του Ερνέστου Αγγελή

Απεργία εκατοντάδων χιλιάδων εργατών εστίασης, πωλητών, αποθηκάριων, ντελιβεράδων, παρέλυσε την Δευτέρα 30 Μαρτίου τους κλάδους της εστίασης, τις αλυσίδες τροφίμων, τις αποθήκες εμπορίου, τις εταιρείες διανομής στη Νέα Υόρκη και όλες τις ΗΠΑ. Στην πρώτη γραμμή της απεργιακής δράσης είναι οι εργάτες αποθήκης της παγκόσμιας αλυσίδας διανομής Άμαζον στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση την μέρα της απεργίας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των εργατών, ήταν η απόλυση του Κρίστιαν Σμώλς από την Άμαζον επειδή καλούσε τους συναδέλφους του να απαιτήσουν μέτρα ασφαλείας. Η απάντηση των εργατών στην απόλυση ήταν να κηρύξουν απεργία και απέναντι στη δυναμική της η διοίκηση προχώρησε σε δημόσια καταγγελία των ανακοινώσεων του Κρίστιαν Σμώλς. Ο Κρίστιαν Σμώλς σε προκήρυξη που βγήκε από την ομοσπονδία εργατών ακτιβιστών Αθένα, δήλωσε: «Θα συνεχίσω να μιλάω. Οι συνάδελφοί μου στη Νέα Υόρκη και σ’ όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να μιλάνε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Amazon να παράσχει αληθινές προστασίες για την υγεία και την ασφάλειά μας», είπε.

Οι απεργοί απαιτούν να σταματήσουν οι απολύσεις, να παρθούν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να δοθούν μισθοί επικίνδυνης εργασίας, να παρασχεθούν όλα τα απαιτούμενα μέσα (μάσκες, σαπούνια, απολυμαντικά) και να σταματήσει η παρουσία των εργατών στους χώρους εργασίας, λόγω των κινδύνων που υπάρχει για την υγεία των εργατών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανάμεσα στους απεργούς είναι 200.000 εργάτες από την εταιρεία Ίνστακαρτ, η οποία έχει το δίκτυο διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ. Η ένωση που έχει αναλάβει την διοργάνωση της απεργίας, είναι η Συλλογικότητα Εργατών στο Εμπόριο, που ίδρυσε πριν μερικούς μήνες η εργάτρια Βανέσα Μπαίην. Τώρα η Βανέσα Μπαίην που πρωτοστατεί στην οργάνωση της απεργίας άνοιξε σελίδα στο facebook, η οποία αριθμεί τουλάχιστον 15.000 μέλη και αυξάνονται καθημερινά. Σε αναρτήσεις στα μέσα δικτύωσης, άνθρωποι που ήταν εργάτες της Ίνστακαρτ απαίτησαν αποζημίωση για τις ζημιές της εργασίας. Επίσης ζήτησαν για την εταιρεία να παράσχει απολυμαντικά χεριών, σφουγγάρια και σαπούνια για να καθαρίσουν τα τηλέφωνά τους, τα αυτοκίνητά τους και τις κάρτες τους.

Ο πολιτικός αντίκτυπος της απεργίας στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει την παρέμβαση του κράτους. Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, έχει διατάξει έρευνα για την απόλυση του Κρίστιαν Σμώλς από την Άμαζον ενώ η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις της. Οι εργατικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ γίνονται συγχρόνως με απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού. Στις εγκαταστάσεις της Άμαζον στη Φλωρεντία της Ιταλίας, οι εργάτες πραγματοποίησαν απεργία την Δευτέρα.