Ινδία

Εκατομμύρια σε γενική απεργία και διαδηλώσεις

Εκατομμύρια εργάτες πήραν μέρος στη γενική απεργία την Τρίτη 28/2 στην Iνδία, ενώ εκατομμύρια ήταν οι απεργοί που πήραν μέρος στις απεργιακές διαδηλώσεις εκφράζοντας την οργή τους για τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και διεκδικώντας την καθιέρωση κατώτατου μισθού.

Ένδεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέγραψαν έκκληση προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ. Ο τελευταίος που επικρίνεται για υπερσυντηρητισμό από την αντιπολίτευση, μάταια ζητούσε την ακύρωση της γενικής απεργίας.
Οι απεργοί ζητούν την καθιέρωση κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο, συμβάσεις αορίστου χρόνου για περίπου 50 εκατομμύρια που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη λήψη μέτρων για να αναχαιτιστεί η αύξηση του κόστους ζωής.
Tην γενική απεργία κήρυξαν όλα τα συνδικάτα, εκ των οποίων δύο είναι προσκείμενα στην κυβέρνηση. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία. Για πρώτη φορά, όλα τα μεγάλα συνδικάτα είναι μαζί για να διαμαρτυρηθούν για την αντεργατική πολιτική των κυβερνώντων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ινδικού συνδικαλιστικού Κογκρέσου Γκουρούντας Ντασγκούπτα.
«Αγωνιζόμαστε υπέρ των δικαιωμάτων μας κατά της κυβέρνησης η οποία είναι ενάντια στο λαό», είπε ο Γκουρούντας Ντασγκούπτα.  

Στην Καλκούτα, την πρωτεύουσα της δυτικής Βεγγάλης και κέντρο δραστηριοποίησης των συνδικάτων, οι περισσότερες τράπεζες, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες έμειναν κλειστά, ενώ τα ταξί και τα καρότσια μεταφοράς επιβατών έμειναν σταθμευμένα κατά μήκος των πεζοδρομίων. Το μετρό ωστόσο λειτουργούσε.   
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της δυτικής Βεγγάλης επιστράτευσε 1.000 δημόσια λεωφορεία για να μειωθεί το πρόβλημα των μεταφορών στην Καλκούτα.  Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας στην Καλκούτα, 10.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν κυρίως στα αμαξοστάσια των λεωφορείων και στους σταθμούς του μετρό για να εμποδίσουν τα συνδικάτα να εξαναγκάσουν όσους δεν απεργούν να σταματήσουν την εργασία τους.
Η κυβέρνηση που ήδη πλήττεται από σειρά σκανδάλων διαφθοράς, έχει αποτύχει να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό παρά την επιθετική νομισματική πολιτική που ακολουθεί. Ο ρυθμός πληθωρισμού τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ήταν 6,55%, το χαμηλότερο ποσοστό  εδώ και 26 μήνες, αλλά πολύ υψηλό για τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων.
Το χαμηλότερο, ωστόσο, ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των τελευταίων 26 μηνών είχε η Ινδία τον Ιανουάριο, στο ανοίγοντας το δρόμο σε μια ενδεχόμενη νομισματική χαλάρωση για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας και ενισχύοντας την ελπίδα ότι η μείωση των τιμών θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.