του Ερνέστο Αγγελή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Ίλιον, την Πέμπτη 15 Ιουλίου, στις 19:30. Το δυναμικό παρών στην διαδήλωση, έδωσαν τουλάχιστον 250 εργαζόμενοι και νεολαίοι της περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν κινητοποιηθεί την Δευτέρα, ενάντια στην έξωση των προσφύγων στο Ίλιον.

Η συγκέντρωση που άρχισε στις 19:30 στην κεντρική πλατεία Ιλίου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αριστερής Κίνησης Ιλίου (ΑΡΚΙ) και άλλων συλλογικοτήτων που είχαν πάρει μέρος στην συνέλευση της πλατείας Αγ. Φανουρίου την Δευτέρα. Το πανό της ΑΡΚΙ έγραφε: “Στέγη τώρα στους πρόσφυγες / Κοινός Αγώνας για Ζωή!”. Στη συγκέντρωση και την πορεία ήταν εκτός από την ΑΡΚΙ, η Ανυπότακτη Πόλη των Αγ. Αναργύρων-Καματερού, η Ανυπότακτη Πετρούπολη, η αυτοδιαχειριζόμενη κατάληψη Αγρός και το πανό της συνέλευσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην αρχή της πορείας, με ένα σύνθημα για τους Κοινούς Αγώνες ενάντια στις εξώσεις και την καταστολή.

Η πορεία άρχισε από τον κεντρικό δρόμο του Ιλίου και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Δημαρχείου και περνώντας από όλους τους τοπικούς συνοικιακούς δρόμους της περιοχής αυτής, ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες κόσμου που ήταν έξω. Τα συνθήματα που δονούσαν την πορεία ήταν: “Ούτε στο Ίλιον – Ούτε Πουθενά / Όχι στις εξώσεις για την προσφυγιά” και “Με τους μετανάστες είμαστε μαζί / Όχι στις εξώσεις και την καταστολή” αλλά και πολλά ακόμα συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Η πορεία έκανε γνωστή στο Ίλιον την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες και την ανυποχώρητη πάλη αλληλεγγύης στο πλευρό τους. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα αλλά και στην διακίνηση των προκηρύξεων της ΑΡΚΙ ήταν σημαντική καθώς στην πορεία πήραν μέρος και νεολαίοι της περιοχής και δόθηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις. Εκατοντάδες προκηρύξεις και της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης του ΕΕΚ επίσης μοιράστηκαν.

Η πορεία πέρασε μπροστά από το ΑΤ Αγ. Φανουρίου, του οποίου οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την έξωση των προσφύγων και επιτέθηκαν στην κινητοποίηση αλληλεγγύης στο πλευρό τους. Είχαν τοποθετήσει μία κλούβα και μια διμοιρία μπροστά από τον δρόμο του τμήματος. Η πορεία πέρασε μπροστά τους φωνάζοντας συνθήματα και οδηγήθηκε στην πλατεία Αγ. Φανουρίου όπου και ολοκληρώθηκε.

Η σημερινή πορεία, με μεγάλη συμμετοχή κυρίως νεολαίας, ήταν μια σημαντική πρώτη πράξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και πρόκειται να συνεχιστεί. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί ορισμένα χρήματα αλληλεγγύης για την οικογένεια των τριών προσφύγων από το Ίλιον και αναζητείται χώρος διαμονής τους, καθότι από την Δευτέρα είναι άστεγοι. Το ταξικό αυτό έγκλημα δεν θα περάσει. Το δίκιο των προσφύγων είναι υπόθεση όλων των καταπιεσμένων.