Χιλιάδες νέοι μαζί με τους εργάτες στις τριήμερες εκδηλώσεις!

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 10 χρόνων της αυτοδιαχειριζόμενης κάτω από εργατικό έλεγχο ΒιοΜε, στους χώρους του κατειλημμένου εργοστασίου το τριήμερο 28-30/4/2023, που διοργάνωσαν οι εργάτες και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

Την Παρασκευή 28/4, πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνέλευση Αλληλεγγύης, στην οποία έγινε απολογισμός αυτών των δέκα χρόνων αγώνα.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι, όχι μόνο απαρνήθηκαν την ανεργία και την ηττοπάθεια, αλλά κατάφεραν να παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και να τα διαθέσουν σε δεκάδες κινηματικούς χώρους, αγορές και παζάρια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αρωγό την αλληλεγγύη κατάφεραν να επιβιώσουν, μέσα στη λαίλαπα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που γονάτισε ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι το εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Πολύ περισσότερο όμως τα κατάφεραν όχι μέσα από μία καπιταλιστική σκοπιά, αλλά με καθαρά εργατικό πρόθεμα και ταυτότητα. Οι εργάτες της ΒιοΜε ήρθαν σε επικοινωνία με συναδέλφους τους και αγωνιστές απ’ όλο τον κόσμο και συμμετείχαν ανελλιπώς σε όλες τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα όλο αυτό το διάστημα. Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο δημιούργησαν και στέγασαν Εργατικό Ιατρείο μέσα στο εργοστάσιο, έγιναν σημείο υποδοχής και αποθήκευσης τροφίμων, ρούχων και υλικού για τους πρόσφυγες, άνοιξαν τους χώρους του για εκδηλώσεις, προβολές και διεθνείς εργατικές συνδιασκέψεις και δέχθηκαν, δίνοντας δουλειά στο συνεταιρισμό τους, ανέργους, πρόσφυγες και άτομα από τον LGBT χώρο. Ακόμη προσπάθησαν να μεταφέρουν το παράδειγμά τους και σε άλλα εργοστάσια που έκλεισαν από την εργοδοσία, ενώ με το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης κατάφεραν να συσπειρώσουν γύρω τους σωματεία και αγώνες απ’ όλη την Ελλάδα σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση.

Φυσικά η κουβέντα δεν αναλώθηκε μόνο στα όσα έχει πετύχει ο αγώνας αλλά και σε αυτά που έχει μπροστά του. Ο τρόπος που θα παραμείνει το εργοστάσιο σύμβολο σε εργατικά χέρια, κόντρα στις προθέσεις των funds και των αγοραστών που επιθυμούν να το μετατρέψουν σε μεσιτικό παράδεισο, είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί άμεσα από το κίνημα.

Ένα πρώτο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε τις επόμενες δύο μέρες των εκδηλώσεων, όπου χιλιάδες νέοι κατά κύριο λόγο (πολλοί από αυτούς μπορεί να πήγαιναν δημοτικό όταν ξεκίνησε αυτός αγώνας, δείγμα και της διαχρονικότητας του μηνύματος του αγώνα) έστειλαν το μήνυμα ότι η ΒιοΜε δεν είναι μόνη και πως οι επίδοξοι αγοραστές θα μας βρουν μπροστά τους.

Στις συναυλίες συμμετείχαν δεκάδες γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Koza Mostra, οι Καταχνιά, η Βάσω Βασιλειάδη, οι Άγγελοι Τσιτσάνη, Foreplay, Mormo κ.ά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εμφάνιση των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Χαρούλη και των Χαΐνηδων, σε μια επανάληψη της μεγάλης συναυλίας που είχαν δώσει οι τρεις τους πριν 10χρονια, μια μέρα πρωτού οι εργάτες βάλουν ξανά μπροστά την παραγωγή.

Συγκλονιστικότερη στιγμή της βραδιάς όταν κατά τη διάρκεια μιας απρόοπτης διακοπής του ρεύματος οι περισσότεροι από 7.000 συγκεντρωμένοι, ένωσαν τις φωνές τους τραγουδώντας ”πότε θα κάνει ξαστεριά”.

Να σημειώσουμε ότι κάποια τεχνικά προβλήματα δεν έλειψαν, καθώς μόλις τρεις μέρες πριν τις έναρξη, άγνωστοι έκλεψαν τα καλώδια που ηλεκτροδοτούν το εργοστάσιο, σε μια πρωτοφανή πράξη δολιοφθοράς. Παρόλα αυτά όμως και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εργαζομένων και αλληλέγγυων, μπόρεσε να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ζημιά κόντρα σε όσους επιδίωκαν το αντίθετο.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα, με τους περισσότερους να σπεύδουν να ξεκουραστούν καθώς μετά από μερικές ώρες ακολουθούσε το ραντεβού για την Πρωτομαγιάτικη πορεία.

Από την πλευρά μας ευχόμαστε χρόνια πολλά στη ΒιοΜε και καλή δύναμη στους εργάτες της. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι τέτοιοι αγώνες που θα δώσουν τόσα πολλά στο κίνημα. Θα τα ξαναπούμε στους δρόμους σύντροφοι!

Β. Τζ.