών. Αντίστοιχα, σημαντική ήταν και η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 9/10 στην ΕΣΗΕΑ, με την παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων και δημοσιογράφων από την πλειοψηφία των αριστερών εντύπων, και όχι μόνο (Πριν, Αυγή, Ριζοσπάστης, Δρόμος της Αριστεράς, Εφ. Συν., Κόκκινο) και από την μακρινή Κούβα, από την εφημερίδα Prensa Latina.
Η κινητοποίηση του κινήματος ενάντια στην εγκληματική φύση και πεπραγμένα των μηχανισμών καταστολής, αντανακλάστηκε και στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Πλήθος κόσμου με πανό, σημαίες, συνθήματα και σχετικό έντυπο υλικό, από νωρίς το πρωί, φρόντισαν να «υπενθυμίσουν» πως σε αυτή την μάχη η Αγγελική, αλλά και το ΕΕΚ, δεν είναι μόνοι τους· όπως δεν θα ήταν μόνο, αν ήταν στη θέση της, το οποιοδήποτε θύμα της κρατικής καταστολής. Γιατί η βία του κράτους μπορεί να απαντηθεί μονάχα με την ενότητα όλου του ταξικού δυναμικού, στην πράξη, για την συντριβή του, από οποιοδήποτε μετερίζι κι αν μας δίνεται η ευκαιρία να παλέψουμε σε κάθε δεδομένη στιγμή.

H πρώτη ημέρα της δίκης

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, «πρόλαβαν» κι εξετάστηκαν μόνο οι κλητευμένοι μάρτυρες. Από τις καταθέσεις των τεσσάρων μαρτύρων έγινε καθαρό ότι δεν πρόκειται περί τροχαίου ατυχήματος, αλλά για μια σχεδιασμένη και ψυχρά πραγματοποιημένη κατασταλτική δράση  της αστυνομικής δύναμης ΔΕΛΤΑ, για τη διάλυση μιας μαζικής διαδήλωσης.  
Εξ αρχής, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής (Σπύρος Φυτράκης, Δάφνη Βαγιανού και Βαγγέλης Κουρής) ζήτησαν από το  δικαστήριο  να θεωρήσει τον εαυτό του αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και να την παραπέμψει να εκδικαστεί σε ανώτερο δικαστήριο για «βαριά σκοπούμενη σωματική  βλάβη».
 Οι μάρτυρες κατηγορίας (η βαρύτατα τραυματισμένη Αγγελική Κουτσουμπού, ο Θόδωρος Κουτσουμπός και ο γιατρός και μέλος του ΕΕΚ Δημήτρης Γεωργίου) περιέγραψαν με σαφήνεια τις σκηνές της βίαιης αστυνομικής επίθεσης στην πορεία των 40000 χιλιάδων, επικεντρωμένη στο μπλοκ του ΕΕΚ. Έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται περί τροχαίου αλλά περί προσχεδιασμένης επιχειρησιακής δράσης. Εξ άλλου, όπως κατέθεσε η Αγγελική Κουτσουμπού, «ξέρετε πολλά τροχαία στα οποία ο υφυπουργός δημόσιας τάξης, ο Βούγιας τότε, να επισκέπτεται αμέσως το θύμα του τροχαίου στο νοσοκομείο;»
Η απόπειρα να υποβαθμιστεί η βίαιη αστυνομική επίθεση σε  τροχαία «εξ αμελείας παράσυρση» δεν μπορούσε  να σταθεί, παρά την  προσπάθεια της έδρας να στηρίξει την εκδοχή της αστυνομίας (που στην πραγματικότητα ήταν η εκδοχή  που λανσάρισε ο τότε  υπουργός τύπου Πεταλωτής και ο πολύς Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός που δεν διάβαζε τα μνημόνια, αλλά μεθόδευε τις βίαιες επιθέσεις κατά των διαδηλωτών με τη χρήση νέων αντιεξεγερτικών μονάδων όπως η ΔΕΛΤΑ).
Ακόμα και η κατάθεση του συνεπιβαίνοντος στη μοτοσυκλέτα αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ Ζαφειράκη έκανε σαφές πως επρόκειτο για επίθεση σε πλήθος, αν και αργότερα μετέτρεψε το πλήθος σε «διάπαρτα άτομα» – αλλά πολλά άτομα!
Η υπεράσπιση του αστυνομικού-θύτη και ο συνοδηγός προσπάθησαν να αποδείξουν  ότι:
Δίπλα από το μπλοκ του ΕΕΚ, το οδόστρωμα ήταν γεμάτο με «διάσπαρτο» κόσμο (στην αρχική του κατάθεση ο Ζαφειράκης δεν αναφέρει τίποτα σχετικό). Ξεκίνησαν 5 δίκυκλα από την Καραγεώργη Σερβίας με κατεύθυνση την Όθωνος όπου γινόντουσαν «σφοδρά επεισόδια με τραυματισμούς συναδέλφων τους» (πάλι η περιγραφή αντιφάσκει με τις αρχικές καταθέσεις), αλλά «όλως τυχαίως», αντί να πάνε ευθεία στον προορισμό τους, μετά από αλλεπάλληλους ελιγμούς, βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του δρόμου και μέσα στο μπλοκ του ΕΕΚ, που εκείνη τη στιγμή ήταν σταματημένο και περιφρουρημένο σχεδόν δίπλα στο πεζοδρόμιο στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Τέλος, μετά το χτύπημα, κι αφού συνειδητοποίησαν τι έχει συμβεί, υποστήριξε πως ήταν αυτοί που αμέσως κάλεσαν το ασθενοφόρο κι ενδιαφέρθηκαν για την ζωή της σ. Αγγελικής. Εντύπωση προκάλεσε μια αποστροφή του μάρτυρα υπεράσπισης: «εγώ δεν κοίταζα, τον είχα αγκαλιάσει –τον οδηγό της μοτοσυκλέτας Ποιμενίδη- και αισθάνθηκα ότι περάσαμε πάνω  από κάτι και πέσαμε…».
Η σ. Αγγελική Κουτσουμπού, ο σ. Θόδωρος Κουτσουμπός, αρχισυντάκτης της Ν.Π. και φωτογράφος των επίμαχων συμβάντων, και ο σ. Δημήτρης Γεωργίου, γιατρός στο επάγγελμα και αυτόπτης μάρτυρας, συνοδοιπόρος της σ. Αγγελικής με την οποία ήταν πιασμένοι αγκαζέ κατά την επίθεση, εμφάνισαν –και με την επίρρωση του οπτικοακουστικού υλικού- μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Καταθέτοντας, ο σ. Δημ. Γεωργίου είπε: «Είμαι γιατρός, με χτύπησαν με κλομπ στο κεφάλι και το χέρι. Ως σήμερα δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το χέρι μου στη δουλειά μου». Σημειώνουμε πως η  μήνυση που κατέθεσε ο σ. Γεωργίου είναι άγνωστο σε ποιο δικαστικό συρτάρι έχει σκαλώσει.
Οι μηχανές των ΔΕΛΤΑ που έφυγαν από την Καραγεώργη Σερβίας κινήθηκαν με ταχύτητα και με σκοπό προς το μπλοκ του ΕΕΚ, κι όχι προς την Όθωνος που βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση, με σαφή εντολή να το διαλύσουν. Δεν υπήρχαν «διάσπαρτα» άτομα στο οδόστρωμα, που υποτίθεται πως τους ανάγκασαν να κάνουν ελιγμούς. Χρησιμοποιώντας τις μηχανές ως δολοφονικό όπλο και πολιορκητικό κριό, έπεσαν πάνω στο πλήθος χτυπώντας την Αγγελική. Απόδειξη πως η συγκεκριμένη πρακτική ήταν ενταγμένη στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΛΤΑ, είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις την ίδια ημέρα όπου διαδηλωτές εκσφενδονίστηκαν στον αέρα από πρόσκρουση με κινούμενες αστυνομικές μηχανές, κάτι που έκτοτε είναι συνηθισμένο φαινόμενο με πλήθος καταγγελιών να έχουν καταγραφεί, μέχρι και πολύ πρόσφατα, στην διαδήλωση για τον Παύλο Φύσσα. Ο σκοπός τους, να διαλύσουν το μπλοκ τραυματίζοντας, ακόμα και με την πιθανότητα θανάτου. Φαίνεται από το γεγονός ότι συνέχισαν να χτυπούν και την τραυματισθείσα (όπως κατέθεσε προανακριτικά ο Γ. Δαραμούσκας, που κι ο ίδιος βρέθηκε με σπασμένο χέρι επειδή δεν άφηνε το πανό του ΕΕΚ) ακόμα και όσους προσέτρεξαν ως γιατροί να βοηθήσουν την τραυματισθείσα, ζητώντας να φωνάξουν ασθενοφόρο. Τα αρχεία του ΕΚΑΒ αποδεικνύουν πως το ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε πρώτα από άλλον αριθμό που ανήκει σε νεαρή φοιτήτρια, κι όχι από το κινητό του Ποιμενίδη, που και ήταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό και υποχρεούται από το νόμο να καλέσει ιατρική βοήθεια όταν υπάρχει τραυματίας.
Οι επιπτώσεις στην υγεία της σ. Α. Κουτσουμπού, αλλά και το ημι-παράλυτο χέρι του σ. Δ. Γεωργίου, δείχνουν την μανία με την οποία δέχτηκαν τα βίαια χτυπήματα από τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, που σήμερα εμφανίζονται στο δικαστήριο ως «δεν γνωρίζω τίποτα». Οι ψευτο-ηθικολογικές επικλήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, να «διερωτηθούμε αν είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει στον Ποιμενίδη» ή «αν μας φαίνεται λογικό να ήθελε ένα νέος αστυφύλακας να χτυπήσει το θύμα», καθώς και οι γκάφες του με τις φωτογραφίες, όπου εμφάνιζε τα θύματα της αστυνομικής βίας (τον καταδικασθέντα  σ. Θάνο Ζαμπέτη) ως αστυνομικούς πεσμένους στο έδαφος από την περιφρούρηση του ΕΕΚ, προκάλεσαν ουκ ολίγες φορές το γέλιο στο ακροατήριο, ωθώντας τον πρόεδρο του δικαστηρίου να… επιβάλλει την τάξη.
Η δίκη δεν έχει τελειώσει. Επιβάλλεται η ίδια και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε αγωνιζόμενο κι ανησηχούντα ανθρώπο. Να στείλουμε ένα ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να καθίσουμε στο σκαμνί όλους τους ενόχους, φυσικούς κι ηθικούς αυτουργούς, να καταδικαστούν οι παρ’ ολίγον φονιάδες της συντρόφισσας μας!
Ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένεται να καταθέσουν  είναι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νάντια Βαλαβάνη και Θοδωρής Δρίτσας), από τη  ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Δημ. Δεσσύλας, Αγγ. Χάγιος, Π. Κωνσταντίνου, Δέσποινα Κουτσούμπα), καθηγητές πανεπιστημίου (Ευτύχης Μπιτσάκης, Πέπη  Ρηγοπούλου), συνδικαλιστές (Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός και Παύλος Αντωνόπουλος – ΑΔΕΔΥ, Μάριος Λώλος, πρόεδρος των φωτορεπόρτερς και θύμα ο ίδιος ανάλογης αστυνομικής επίθεσης), ο Διονύσης Τσακνής και ο Δημήτρης Παπαχρήστου (εκφωνητής του Πολυτεχνείου) και φυσικά πολλά μέλη του ΕΕΚ και ο γραμματέας του σ. Σάββας Μιχαήλ – αυτόπτες μάρτυρες και μερικοί εξ αυτών θύματα της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης ή συλληφθέντες εκείνη την ημέρα.

Κ. Αποστολόπουλος