Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun

Με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους Samidoun αναφέρεται στην ισραηλινή επίθεση στη Τζενίν. Ύστερα από δύο ημερών καταστροφές στον προσφυγικό καταυλισμό, ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Οι επαναστάτες της Παλαιστινιακής αντίστασης, στον καταυλισμό – σύμβολο της Τζενίν βγήκαν αλώβητοι, νικητές απέναντι σε ένα βαριά εξοπλισμένο με όλα τα δολοφονικά σύνεργα στρατό.

Η ανακοίνωση του Samidoun:

3 Ιουλίου 2023

Tις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 3 Ιουλίου 2023, οι σιωνιστικές δυνάμεις άρχισαν να εισβάλλουν και να επιτίθενται στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό με τεράστια στρατιωτική παρουσία 1.000 στρατιωτών και τουλάχιστον 150 τεθωρακισμένες μπουλντόζες Caterpillar, οπλισμένα drones, τεθωρακισμένα οχήματα και εναέριο στρατιωτικό εξοπλισμό. Στόχος αυτών των επιθέσεων είναι η αυξανόμενη παλαιστινιακή αντίσταση με βαθιές ρίζες στη Τζενίν, η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στη βόρεια Δυτική Όχθη της κατεχόμενης Παλαιστίνης που δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο της σιωνιστικής κατοχής ή της δια πληρεξουσίου Παλαιστινιακής Αρχής.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun ενώνεται με τους συντρόφους μας στο MasarBadil, το Παλαιστινιακό Κίνημα Εναλλακτικού Επαναστατικού Μονοπατιού, καλώντας «όλες τις αλληλέγγυες δυνάμεις και τα απελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να οργανώνουν δραστηριότητες και διαδηλώσεις για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό μας και την ηρωική του αντίσταση στον καταυλισμό και την πόλη Τζενίν. Ο παλαιστινιακός λαός στην πατρίδα, στην εξορία και τη διασπορά είναι ενωμένος αυτή τη στιγμή γύρω από τη γενναία αντίσταση ενάντια στη βάναυση επιθετικότητα των Σιωνιστών και των ΗΠΑ και επιβεβαιώνει με το αίμα και τις σφαίρες του την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την επίθεση».

Δόξα στους Μάρτυρες, Λευτεριά στους Αιχμαλώτους!

Αυτή η επίθεση στη Τζενίν έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 11 Παλαιστίνιους μάρτυρες:

 • Majdi Younis Araarawi (17 χρόνων)
 • Owais Hani Hanoun (19 χρόνων)
 • Hussam Mohammed Abu Zeib (18 χρόνων)
 • Nour al-Din Hussam Marshoud (16 χρόνων)
 • Ali Hani al-Ghoul (17 χρόνων)
 • Samih Firas Abu al-Wafa (20 χρόνων)
 • Ahmed Mohammed al-Amer (21 χρόνων)
 • Mohammed Mohannad al-Shami (23 χρόνων)
 • Mustafa Nedal Qasem (17 χρόνων)
 • Oday Ibrahim Khamayseh
 • και Mohammed Imad Hasanein (21 χρόνων), ο οποίος πυροβολήθηκε από δυνάμεις κατοχής στη βόρεια είσοδο του Al-Bireh, στη Ραμάλα.

Οι αγωνιστές της αντίστασης πολεμούν και δίνουν την ίδια τους τη ζωή όχι μόνο για να υπερασπιστούν τον καταυλισμό της Τζενίν αλλά για να προωθήσουν την παλαιστινιακή απελευθέρωση.

Αντιμετωπίζοντας τη Συνεχιζόμενη Νάκμπα

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στην Τζενίν. Οι κατοχικές μπουλντόζες έχουν δημιουργήσει βαθιά αυλάκια στους δρόμους της Τζενίν, καταστρέφοντας οχήματα και περιουσίες, ενώ περισσότερες από 500 οικογένειες Παλαιστινίων -ήδη πρόσφυγες- έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 άτομα, τα οποία συνέχισαν να δέχονται επίθεση από δυνάμεις κατοχής εν μέσω αυτού του παραδείγματος της συνεχιζόμενης Νάκμπα.

Οι δυνάμεις κατοχής έχουν μαζέψει εκατοντάδες Παλαιστίνιους από τους δρόμους της Τζενίν, πετώντας τους σε τζιπ και αυτοκίνητα και ανακρίνοντάς τους και πραγματοποιώντας μαζικές συλλήψεις σε μια προσπάθεια να στοχοποιήσουν την αντίσταση. Οι Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις κατοχής σε μια τέτοια επίθεση υποβάλλονται συχνά σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και κακοποίηση.

Οι δυνάμεις κατοχής έχουν εμποδίσει τα παλαιστινιακά ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες, ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους έχουν βάλει στο στόχαστρο σπίτια και κατοικίες, τζαμιά και το Θέατρο Ελευθερίας της Τζενίν.

Η Αναδυόμενη Αντίσταση

Ταυτόχρονα, η αντίσταση – που έχει ονομάσει αυτή τη μάχη «Η οργή της Τζενίν» – συνεχίζει να αντεπιτίθεται και να κρατά τη θέση της στον πολιορκημένο καταυλισμό Τζενίν. Αρκετά ισραηλινά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί, στρατιώτες κατοχής δέχθηκαν ενέδρα από μαχητές της αντίστασης και πολλά στρατιωτικά οχήματα έχουν εκραγεί, υποστεί ζημιές και καταστραφεί από εκρηκτικά και βόμβες των δυνάμεων της αντίστασης. Όπως και στη Γάζα, η κλιμακούμενη χρήση αεροπορικών βομβαρδισμών και δολοφονιών δείχνει ότι η αντίσταση έχει καταστήσει με πολλούς τρόπους αδύνατη την είσοδο στρατιωτών κατοχής στο έδαφος.

Μέσα στην Παλαιστίνη, διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους σε πόλεις σε όλη τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Παλαιστίνη του ‘48. Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν δυνάμεις κατοχής σε περιοχές σε όλη τη Δυτική Όχθη, ενώ οι δυνάμεις της αντίστασης εξαπέλυσαν εκρήξεις στον λεγόμενο αποικιακό «συνοριακό φράχτη» που περιβάλλει τη Γάζα.

Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στην Τζενίν

Έκτακτες διαδηλώσεις οργανώνονται σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο για να απαιτήσουν τον τερματισμό αυτής της επιθετικότητας. Στο μεταξύ, η πλήρης συνενοχή και ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων -ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών- στην επίθεση στην Τζενίν γίνεται ίσως καλύτερα ξεκάθαρη από τον Σιωνιστή πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς μίλησε στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ σήμερα, δηλώνοντας:

«Η Αμερική έχει παράσχει στο Ισραήλ ηθική και πολιτική υποστήριξη ενάντια σε αυτούς που θα μας εξαφάνιζαν, το μοναδικό εβραϊκό κράτος. Η συνεργασία για την ασφάλεια δεν ήταν ποτέ καλύτερη, η ανταλλαγή πληροφοριών δεν ήταν ποτέ πιο βαθιά.» Καυχιόταν για την επίθεση στην Τζενίν και τον άμαχο προσφυγικό πληθυσμό της: «Τη στιγμή που μιλάω, τα στρατεύματά μας μάχονται με τους τρομοκράτες… Δεν υπάρχουν καταφύγια για τρομοκράτες – ούτε στη Γάζα, ούτε στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, ούτε πουθενά.»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στο ισραηλινό καθεστώς στρατιωτική βοήθεια άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ σε αυτήν την οικονομική, στρατιωτική, διπλωματική και πολιτική βοήθεια συμμετέχει και η ιμπεριαλιστική τους κουστωδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλοι, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν εμπορικά προνόμια και στρατιωτικές συμμαχίες με την κατοχή, ενώ καταστέλλουν την οργάνωση για δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη στις χώρες τους.

Το Κίνημα των Φυλακισμένων: Επαναστατικοί Δεσμοί

Όπως πάντα, το κίνημα των κρατουμένων βρίσκεται στην καρδιά της αντίστασης. Η Τζενίν είναι το σπίτι πολλών μαρτύρων και αιχμαλώτων που έχουν θυσιαστεί για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και συνεχίζουν να το κάνουν σε καθημερινή βάση. Η Τζενίν, φυσικά, φιλοξενεί τους έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους της επιχείρησης Freedom Tunnel, οι οποίοι απέδρασαν από την κατοχική φυλακή Gilboa υψίστης ασφαλείας το 2021. Η αυτοαπελευθέρωση αυτών των κρατουμένων συνδέεται βαθιά με τη συνεχιζόμενη αντίσταση στην Τζενίν, με το όνομα «Ταξιαρχία Τζενίν» να ισχύει και για τα δύο.

Μεταξύ άλλων στόχων, οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο σπίτι του Zakaria Zubeidi, ενός από τους έξι αγωνιστές της σήραγγας της ελευθερίας. Η επίθεση και η κατάληψη του σπιτιού του Zakaria Zubeidi είναι μια εσκεμμένη επίθεση σε Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια προσπάθεια να χτυπηθεί το ηθικό της αντίστασης.

Η Randa Musa, η χήρα του Khader Adnan, μάρτυρα του παλαιστινιακού κινήματος αιχμαλώτων από την Τζενίν, του οποίου η ζωή πάρθηκε στις 2 Μαΐου 2023 μετά από 86 ημέρες απεργίας πείνας, είπε: «Υπάρχει μια γενιά στη Τζενίν που επιδιώκει να εκδικηθεί τους πατέρες της˙ παιδιά των οποίων οι πατέρες σκοτώθηκαν από την κατοχή το 2002 που έχουν πλέον μεγαλώσει.» Τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της αντίστασης στη Τζενίν, σημειώνοντας ότι ο λαός στην αντίσταση δεν θα ηττηθεί και θα εμπλακεί σε μια εξαιρετικά ηρωική μάχη. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια δοκιμασία για όλο το λαό μας στη Δυτική Όχθη.»

Ο Mustafa Sheta, πρώην Παλαιστίνιος κρατούμενος και διευθυντής του Θεάτρου της Ελευθερίας, απηχούσε αυτό το συναίσθημα: «Τα κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν, τα αυτοκίνητα μπορεί να καταστραφούν και αμέτρητα άτομα μπορεί να συλληφθούν, να τραυματιστούν ακόμα και να γίνουν μάρτυρες. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες θα χρησιμεύσουν μόνο για την ανατροφή μιας νέας γενιάς που θα φέρει τη δάδα αντίστασης που μετέφεραν αυτοί που ήρθαν πριν από αυτούς, όπως κάνουμε σήμερα και όπως θα κάνουν τα παιδιά μας στο μέλλον. Είναι μια αδυσώπητη επιδίωξη, με γνώμονα τη φιλοδοξία να ανακτήσουμε τη γη μας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου.»

Photo:  Mustafa Sheta

Σιωνιστική Κρίση και Συνενοχή της Παλαιστινιακής Αρχής

Το ισραηλινό καθεστώς προσπάθησε να συντρίψει την παλαιστινιακή αντίσταση και το ευρύ λαϊκό λίκνο της στην Τζενίν μέσω σφαγών και αποικιακής βίας. Έχει κλονιστεί από την πραγματικότητα ότι χάνει τον έλεγχο της Τζενίν και ολόκληρης της βόρειας Δυτικής Όχθης, καθώς η αντίσταση μεγάλωσε, αναπτύχθηκε και ενίσχυσε τις ικανότητές της να υπερασπιστεί τον λαό της και να πολεμήσει για την ελευθερία. Επιπλέον, οι φασιστικές δυνάμεις γύρω από τον Νετανιάχου, τον Bezalel Smotrich και τον Itamar Ben Gvir προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συνεχιζόμενη εσωτερική κρίση του σιωνιστικού σχεδίου σε μια ακόμη βάναυση επίθεση στον παλαιστινιακό λαό.

Ενώ η σιωνιστική επίθεση και η φασιστική ηγεσία του καθεστώτος υποστηρίζονται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η Παλαιστινιακή Αρχή παρέμεινε υποταγμένη, εκδίδοντας δηλώσεις καταδίκης ενώ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας της να παραμερίσουν και να επιτρέψουν στις δυνάμεις κατοχής να εισβάλουν και να εφορμήσουν εναντίον της Τζενίν. Οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής συνέλαβαν ακόμη και τους Murad Malaysheh και Mohammed Brahmeh, αρχηγούς των Ταξιαρχιών Al-Quds, καθώς προσπάθησαν να ταξιδέψουν στη Τζενίν για να υποστηρίξουν την αντίσταση˙ παρά τους ισχυρισμούς της Παλαιστινιακής Αρχής ότι προστατεύει τον Malaysheh, απορρίπτει τη σύλληψή του και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας για την απελευθέρωσή του. Η Παλαιστινιακή Αρχή δημιουργήθηκε στις συμφωνίες του Όσλο για να χρησιμεύσει ως πληρεξούσιος της κατοχής και για να συμμετάσχει στον συντονισμό της ασφάλειας, όχι για να εκπροσωπήσει ή να υπερασπιστεί τον παλαιστινιακό λαό – αυτές οι στιγμές αποκαλύπτουν αυτή την πραγματικότητα με εξαιρετική σαφήνεια.

Υπερασπιστείτε την Τζενίν! Σταθείτε στο πλευρό της Αντίστασης!

Η κατοχή επιχειρεί να χτυπήσει την καρδιά της αυξανόμενης παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Όχθη μέσω της επίθεσής της στη Τζενίν και, ειδικότερα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Είναι σαφές ότι 75 χρόνια συνεχιζόμενης Νάκμπα απέτυχαν να σπάσουν το πνεύμα ή να κατακτήσουν τη βούληση της Παλαιστινιακής αντίστασης, και το ίδιο ισχύει και σήμερα. Η αντίσταση έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις σφαγές, να αντεπιτεθεί και να προχωρήσει προς την απελευθέρωση˙ στην πραγματικότητα, οι μαχητές που κρατούν τη γη τους στη Τζενίν σήμερα αντιπροσωπεύουν μια αληθινή ελπίδα για την ανθρωπότητα και ότι η δικαιοσύνη μπορεί να επικρατήσει έναντι του καταπιεστή και του εκμεταλλευτή.

Αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να αφήσουμε τον γενναίο λαό της Τζενίν και της Παλαιστίνης μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή τη στρατιωτική μηχανή της αποικιοκρατίας και της κατοχής. Όπως το σιωνιστικό καθεστώς βασίζεται στους ιμπεριαλιστές εταίρους του στο έγκλημα για να συνεχίσει να επιτίθεται στον παλαιστινιακό λαό, και στηρίζεται σε αυτό για να αρνηθεί την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση στο αραβικό έθνος και σε όλα τα έθνη της περιοχής, η αντίσταση στην Παλαιστίνη βρίσκει επίσης τη δική της υποστήριξη στις περιφερειακές δυνάμεις και τη συμμαχία της αντίστασης και στο διεθνές στρατόπεδο αντίστασης και επανάστασης. Στον πυρήνα του ιμπεριαλισμού, τα λαϊκά μας κινήματα πρέπει να οργανωθούν, να βγουν στους δρόμους, να πραγματοποιήσουν επείγουσες ενέργειες και να οικοδομήσουν εξουσία ικανή να μποϊκοτάρει και να απομονώσει το κατοχικό καθεστώς και να σπάσει τους δεσμούς της στρατιωτικής συνεργασίας, της διπλωματικής συμμαχίας και της συνεργασίας για την ασφάλεια που στοχεύει τον παλαιστινιακό λαό.

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.

Παρακολουθήστε τις ενημερωμένες ειδήσεις στα αγγλικά από την Αντίσταση στο https://t.me/PalestineResist