Ισραήλ: το απαρτχάιντ συνταγματικός νόμος

 

 

 

 

Σε μια απροκάλυπτα αντιδημοκρατική πράξη, η Προεδρία της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) απέρριψε ένα νομοσχέδιο που προωθήθηκε από Παλαιστίνιους βουλευτές του Iσραήλ από την συζήτηση ή την ψηφοφορία. Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε τίτλο: “Βασικός Νόμος: το Ισραήλ [είναι] κράτος όλων των πολιτών του”.

Aντίθετα, την Πέμπτη 18/7 ψήφισε έναν επαίσχυντο συνταγματικό νόμο που ορίζει επίσημα το Ισραήλ ως την εθνική πατρίδα του εβραϊκού λαού και ισχυρίζεται ότι «η πραγματοποίηση του δικαιώματος εθνικής αυτοδιάθεσης στο Ισραήλ είναι μοναδική για τον εβραϊκό λαό». Oι Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το 21% του πληθυσμού (περί τα 1,9 εκατομμύρια) και άλλες μειονότητες θρησκευτικές ή εθνικές, αποτελούν πολίτες β’ κατηγορίας.

62 βουλευτές στην ισραηλινή Knesset ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας και 55 κατά. Δύο βουλευτές, ένας του κυβερνώντος Likud και ένας ανεξάρτητος απείχαν.

 

Οργισμένοι Ισραηλινοί Άραβες βουλευτές έσχισαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία, ενώ μέλη της αραβικής μειονότητας χαρακτήρισαν ρατσιστική την απόφαση, που «τείνει να μοιάσει με το καθεστώς απαρτχάιντ».

Ορισμένες διατάξεις του νόμου ήταν τόσο αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές που απαλείφθηκαν, έπειτα από ενστάσεις που προέβαλαν ο πρόεδρος της χώρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Το προσχέδιο του κειμένου προέβλεπε την ίδρυση αμιγώς εβραϊκών κοινοτήτων και έδιναν τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται με βάση το εβραϊκό θρησκευτικό κι εθιμικό δίκαιο, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχαν νομικά προηγούμενα.

 

Ο νόμος για το «έθνος-κράτος» είναι μια «ντροπιαστική πρωτοβουλία με όλες τις τροποποιήσεις της», σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz». «Αυτοί που τον συνέταξαν σιγουρεύτηκαν να διαγράψουν κάθε δέσμευση στις αρχές της διακήρυξης ανεξαρτησίας κυρίως την αρχή των ίσων δικαιωμάτων για όλους του πολίτες του Ισραήλ».

 

Το Adalah, το νομικό κέντρο για τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ, χαρακτήρισε τον νόμο αυτό μια απόπειρα να επιβληθεί «η ανωτερότητα μιας εθνοτικής ομάδας», διά της προώθησης «ρατσιστικών πολιτικών».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νόμου υποστηρίζοντας ότι «η απόλυτη πλειοψηφία θέλει να εξασφαλιστεί ο εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους μας για γενεές και γενεές». «Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του Σιωνισμού και στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ», είπε ενώπιον των κοινοβουλευτικών μετά το τέλος της διαδικασίας.

 

Ο νόμος, εγκρίθηκε λίγες βδομάδες μετά την 70ή επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τις μαζικές διαδηλώσεις κατά τις οποίες 141 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Mε τον νέο νόμο καταργείται κάθε δημοκρατική επίφαση που μπορούσε να έχει η ιδρυτική διακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του Iσραήλ του 1948. Όμως, κανείς λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όταν καταπιέζει άλλους λαούς.