Το παρακάτω κείμενο είναι των Ισπανών συντρόφων μας, της ομάδας Grupo Independencia Obrera, με αφορμή μια συνδιάσκεψη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ανδαλουσία, στις αρχές του Μάη. Παρεμβαίνοντας στις ζυμώσεις της αριστεράς θέτει μια σειρά ζητημάτων που ενδιαφέρουν όχι μόνο το κίνημα στην  Ισπανία αλλά και διεθνώς.

Σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία “μιας εναλλακτικής αντικαπιταλιστικής κίνησης”

Στις 8 Μαΐου, η Επαναστατική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΙΖΑΡ) συγκάλεσε μια συνδιάσκεψη στην Ανδαλουσία με την ονομασία “Ανδαλουσιανή Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Εναλλακτική Κίνηση Βασισμένη στις Κινητοποιήσεις”. Σε αυτήν την απόμακρη συνδιάσκεψη συμμετείχαν διάφορες οργανώσεις, ενώσεις και συνδικάτα όπως το Κόκκινο Ρεύμα, το Κόκκινο Δίκτυο, η CGT, το SAT, COBAS, USTEA κ.ά. Η πρόσκληση ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο «να προετοιμαστούμε για τις αυριανές κινητοποιήσεις και να γίνει ορατό ένα πρόγραμμα κοινωνικής επειγότητας πιστό στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της νεολαίας καθώς και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς με τις μεγάλες περιουσίες».

Οι διάφορες οργανώσεις στα αριστερά γνωρίζουν ότι υπάρχει έντονη αντίσταση στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Αλλά ο τρόπος παρέμβασης σε μια άνευ προηγουμένου κρίση του κεφαλαίου δεν αποτελεί για πολλούς το βασικό ζήτημα επί του παρόντος. Το κάλεσμα της ΙΖΑΡ αγνόησε το γεγονός ότι δεν μπαίνει θέμα προετοιμασίας των αυριανών κινητοποιήσεων αλλά των σημερινών. Σήμερα οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τη ζωή τους, οργανώνονται και σταματούν την εργασία τους όταν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας ενώπιον του Covid-19. 

Η συνεδρίαση υιοθέτησε ως πρόταση το Δεκάλογο που διακηρύχθηκε από τα συνδικάτα SAT, CGT, CNT, COBAS και USTEA μέχρι την 1η Μαΐου. Αυτός ο Δεκάλογος θα αποτελέσει το προγραμματικό στοιχείο πίσω από το οποίο θα οργανωθεί το εν λόγω μέτωπο. Η απόφαση αντικατοπτρίζει την απουσία ουσιαστικής άσκησης κριτικής κατά της κυβέρνησης και του ρεφορμισμού, στην οποία αναφέρθηκαν αρκετοί συμμετέχοντες, αλλά και των πρακτικών ζητημάτων τα οποία τόνισαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες. Ο Δεκάλογος δεν μιλά σε κανένα σημείο για την κατάσταση που υφίστανται οι εργαζόμενοι ΣΗΜΕΡΑ όπως ο έλεγχος της λεγόμενης αποκλιμάκωσης, την ERTE1Κρατικός Μηχανισμός υπό τον οποίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επιχείρηση δεν είναι υποχρεωμένη να σου παρέχει μισθό. Είναι υποχρεωμένη μόνο να πληρώνει τις εισφορές ασφάλισης προς το κράτος., των απολύσεων, της κατάστασης συναγερμού, του περιορισμού, της κατάστασης του προσωπικού υγείας και των οίκων ευγηρίας για ηλικιωμένους, τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να εργαστούν πολλοί χωρίς υγειονομικά μέτρα και επαρκή προστασία, μεταξύ άλλων. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι ένα διαχρονικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ανά πάσα στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, συνδέεται με τη θεωρία της υπερνίκησης της πανδημίας, αποδεχόμενη την προπαγάνδα του κεφαλαίου για μια «νέα ομαλότητα» και υπό αυτήν την έννοια προτείνεται κινητοποίηση για «όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση». Στο πρώτο μέρος της Συνάντησης, η οποία ήταν η προγραμματική συζήτηση, το όλο πρόβλημα «διευθετήθηκε» παραμερίζοντας το βασικό ζήτημα: ποια είναι η συγκεκριμένη κατάσταση και σε αυτή τη βάση ποιο είναι το πρόγραμμα παρέμβασης. 

Οι μάχες ενάντια στην εκμετάλλευση περιστρέφονται αυτή τη στιγμή γύρω από το πλαίσιο της καταπολέμησης του Covid-19. Κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης της πανδημίας ξεσπούν οι γιατροί και οι λειτουργοί υγείας του Συστήματος Δημόσιας Υγείας της Μαδρίτης, επειδή δεν θέλουν να αναγνωριστούν ως διακοπές οι μέρες που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας του Πάσχα και εργαζόμενοι της Χώρας των Βάσκων διαμαρτύρονται για την έλλειψη προστατευτικών μέτρων στην υγειονομική περίθαλψη και τη βιομηχανία. Η ΙΖΑΡ και οι υπόλοιπες οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη κάνουν λάθος επειδή δεν υπάρχει μετα-πανδημική περίοδος στην οποία θα πολεμήσουμε ενάντια στο επιμερισμό του κόστους της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εργοδότες και οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο δεν θα περιμένουν τη λήξη της πανδημίας προκειμένου να μετακυλήσουν το κόστος σωτηρίας του κεφαλαίου στους εργαζόμενους. Το κάνουν ήδη. Η λεγόμενη Νέα Ομαλότητα που πρόκειται να καθιερωθεί είναι η συνύπαρξη με την πανδημία και η επανέναρξη της εργασίας σε όλα τα επίπεδα για να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη καπιταλιστική κατάρρευση, ένα εγχείρημα που γίνεται εις βάρος της υγείας των εργαζομένων.

Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η υγεία του κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής ζωής. Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι να “κάνουμε ορατό ένα πρόγραμμα κοινωνικής επειγότητας πιστό στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της νεολαίας” αλλά να προτείνουμε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της πανδημίας και των επιπτώσεων της κατάρρευσης του καπιταλισμού, για την επιβίωση των εργαζομένων. Και αυτό το πρόγραμμα ξεκινά με την εναντίωση σε μια αποκλιμάκωση που δεν είναι υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, κάτι που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να παλέψουμε για τη ζωή μας. Δεν είναι το πρόγραμμα που θα προωθήσουμε όταν η πανδημία θα έχει περάσει, επειδή η πανδημία δεν θα περάσει, υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα και μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ζητούμενο είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο οι εργάτες θα παλέψουν για να επιβιώσουν, θα παλέψουν για τις συνθήκες εργασίας τους και την ίδια την εργασία τους, καθώς και τα προς το ζην, στις σημερινές εξαιρετικές συνθήκες καπιταλιστικής κατάρρευσης. Βάσει ενός τέτοιου προγράμματος, οι αριστερές οργανώσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενοποίηση της εργατικής οργάνωσης μέσω του αγώνα τους, μέσα από το ίδιο το κίνημα και όχι από πλατφόρμες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση. Όπως διακήρυσσε η Πρώτη Διεθνής ως αρχή: Η χειραφέτηση της εργατικής τάξης πρέπει να είναι το έργο των ίδιων των εργαζομένων. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Όχι στο ERE2Ακρώνυμο για σχέδιο μαζικών απολύσεων, ούτε στο ERTE, όλες οι θέσεις εργασίας πρέπει να διατηρηθούν με πλήρη μισθό. Δουλειά  για όλους. Κατανομή ωρών εργασίας χωρίς να επηρεάζεται ο μισθός. Όχι υπερωρίες.

Ενσωμάτωση όλου του απαραίτητου προσωπικού υγείας με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μισθούς 1200 € ή υψηλότερoυς σύμφωνα με τη σύμβαση. Όλο το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε προσωρινή βάση πρέπει να μονιμοποιηθεί. Οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες πρέπει να μεταφερθούν σε δημόσια νοσοκομεία. Θέσεις εργασίας στα πρότυπα νοσοκομεία.

 Εξάωρο για όλο το προσωπικό υγείας.

Μαζικά τεστ για να εξακριβωθεί πού, πότε και αν είναι δυνατή, η αποκλιμάκωση. Παρακολούθηση θετικών περιπτώσεων και έλεγχος της μετάδοσης. 

Σε κάθε χώρο εργασίας, εναπόκειται στους εργαζομένους να αποφασίσουν εάν τα παραπάνω είναι απαραίτητα και εάν ακολουθούνται τα πρωτόκολλα υγείας. Δημιουργία επιτροπών ελέγχου που εκλέγονται σε συνελεύσεις.

Απαλλοτρίωση ιδιωτικών κλινικών για να τεθούν υπό τον έλεγχο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Απαλλοτρίωση γηροκομείων για να τεθούν υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των χρηστών τους (εξαρτώμενα άτομα). Έρευνα και τιμωρία των πολιτικών αξιωματούχων και εταιρειών που είναι υπόλογες για τους θανάτους.

Διάθεση κενών καταλυμάτων, ξενοδοχείων και κατοικιών για τους άστεγους ή εκείνων με επισφαλές κατάλυμα.

Απαλλοτρίωση τραπεζών για να τεθούν υπό τον έλεγχο των εργαζομένων.

Εθνικοποίηση υπό έλεγχο των εργαζομένων των βιομηχανιών που κλείνουν ή απολύουν.

Διάθεση της βιομηχανίας στις ανάγκες της καταπολέμησης του COVID-19 για την κατασκευή μασκών, υδροαλκοολικού τζελ, αναπνευστικών συσκευών, φαρμάκων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού. Τα στοιχεία προστασίας του πληθυσμού πρέπει να διατίθενται δωρεάν. 

Μη πληρωμή ενοικίων, υποθηκών και βασικών υπηρεσιών σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ή χαμηλού εισοδήματος. Πληρωμή ενοικίου σε μικροϊδιοκτήτες από το κράτος.

Έλεγχος των τιμών των τροφίμων από επιτροπές εργαζομένων ανά γειτονιά. Απαλλοτρίωση ιδιωτικών κέντρων διανομής και πολυκαταστημάτων. Δίκαιες τιμές για μικρούς παραγωγούς.

Για ένα κρατικό σχέδιο μάχης, όχι άλλοι αναίτιοι θάνατοι. Υπερασπιστείτε τη ζωή απέναντι στην απληστία του κεφαλαίου.

Grupo Independencia Obrera

Por una política de clase independiente e internacionalista

[ Oμάδα Εργατικής Ανεξαρτησίας

Για μια ανεξάρτητη και διεθνιστική ταξική πολιτική ]

Μετάφραση Αρ. Μα.

Υποσημειώσεις[+]