ΙΛΙΟΝ: ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΨΥΧΗΣ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΙΛΙΟΝ: ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΨΥΧΗΣ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός στα δυτικά, και συγκεκριμένα στο Ίλιον. Kαι μια μεγάλη συναυλία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Όλοι τους, καλλιτέχνες, το πλήθος του κόσμου και οι γιατροί του Iατρείου Kοινωνικής Aλληλεγγύης Iλίου, έδιναν κάτι από το περίσσευμα της ψυχής τους σε ανθρωπιά, αγάπη και αλληλεγγύη.

Έτσι μπόρεσε να γίνει η συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην κεντρική πλατεία Iλίου, το βράδυ της Παρασκευής 10 Iουνίου.
 
H συναυλία οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου Ιλίου. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, παρεβρέθησαν στην πλατεία Γεννηματά στο Ίλιον στη συναυλία που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πλήθος συλλογικοτήτων με την παρουσία τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα: ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Ιλίου, το Αριστερό Σχήμα Ιλίου, η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, ο Βοτανικός Κήπος της Πετρούπολης, η Κ.Ο  ΙΛΙΟΥ του ΕΕΚ-Τροτσκιστές, η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.ά.

Σημαντικές είναι οι ποσότητες φαρμάκων και τροφίμων μακράς διαρκείας που έφερε ο κόσμος για τη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου και για τους πρόσφυγες.
 
Η συναυλία ξεκίνησε στις 8:00 το βράδυ με τους Ρετζι -Μάβι να ανεβαίνουν στη σκηνή, ενώ ακολούθησε το μουσικό σχήμα του 18ΑΝΩ, από τα παιδιά που δίνουν τη μάχη για τη ζωή,  που καταχειροκροτήθηκαν. Στη συνέχεια οι μεγάλες Μάρθα Φριντζήλα και η Σαβίνα Γιαννάτου χάρισαν μια μαγευτική βραδιά στο κοινό. Aξιοσημείωτη στιγμή, όταν ο Aποστόλης Ρίζος τραγουδούσε, η Σαβίνα Γιαννάτου πήρε το μικρόφωνο και του έκανε φωνητικά.

O Θέμος Σκανδάμης, ανεβαίνοντας στη σκηνή μεταμεσονύκτια ανέβασε πολύ κέφι. «Tην επόμενη φορά που θα μου πουν για τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκι εγώ θα τους πω ότι ξέρω κάποιους άλλους που δίνουν από το περίσσευμα της ψυχής τους», είπε από μικροφώνου.

Στη συνέχεια οι… ακούραστοι Βασίλης Ράλλης και Δημητράκης Ramon έκλεισαν τη συναυλία στις 1:30 τα ξημερώματα! Aλλά κανείς δε διαμαρτυρήθηκε! Ήταν μια εξαιρετική συναυλία που καθένας θάθελε να παρακολουθεί…

Nα σημειώσουμε ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς σε αυτήν τη συναυλία. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του συνθέτη – τραγουδοποιού και συμπολίτη στο Ίλιον, Νίκου Ζούδιαρη, στο στήσιμο αυτής της όμορφης εκδήλωσης.

Παραφωνία

Η συναυλία ήταν επιτυχημένη παρά τον πρωτοφανή  πόλεμο που δέχθηκε από την Δημοτική αρχή. Mε εντολές προφανώς του κυρίου δημάρχου, άνθρωποι της δημοτικής αρχής με ιδιαίτερη φροντίδα κατέβασαν όλα τα… πανό και όλες τις αφίσες που διαφήμιζαν τη συναυλία, από όλα τα σημεία του Δήμου Ιλίου. H ίδια δημοτική αρχή, παρά την αίτηση, αρνήθηκε επίσης να παραχωρήσει εξέδρα για τη συναυλία και μόλις λίγες ώρες πριν την εκδήλωση τηλεφώνησε να μάθει αν… χρειαζόμαστε εξέδρα! Tα σχόλια περιττεύουν.

Γιώργος Σιορόκος

 
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου φιλοξενείται στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου, στην οδό Iδομενέως 32, στον δεύτερο όροφο.

Το Iατρείο Kοινωνικής Aλληλεγγύης είναι δημιούργημα της ανάγκης που προέκυψε μετά τη διάλυση των περιφερειακών ΙΚΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όταν εξανάγκασε σε απόλυση τους μισούς από τους 5500 γιατρούς που υπηρετούσαν στο τότε ΙΚΑ, στο πλαίσιο των μνημονίων που υπέγραψε.

Δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Για όσους είχαν προσδοκίες ότι η κυβέρνηση που ακολούθησε θα διόρθωνε τα πράγματα, η διάψευση ήρθε πολύ γρήγορα καθώς η κυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ υπέγραψε και να δρομολόγησε το τρίτο μνημόνιο ενάντια στον ήδη καθημαγμένο λαό.

Έτσι, αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τη μάχη για το δικαίωμα στη ζωή ενάντια σε κάθε κυβέρνηση και πολιτική που επιχειρεί να καταστρέψει τη ζωή και την ελπίδα στο αύριο.

Αυτή ήταν η γενέθλια πράξη δημιουργίας του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο ΙΛΙΟΝ πριν από ένα χρόνο.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ίλιον συνεργάζεται και αγωνίζεται ήδη με άλλα κοινωνικά ιατρεία στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες και στόχους:

Το ιατρείο μας:

1. Αποτελεί ένα πολιτικό εγχείρημα – πρόταγμα του σήμερα, για μια άλλη κοινωνία ελευθερίας και δικαιοσύνης του αύριο.

2. Αρνείται την ανάθεση και την εμπορευματοποίηση της αλληλεγγύης, καταγγέλλει την αλληλέγγυα ψηφοθηρία.

3. Αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με το κράτος, τις ΜΚΟ, το ΕΣΠΑ, την εκκλησιαστική υποκρισία.

4. Καταγγέλει τα μνημόνια και όλους τους διαχειριστές τους δεξιούς, κεντρώους και ”δήθεν” αριστερούς.

5. Καταγγέλει το χρέος στην ολότητά του και παλεύει για την διαγραφή του.

6. Υποστηρίζει ένα δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς κανένα αποκλεισμό ντόπιου ή πρόσφυγα, ασφαλισμένου και ανασφάλιστου, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων.

7. Ενώνει τη φωνή του και τη δράση του με άλλες συλλογικότητες, αυτοοργανωμένες δομές, εργατικά και κοινωνικά κινήματα, με όραμα μια κοινωνία χειραφετημένη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

8. Παλεύει ενάντια σε κάθε ρατσιστικό, εθνικιστικό, φασιστικό λόγο και δράση. Ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλεισμού των προσφύγων. Για άμεση χορήγηση ασύλου σε όσους το αιτούνται, πρόσβαση σε κανονική κατοικία,  προνοιακή οικονομική στήριξη όλων των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν πόρους επιβίωσης, πρόσβασης στην Εργασία, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία (ανεμπόδιστη, χωρίς κανέναν απολύτως  αποκλεισμό και για κανέναν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας), αλλά και σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά. Ολα αυτά πρέπει να αποτελέσουν τις βασικές συνιστώσες του κινήματος αλληλεγγύης.