του Ερνέστου Αγγελή

Με πολεμικά πλοία, αεροπορία και δορυφόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση με το όνομα… ”Ειρήνη”. Mετά τον κυνικό τίτλο «επιχείρηση Ελιάς» στον πόλεμο του Ερντογάν ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, τώρα έχουμε την ΕΕ να χρησιμοποιεί ανάλογη τακτική.

Επίσημα, η επιχείρηση της ΕΕ, σκοπεύει στην επιτήρηση της εφαρμογής της απόφασης του ΟΗΕ για το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη. Το αληθινό ωστόσο γεωπολιτικό κριτήριο για την λήψη της απόφασης της ΕΕ για την επιχείρηση “Ειρήνη”, που με ιδιαίτερη επιμονή προέβαλλε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ενάντια στις ενστάσεις της Αυστρίας, ήταν: “Η ΕΕ θα χάσει κάθε ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη, αφήνοντας όλο το χώρο στη Ρωσία και την Τουρκία”. 

Η παρουσία πολεμικών πλοίων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της υπεράσπισης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που επιδίωξε η «σύσκεψη του Βερολίνου» τον Γενάρη, είναι το νέο επεισόδιο στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στην εύφλεκτη περιοχή. Η ακροδεξιά Κυβέρνηση Κούλη-Δένδια που έχει πάρει το μέρος του Χαφτάρ στον εμφύλιο πόλεμο, τώρα προσφέρεται να “συνεισφέρει” στην «ειρηνευτική» ιμπεριαλιστική επιχείρηση της Ε.Ε.

Η επιχείρηση που άρχισε την Τρίτη 31 Μαρτίου και θα διαρκέσει ένα χρόνο, αποτελείται κυρίως από πολεμικά πλοία. Στις “ανησυχίες” της Αυστρίας, ότι μια τέτοια αποστολή θα προκαλούσε νέες μετακινήσεις πληθυσμών γιατί θα προσελκύσει πρόσφυγες που θα αναζητήσουν μια βοήθεια για το πέρασμά τους στην Ευρώπη, αντιπαρατάχθηκε το επιχείρημα ότι σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, η επιχείρηση θα διακοπεί. Ο σκοπός της επιχείρησης «είναι στρατιωτικός, όχι ανθρωπιστικός» όπως ξεκαθαρίστηκε. Τα πολεμικά πλοία θα επιχειρούν στα ανατολικά της Λιβύης, στη ζώνη των διεθνών χωρικών υδάτων, ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Λιβύη.  

Είναι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ που πρώτοι ματοκύλισαν την Λιβύη, μετατρέποντάς την σε μια κόλαση εμφυλίου πολέμου, στρατοπέδων συγκέντρωσης και δουλεμπορίου προσφύγων, με την ΕΕ να αναλαμβάνει την εκπαίδευση των συμμοριών της και την Frontex να εκτελεί τις «επαναπροωθήσεις» των Προσφύγων στα χέρια των βασανιστών τους. Τώρα οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, διασπασμένοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την κρίση του οικοδομήματός τους, προχωρούν στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συντριβή της χρεοκοπημένης ΕΕ των ιμπεριαλιστών από την εργατική τάξη, είναι επιτακτική ανάγκη για τους λαούς της Αφρικής και της Ευρώπης.