του Νορμπέρτο Μάλαχ

Εν μέσω της μεγαλύτερης αντιρατσιστικής εξέγερσης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόϋντ από την αστυνομία τον περασμένο Μάιο, ο δολοφόνος του μόλις αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων, την οποία ο αστυνομικός, προφανώς, δεν έβγαλε από την τσέπη του.

Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Μινεσότα ανταποκρίθηκε σε αυτή την απόφαση ατιμωρησίας, με το αίτημα να ενισχυθεί η «δημόσια ασφάλεια» της πολιτείας με ομοσπονδιακά στρατεύματα απέναντι σε πιθανές κινητοποιήσεις διαμαρτυριών για την απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, ένας πράκτορας του FBI μόλις διέρρευσε ένα σχέδιο των ρατσιστικών συμμοριών του Μίσιγκαν για τη δολοφονία του Δημοκρατικού Κυβερνήτη της πολιτείας, ενός αξιωματούχου που βρίσκεται εδώ και καιρό σε σύγκρουση με τον Τραμπ. Ο Τραμπ είχε ξεσηκώσει αυτές τις δεξιές ομάδες (“Απελευθερώστε το Μίσιγκαν” τουΐταρε τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο), υποκινώντας την ένοπλη επίθεση κατά του πολιτειακού νομοθετικού σώματος. Έντεκα μέλη της οργάνωσης Wolverine Watchmen έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της “υποκίνησης εμφυλίου πολέμου” από την κρατική εισαγγελία. Αποδείχθηκε ότι παρακολουθούσαν την κατοικία του κυβερνήτη και δοκίμασαν ακόμα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο “Σούπερ Τραμπ”, από την άλλη πλευρά, ευχαρίστησε τον “Θεό”(sic) που μολύνθηκε με τον Covid-19, όταν οι ΗΠΑ ήταν στην κορυφή όλων των κατατάξεων, από τον περασμένο Μάρτιο, των λοιμώξεων και θανάτων από την πανδημία, και “όταν τουλάχιστον 34 αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου που είχαν επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ μολύνθηκαν από τον κορονοϊό” και “την υποψία ότι ο πρόεδρος τον κόλλησε νωρίτερα από ό,τι πιστεύεται και (όταν) δεν του έχει δοθεί εξιτήριο από την ιατρική ομάδα του” (La Nación, 9/10).

Στην αρχή της έξαρσης του COVID-19, “o Ντόναλντ Τραμπ ήταν χαρούμενος για τον ιό όταν χτύπησε δυσανάλογα τους πολιτικούς του εχθρούς: τις βαθιές μπλε πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια, τους Μαύρους και τους Λατίνος σε ολόκληρη τη χώρα, τους μετανάστες από την Αφρική και την Κεντρική Αμερική που εργάζονται σκληρά στα μολυσμένα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος”, θυμάται ο Σάμιουελ Τζ Φρίμαν, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια – “τώρα που η πανούκλα έπληξε τον Τραμπ, τη σύζυγό του, τον γραμματέα Τύπου του, τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, τον πρόεδρο του κόμματός του, τον γητευτή μίσους του Στήβεν Μίλερ και πολιτικούς ανόητους όπως ο Κρις Κρίστι, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Απτόητος, ο Πρόεδρος Τραμπ επαναδιατύπωσε μια θανατηφόρα πανδημία ως μια θεία “ευλογία” (Haaretz, 10/9). “Με έναν πρόεδρο τόσο πρόθυμο να δει θεϊκά σημάδια και θαύματα στον εσφαλμένο χειρισμό της πανδημίας, τότε, χρησιμοποιώντας τη Βίβλο ως οδηγό,” ο Φρήντμαν αναρωτιέται, “είναι η μοίρα του Trump και των οπαδών της «αίρεσής» του να παρελαύνουν, χωρίς μάσκα, στα ταραγμένα νερά μιας εκλογικής Ερυθράς Θάλασσας στις 3 Νοεμβρίου;»

09/10/2020

Μετάφραση Αρ.Μα.