ΗΠΑ “ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ...”

Το “άγνωστο” όταν φτάνει να είναι η βασική εκτίμηση της διεθνούς διπλωματίας τότε πράγματι μπορεί να έχει φτάσει το τέλος του κόσμου… όπως τον ξέραμε.

 

Το tweet του γάλλου πρέσβυ στις ΗΠΑ κ. Gerard Arnaud έκανε τον γύρο του κόσμου αμέσως μόλις αναρτήθηκε μετά τη νίκη του Trump.

 

Μετά το Brexit και αυτές τις εκλογές (σ.σ. στις ΗΠΑ) “κάθε τι πλέον μπορεί να είναι πιθανό”, σημειώνει στο tweet ο γάλλος πρεσβευτής για να προσθέσει “Ενας κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Βέρτιγκο”.

 

Βέβαια σε επόμενο tweet εξηγούσε τι εννοούσε: “Είναι το τέλος μιας εποχής, αυτή του νεοφιλευθερισμού. Το τι θα ακολουθήσει αυτόν, μένει να το μάθουμε…”.

 

Απίστευτης …ειληκρίνιας τα tweet του υψηλού διπλωμάτη. Και γι΄αυτό σε λίγα λεπτά σβύστηκαν και τα δύο από το διαδύκτιο μετά το ξεπέρασμα του σοκ από την εκλογή Τράμπ.

 

Τι έχει όμως συμβεί που να τρομάζει ακόμα και τους πιό έμπειρους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον. Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν οτι αυτό που έγινε με το Brexit δεν είναι πιά τυχαίο. Είναι αυτό που λέμε “τάση” και αυτή η “τάση” αποτυπώνεται σε εκλογικά ή δημοψηφισματικά αποτελέσματα που όχι μόνο δεν προβλέπονται αλλά πολύ περισσότερο κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις εναλλακτικές επιθυμίες της καθεστυκίας τάξης, καταγράφοντας μία πρωτοφανούς έκτασης και βάθους “κρίση εξουσίας”.

 

Κρίση “εξουσίας” που δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις αλλά κάθε επίπεδο εξουσίας, νομοθετικής, κρατικής, ΜΜΕ, οικονομικής, κ.λ.π.

 

Αυτή είναι η βάση της εκκωφαντικής αναταραχής που έχει προκαλέσει η εκλογή Τραμπ που φτάνει στο σημείο να βγάζει εκτός “διπλωματικής” συμπεριφοράς ενα έμπειρο γάλλο (!) διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον.

 

Αυτό που αναγνωρίζει στο δεύτερο tweet ο γάλλος διπλωμάτης είναι οτι στο πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνεται το τέλος της εποχής του νεοφιλελευθερισμού, έτσι όπως έχει εκφρασθεί στις δύο εκδοχές του στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, σαν απάντηση στην κρίση που έχει ξεσπάσει από το 1971 (κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς) και πολύ περισσότερο μετά την κρίση του 2008.

 

Αυτό το υπόγειο βουβό κύμα αντίδρασης στα αποτελέσματα αυτής της “εποχής” έχειέρθει στην επιφάνεια και απειλεί το “καθεστώς”όπως το ξέραμε, είτε αυτό λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση με το brexit και όλα τα άλλα “exit” που απειλούνται, είτε με την απόρριψη της εκλεκτής των αγορών και της Wall Street κας Κλίντον με την επιλογή του εφιαλτικού Τραμπ.

 

Και το χειρότερο, που στέκεται στο tweet ο γάλλος πρέσβυς, είναι οτι “Το τι θα ακολουθήσει αυτόν, μένει να το μάθουμε…”. Το μεταπολεμικό “καθεστώς” δεν έχει εναλλακτική μέσα στις γραμμές του : ο Τραμπ εκπροσωπεί το απόλυτο αδιέξοδο.  

 

Αυτά ομολόγησε με δύο tweet ο έμπειρος, αλλά σοκαρισμένος από την νέα πραγματικότητα γάλλος διπλωμάτης κ. Gerard Arnaud.